Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος ΕRASMUS+ Δράση ΚΑ1 με τίτλο:
”Υποστήριξη και ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική σχολική πραγματικότητα” επτά εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων παρακολούθησαν το σεμινάριο «Arts for the inclusion of migrants, refugees and disadvantaged populations» .
Ταξίδεψαν στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, 4-9 Απριλίου 2022, με στόχο την επιμόρφωση πάνω στο θέμα της ενσωμάτωσης μέσω της τέχνης μεταναστών, προσφύγων και μη προνομιούχων πληθυσμών. Το συγκεκριμένο θέμα άπτεται της ευαισθησίας των εκπαιδευτικών γενικότερα, αφού καθημερινά υποδέχονται μαθητές πρόσφυγες ή μετανάστες στις τάξεις τους και καλούνται να τους εντάξουν στη σχολική κοινότητα.
Η επιμόρφωση έλαβε χώρα στο English Language School Converzum, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, από τον φορέα Europass Teacher Academy και η εκπαιδεύτριά μας, Monica Ogaz, πιστοποιημένη επιμορφώτρια στη μέθοδο Gestalt και στο Art Therapy, ταξίδεψε από τη Φλωρεντία της Ιταλίας για το σκοπό αυτό.
Εκεί, οι εκπαιδευτικοί εργαστήκαμε ατομικά, ομαδικά αλλά και βιωματικά. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία, γιατί μάθαμε πώς να χρησιμοποιούμε την τέχνη για την ενσωμάτωση νεοαφιχθέντων προσφύγων μαθητών στις τάξεις μας και πώς να καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση και την κατανόηση. Η τέχνη γεννά την ελπίδα, φέρνει κοντά τους ανθρώπους, μας ισορροπεί και μας ολοκληρώνει. Βοηθά τη μη λεκτική έκφραση των συναισθημάτων μας, ευνοώντας παιδιά με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα να νιώσουν οικεία και αποδεκτά. Εξετάσαμε τις διεθνείς καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες ομάδων και φορέων που εργάζονται για την ενσωμάτωση αυτών των ομάδων. Η επιμορφώτρια μας παρουσίασε την τέχνη σαν ένα μέσο επίτευξης των παραπάνω στόχων μας.
Παράλληλα, ξεναγηθήκαμε στα αξιοθέατα της Βουδαπέστης (Budapest tour) αλλά και στο χωριό Szentendre που παλαιότερα δέχθηκε πρόσφυγες από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν αφήσει τα ίχνη τους με τους ναούς διαφόρων θρησκειών που έχουν χτίσει.
Εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική της Βουδαπέστης, τα άψογα διατηρημένα αξιοθέατα που προσδίδουν επιβλητικότητα στην πόλη, αλλά και από την καθαριότητά της.
Τέλος, μας εντυπωσίασε η οδική συμπεριφορά των πολιτών, οι ποδηλατοδρόμοι και η ασφάλεια που νιώθαμε κυκλοφορώντας τόσο με τα πόδια όσο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλα αυτά καταδεικνύουν σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά τους.
Σαν απόσταγμα αυτής της επίσκεψης επιβεβαιώνεται η σπουδαιότητα των προγραμμάτων Erasmus , καθώς ανοίγουν δρόμους δίνοντας ευκαιρία στα άτομα που συμμετέχουν, να διευρύνουν τόσο τους γνωστικούς όσο και τους πνευματικούς τους ορίζοντες να αναπτύξουν μια διεθνή, ευρωπαϊκή οπτική και προοπτική.
Η συνεργασία, η αποδοχή του άλλου, ο σεβασμός και η συμβίωση των λαών αποτελεί στόχο στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία και το πρόγραμμα Erasmus+ που παρακολουθήσαμε βοήθησε καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.