Στo πλαίσιo του προγράμματος Διαπίστευσης Erasmus KA 1
Στο πλαίσιο Διαπίστευσης του προγράμματος Erasmus KA 1, το διάστημα 2-8 Μαΐου 2022, δυο καθηγήτριες του σχολείου μας η κ. Ζαχαρένια Λιγοψυχάκη και η κ. Στεφανία Αρχοντάκη, μαζί με τρεις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, τη Φωτεινή Αθανασάκη, την Αθηνά Καράπα και την Κατερίνα Τζουγανάκη, επισκέφθηκαν την πόλη Μπρνό της Τσεχίας.
Στο σχολείο που τους φιλοξένησε παρακολούθησαν μαθήματα Θετικών επιστημών, πειράματα Φυσικής και μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας και Ιστορίας. Συνεργάστηκαν με τους μαθητές για τη διεξαγωγή των πειραμάτων και γνώρισαν από κοντά τον τρόπο διεξαγωγής της διδασκαλίας και διαπίστωσαν την έμφαση που δίνεται στην καλλιέργεια των τεχνών , κυρίως της ζωγραφικής.
Ξεναγήθηκαν επίσης στο τεχνολογικό κέντρο VIDA, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν προσομοίωση φυσικών φαινομένων, πειράματα Φυσικής και Χημείας, όπως και να γνωρίσουν το ανθρώπινο σώμα και τη λειτουργία του μέσα από την ανάλυση του γενετικού υλικού και της δομής του κυττάρου.
Ξεναγήθηκαν επίσης στο Τεχνολογικό Μουσείο για να μελετήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας, την ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη συμβολή τους σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου.
Τέλος περιηγήθηκαν στο Βοτανικό Πάρκο, όπου ήρθαν σε επαφή με τη βιοποικιλότητα της Τσεχίας και έκαναν σύγκριση με την αντίστοιχη της Ελλάδας. Η γνωριμία με τον φυσικό πλούτο της περιοχής ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο πάρκο TSESTLR, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 10 χλμ όπου εκτός από την απόλαυση της φύσης οι μαθήτριες και με τη συμμετοχή και των καθηγητριών τους υλοποίησαν εξωτερικές μετρήσεις σχετικές με τα φυσικά μεγέθη.
Από το ταξίδι αυτό δε θα μπορούσε να απουσιάσει η επαφή με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την κουλτούρα. ΄Ετσι , καθηγήτριες και μαθήτριες, σε μία ολιγόωρη επίσκεψή τους, γνώρισαν τα κύρια αξιοθέατα της Βιέννης, καθώς περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη και είδαν από κοντά το Ανάκτορο Χόφμπουργκ, τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης και την Κρατική Όπερα. Στο επιβλητικό Ανάκτορο Μπελβεντέρε θαύμασαν ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης στον κόσμο, «Το φιλί» του του Γκούσταβ Κλίμτ.
Στην Τσεχία επισκέφθηκαν τη μαγευτική Πράγα με το μοναδικό Αστρονομικό Ρολόι και τη Γέφυρα του Καρόλου να αποτελούν αντικείμενα του θαυμασμού τους. Η επίσκεψη στην Πράγα συνέπεσε και με τη διεξαγωγή του παγκόσμιου Μαραθώνιου αγώνα δρόμου με χιλιάδες συμμετέχοντες
Το ταξίδι αυτό τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από την πλευρά των μαθητριών όσο και από την πλευρά των καθηγητριών. «Το ταξίδι στο πλαίσια του Erasmus, ήταν μία μοναδική εμπειρία για εμένα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον τρόπο εκπαίδευσης των μαθητών της Τσεχίας και να επισκεφθούμε μνημεία και μουσεία της χώρας. Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο διδασκαλίας, καθώς οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί και προσαρμόζονται στις ανάγκες των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται συνδυαστικοί τρόποι μάθησης , όπως είναι τα πειράματα, η χρήση διαδικτυακών μέσων ώστε να είναι παραστατικό και πιο κατανοητό το μάθημα καθώς και παιχνίδια μάθησης τα οποία κάνουν πιο ευχάριστη τη διδασκαλία» σημειώνει η μαθήτρια Κατερίνα Τζουγανάκη, συμπληρώνοντας ότι: «Η επίσκεψη στο τεχνολογικό κέντρο VIDA μας επέτρεψε να κατανοήσουμε φυσικά καιρικά φαινόμενα, να πληροφορηθούμε για βασικά χημικά στοιχεία μέσα από παιχνίδια μάθησης και πειράματα» .
« Εντυπωσιάστηκα από την επίσκεψή μας στο Τεχνολογικό Μουσείο γιατί μπόρεσα να κατανοήσω καλύτερα την εξέλιξη των ηλεκτρονικών μέσων και να οπτικοποιήσω όσα είχα διαβάσει σχετικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη των υπολογιστών. Ταυτόχρονα η περιήγηση στο Βοτανικό Πάρκο και οι μετρήσεις στη φύση που έγιναν στο πάρκο TSESTLR, μου προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση όσον αφορά την ποικιλία της χλωρίδας» επισημαίνει η Αθηνά Καράπα.
«Στο ταξίδι αυτό ήρθαμε σε επαφή με πολιτισμούς και κουλτούρες διαφορετικούς από τους δικούς μας και ταυτόχρονα γνωρίσαμε μαθητές και συζητήσαμε μαζί τους για το δικό τους τρόπο ζωής, τα όνειρά και τις επιδιώξεις τους. Για εμένα το ταξίδι αυτό με το Erasmus αποτέλεσε μία αξέχαστη εμπειρία», επισημαίνει η Φωτεινή Αθανασάκη.
Όλες οι μαθήτριες εντυπωσιάστηκαν τόσο από τη σύντομη περιήγησή τους στα αξιοθέατα της Βιέννης, καθώς και της Πράγας. «Με τη διαπίστευση Erasmus , επισημαίνουν οι καθηγήτριες, «δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά αυτά να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, να γνωρίσουν μαθητές από το σχολείο υποδοχής, νέους τρόπους και ρυθμούς διδασκαλίας, να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα της Αυστρίας και της Τσεχίας, να θαυμάσουν, να συγκρίνουν, να αποκτήσουν μνήμες ».