Περίπου τα μισά από τα φυτά και τα ζώα σε 35 από τις περιοχές του κόσμου με την υψηλότερη βιοποικιλότητα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
«Οι θερμότερες μέρες, οι μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας και οι έντονες καταιγίδες γίνονται πιο συχνές, και τα είδη σε όλο τον κόσμο βιώνουν ήδη τα αποτελέσματα», δήλωσε στο CNN ο Νίχιλ Αντβάνι, επικεφαλής ειδικός για το κλίμα, τις κοινότητες και την άγρια πανίδα του WWF Λονδίνου.
Τα 35 μέρη επιλέχθηκαν με βάση τη μοναδικότητα και την ποικιλία των φυτών και των ζώων που διαθέτουν.
«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν κάποιες εντυπωσιακές τάσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα παγκόσμια δράση για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει η έκθεση.
Ενδεικτικά, αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου, τα ζώα όπως οι ελέφαντες της Αφρικής πιθανότατα θα έχουν έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού και το 96% του συνόλου των βιοτόπων τίγρεων στην περιοχή Σανταρμπάνς της Ινδίας θα μπορούσε να βυθιστεί.
Ωστόσο, εάν η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας διατηρηθεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζει η Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα το 2015, ο αριθμός των χαμένων ειδών μπορεί να περιοριστεί στο 25%.
«Δεν πρόκειται απλώς για την εξαφάνιση ορισμένων ειδών από συγκεκριμένους τόπους, αλλά για βαθιές αλλαγές στα οικοσυστήματα που παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους», καταλήγει η έκθεση.