Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το 5ο Γυμνάσιο Χανίων στην Ισπανία

Στο Burgos της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε από 14-17 Νοεμβρίου η 1η διεθνική συνάντηση καθηγητών του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο “Οινολογικός Πολιτισμός, Αρχές της Ευρωπαϊκής Οινολογίας, Ευρωπαϊκά Σταφύλια πριν τη Φυλλοξήρα ”.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν τα σχολεία/ιδρύματα Aurelio Gómez Escolar (Ισπανία), IES Teguise (Ισπανία-Νήσος Λανθαρότε), Πανεπιστήμιο του Burgos (Ισπανία), Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών (Κύπρος), 1º Γυμνάσιο Αχαρνών (Ελλάδα) καθώς και το 5º Γυμνάσιο Χανίων (Ελλάδα). Στόχοι της συνάντησης ήταν:

– Η συνάντηση των μελών του Project, ο προγραμματισμός και η οργάνωση των μελλοντικών δράσεων και επισκέψεων, η συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων
– Η παρουσίαση των σχολείων/ιδρυμάτων, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των κρασιών και αμπελώνων του τόπου τους
– H παρουσίαση και συμμετοχή σε οινολογικές δράσεις, κατάλληλες για μαθητές
– H γνωριμία με τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Rioja και της Valladolid με επισκέψεις σε οινοποιεία και αμπελώνες της περιοχής

Την πρώτη μέρα μάς υποδέχτηκαν θερμά στο χώρο του συντονιστικού σχολείου Aurelio Gómez Escolar για την πρώτη γνωριμία. Στο διάδρομο είχαν αναρτηθεί ζωγραφιές και καλωσορίσματα σε όλες τις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν. Για μας τους Κρητικούς τα παιδιά είχαν ζωγραφίσει τα δελφίνια της Κνωσού. Στην αίθουσα εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε μία ζεστή υποδοχή με ανταλλαγή δώρων και παρουσίαση όλων των σχολείων.
Στη συνέχεια, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στην τάξη κατά την οποία οι μαθητές σε ομάδες και σε συνεργασία με τους επισκέπτες καθηγητές επιχείρησαν να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά οινικά αρώματα, όπως τη λεβάντα, το βερίκοκο, το ξύλο κα.
Αργότερα, μαζί με άλλη ομάδα μαθητών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εργαστήριο του τμήματος Φυσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Burgos όπου καθηγητές και μαθητές πήραν μέρος σε πειράματα ανάλυσης κρασιού και μούστου. Έτσι τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών του Πανεπιστημίου μέτρησαν το ποσοστό του οινοπνεύματος και του ζαχάρου στο κρασί και στο μούστο, διδάχτηκαν μεθόδους ανίχνευσης χρωστικών ουσιών στο κρασί, μέτρησαν οξύτητες και ΡΗ κα.  Αξίζει να αναφερθεί ότι η επίσκεψη αυτή παρουσιάστηκε από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.
Την επόμενη μέρα ξεναγηθήκαμε μαζί με μαθητές του ισπανικού σχολείου σε οινοποιείο της περιοχής Rioja Alta, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Ισπανίας και φημίζεται για την ερυθρή ποικιλία Tempranillo. Το οινοποιείο Bodegas López de Heredia Viña Tondonia που επισκεφτήκαμε, ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και είναι το παλαιότερο της περιοχής. Η ζύμωση του μούστου αλλά και η παλαίωση του κρασιού γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους και αποκλειστικά σε δρύινες δεξαμενές και βαρέλια. Δεν χρησιμοποιούνται ούτε φίλτρα, ούτε χημικά πρόσθετα. Οι δεξαμενές για τη ζύμωση του μούστου είναι πελώριες με χωρητικότητα από 20 έως 64 τόνους η κάθε μία. Στα υπόσκαφα κελάρια (έκτασης 3.500τμ.) του οινοποιείου παλαιώνουν τα κρασιά Reserva  και Grand Reserva καθώς και φιάλες από το 1887. Επίσης διαθέτει δικό του βαρελοποιείο και οινοποιεί τα κρασιά του αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες.
Ακολούθησε επίσκεψη στη γραφική πόλη Haro, πρωτεύουσα του κρασιού, όπως αποκαλείται από τους κατοίκους της. Εκεί μαθητές και καθηγητές έδωσαν συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, έγινε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου προέλευσης των εταίρων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Burgos.
Την τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο  οινοποιείο Yllera της περιοχής Valladolid, γνωστή για τη λευκή ποικιλία Verdejo.
Ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και βαθύτατη συγκίνηση μας προκάλεσε η συσχέτιση του μύθου του Μινώταυρου και του μίτου της Αριάδνης με τους χώρους και τα κρασιά του οινοποιείου. Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης ήταν η παρουσίαση μυθικών χαρακτήρων, όπως η Αριάδνη και ο Θησέας, με συνοδευτικές χειροποίητες ζωγραφιές από τους ισπανούς μαθητές στα κελάρια του οινοποιείου παράλληλα με τη ξενάγηση.
Το απόγευμα, οι εκπαιδευτικοί πήραν μέρος σε οινογευσία σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Πανεπιστήμιου μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και τις καθηγήτριές τους. Εκεί πραγματοποιήθηκε δοκιμή κρασιών από αντιπροσωπευτικές περιοχές της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας, της Κύπρου και των Καναρίων Νήσων. Αναμφίβολα ήταν μια απολαυστική εμπειρία γεύσεων και αρωμάτων που μας ταξίδεψε νοερά στους τόπους παραγωγής των κρασιών. Επίσης, έγιναν παρουσιάσεις από τα σχολεία των Χανίων, Αθήνας και Κύπρου με θέμα τοπικές ποικιλίες κρασιών και αμπελοκαλλιέργειες
Όπως το θέλει η καλή φιλοξενία ακολούθησε αποχαιρετιστήριο δείπνο σε χαρούμενο κλίμα και με εκλεκτό ισπανικό κρασί. Η επόμενη διεθνική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά την άνοιξη του 2019. Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι της φιλοξενίας που μας πρόσφεραν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα