Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το 5ο Γυμνάσιο στο φιλόξενο Βίντιν της Βουλγαρίας

Πέντε μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Κατσαρού και Νέτα Βελημβασάκη ταξίδεψαν από τις 6 μέχρι και τις 13 Απριλίου 2019 στο Βίντιν, μια παραδουνάβια πόλη στην βορειοδυτική Βουλγαρία στα πλαίσια του προγράμματος Εrasmus plus (KA229) με θέμα Ευρωπαϊκός Μαθητικός Τύπος (European School Post).
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν -εκτός από το 5o Γυμνάσιο Χανίων- σχολεία από την Ρουμανία, Σλοβακία, Κροατία, Τουρκία και το σχολείο «Ιβάν Bάζοφ» που διοργάνωσε τη συνάντηση στο Βίντιν. Το σεμινάριο είχε ως αντικείμενο τις τεχνικές της δημοσιογραφικής συνέντευξης και του φωτορεπορτάζ, καθώς ο γενικότερος στόχος της σύμπραξης είναι η έκδοση ενός έντυπου και ψηφιακού μαθητικού περιοδικού με συγγραφείς έφηβους δημοσιογράφους από όλες τις χώρες-εταίρους.
Το ταξίδι της ομάδας ξεκίνησε από τη γραφική και πολυάνθρωπη Σόφια, τη γεμάτη ζωντάνια και δυναμισμό πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στα αξιοθέατα της ιστορικής πόλης μαθητές και καθηγητές ταξίδεψαν βορειοδυτικά προς το Βίντιν στις όχθες του ποταμού Δούναβη.
Το Βιδίνιο, όπως είναι στα ελληνικά τ’ όνομά του, είναι το πρώτο μεγάλο λιμάνι του ποταμού Δούναβη στο βουλγαρικό έδαφος και σημαντικός οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος. Απέχει ελάχιστα από τα σύνορα με τη Σερβία και τη Ρουμανία. Είναι ένα αξιόλογο αγροτικό και εμπορικό κέντρο και παράλληλα η εύφορη ενδοχώρα του φημίζεται για τα κρασιά της.  Για μας τους Έλληνες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί εκεί γεννήθηκε το 1887 ο Αβραάμ Μπεναρόγια, ο εβραϊκής καταγωγής σοσιαλιστής που το 1909 ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη την πολιτική οργάνωση «Φεντερασιόν» και υπήρξε ένας από τους ιδρυτές (1918) του «Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας» (ΣΕΚΕ), που αργότερα εξελίχτηκε στο ΚΚΕ.
Παρά τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής το σχολείο «Ιβάν Bάζοφ» υποδέχθηκε τους μαθητές και τους καθηγητές με μεγάλη χαρά και φιλόξενη διάθεση. Μικροί μαθητές ντυμένοι παραδοσιακά τραγούδησαν προς τιμή των καλεσμένων και πρόσφεραν το παραδοσιακό ψωμί και μέλι. Οι μαθητές και οι καθηγητές παρακολούθησαν τις εργασίες του σεμιναρίου και στη διάρκεια της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης και να επισκεφθούν σημεία μεγάλης γεωφυσικής και ιστορικής αξίας, όπως το οχυρό Μπάμπα Βίντα, ένα πολύ καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό φρούριο στις όχθες του Δούναβη, το σπήλαιο Μαγούρα με τις νεολιθικές σπηλαιογραφίες του και το ομώνυμο εκπαιδευτικό κέντρο, στο οποίο οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλλιτεχνικών. Η περιήγηση συνεχίστηκε με επίσκεψη στο σπήλαιο Λεντένικα, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με 300 μέτρα μήκος και πάνω από 10 επιμέρους αίθουσες, ένα από τα 100 πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Βουλγαρία, που  βρίσκεται στους πρόποδες του Αίμου λίγα χιλιόμετρα πάνω από την πόλη Βράτσα. Το περιηγητικό μέρος της επίσκεψης έκλεισε με την επίσκεψη στο φρούριο του Μπελογκραντσίκ ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο που μαζί με το μοναδικής ομορφιάς γεωφυσικό σύμπλεγμα των βράχων που δεσπόζουν στο κέντρο του εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους με την επιβλητικότητά του.
Παρά το γεγονός ότι το Βίντιν τις τελευταίες δεκαετίες δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική ύφεση και τη μεγάλη μετανάστευση, η φιλοξενία, η ευγένεια και η ανοιχτόκαρδη διάθεση των ανθρώπων του αγκάλιαζε τους μαθητές και τους καθηγητές όλες τις μέρες  του ταξιδιού στην όμορφη αυτή γωνιά των Βαλκανίων. Άνθρωποι που έδειξαν πώς μπορεί να ξεπεράσει κάποιος τις οικονομικές ή άλλες δυσκολίες με αισιόδοξη διάθεση και δημιουργική ζωντάνια. Άνθρωποι που σέβονται τη παράδοση σε όλα και ιδιαίτερα στη μουσική και στο χορό, που αγαπούν και φροντίζουν το σχολείο τους και δίνουν σε όλους μαθήματα αγωνιστικότητας  και προσήλωσης στις αρχές της φιλίας και της καλής συνεργασίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα