Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το 5ο Γυμνάσιο στη Σλοβακία

Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Εrasmus + (KA229) με τίτλο European School Post που διαρκεί από τον Αύγουστο του 2018 ως τον Αύγουστο του 2020. Οι υπόλοιποι εταίροι μας προέρχονται από σχολεία της Κροατίας, Σλοβακίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας και Ρουμανίας. Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να ασκηθούν οι μαθητές στη δημοσιογραφία και να συμβάλλουν στην έκδοση ενός ψηφιακού περιοδικού. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού πραγματοποιήσαμε την τέταρτη μετακίνηση μας στο Κόζιτσε, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας.

Πρώτος σταθμός στο ταξίδι μας ήταν η Βουδαπέστη. Στο σύντομο πέρασμά μας από την όμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στις όχθες του Δούναβη και να θαυμάσουμε τα υπέροχα κτίσματα τόσο της Πέστης όσο και αυτά που υψώνονται στο μεγαλοπρεπή λόφο της Βούδας. Την ίδια μέρα με λεωφορείο, έπειτα από τρεις ώρες, φτάσαμε στον τελικό προορισμό μας.
Tη πρώτη μέρα οι Σλοβάκοι καθηγητές και μαθητές μας υποδέχθηκαν με μια μικρή συγκινητική τελετή στο σχολείο τους. Το σχολικό συγκρότημα με τις σύγχρονες υποδομές, την καθαριότητα και τη μεγάλη καταπράσινη αυλή μας εντυπωσίασε. Εικόνες δυστυχώς τόσο διαφορετικές από την ελληνική σχολική πραγματικότητα… Αν και τις πρώτες δύο μέρες ο καιρός ήταν βροχερός και το κρύο τσουχτερό, περπατήσαμε στην πόλη, η οποία ζούσε στο ρυθμό του Μαραθώνιου, του παλαιότερου στην Ευρώπη και του δεύτερου παλαιότερου παγκοσμίως, θεσμοθετημένου το 1924. Παρευρεθήκαμε στην εναρκτήρια τελετή και πήραμε μια γεύση από τις λεγόμενες «λευκές νύχτες» (εικαστικά, καλλιτεχνικά και άλλα δρώμενα σε διάφορα σημεία της πόλης στα πλαίσια του Μαραθώνιου). Επιπλέον οι μαθητές γνώρισαν με ένα πρωτότυπο τρόπο την πόλη, συμμετέχοντας σε κυνήγι θησαυρού που είχαν άρτια οργανώσει οι Σλοβάκοι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους. Τελικός προορισμός το «θησαυροφυλάκιο» της πόλης, ένα υπέροχο κτίσμα που φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή χρυσών νομισμάτων του 15ου-17ου αιώνα από διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μαθητές αυτές τις μέρες λειτουργούσαν ως δημοσιογράφοι, συγκεντρώνοντας υλικό για το περιοδικό που έπρεπε να ετοιμάσουν ως το τέλος της παραμονής τους στο Κόζιτσε.
Η εβδομάδα συνεχίστηκε με την επίσκεψη μας στο κάστρο του Σπις, που χρονολογείται το 12ο αιώνα (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco). Εκεί όλες οι ομάδες παρουσίασαν όψεις της δικής τους πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσία Σλοβάκων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών. Η δική μας ομάδα είχε αναλάβει να προετοιμάσει ένα μικρό δείγμα μεσογειακής διατροφής (ντακάκια με μυζήθρα και ελιές) υπό τους ήχους κρητικής μουσικής στη σκιά του επιβλητικού κάστρου. Η τουρκική ομάδα παρουσίασε τη διαδικασία παρασκευής καφέ, η ρουμανική τραγούδησε ένα παραδοσιακό τους τραγούδι, η βουλγαρική χόρεψε ένα παραδοσιακό τους χορό, η κροατική τραγούδησε χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ενώ η σλοβάκικη παρουσίασε ένα κουκλοθέατρο με θέμα που σχετιζόταν με ένα μύθο αναφορικά με το κάστρο. Στο τέλος όλες οι ομάδες κατενθουσιασμένες χόρεψαν μαζί χασαποσέρβικο, με τους μαθητές μας να προσπαθούν να τους διδάξουν το χορό. Στο τέλος οι μαθητές κάθε ομάδας έδωσαν συνέντευξη σε Σλοβάκους δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους του κάστρου που ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μεταλλικών κονκάρδων που σχεδιάστηκαν από τα παιδιά.
Την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε τη Levoca, μια κοντινή πόλη εξαιρετικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής (μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco).H εκδρομή αυτή τελείωσε με ένα τυπικό σλοβάκικο γεύμα.
Την επόμενη μέρα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάριο για τη δημιουργία περιοδικού με τη χρήση ΤΠΕ και δραστηριότητες αναγνωστικής κατανόησης και δημιουργικής γραφής. Ακολούθησε συνάντηση με δημοσιογράφους, ενώ το πρωινό στο σχολείο έκλεισε ευχάριστα με αθλητικές δραστηριότητες στο σχολικό γυμναστήριο. Δε χρειάζεται βέβαια να επισημάνουμε πόσο ενθουσιάστηκαν οι μαθητές μας από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου. Αναπόφευκτα έγιναν συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα οι οποίες κατέληξαν, όπως συνήθως, στο αμείλικτο ερώτημα: ‘’γιατί όχι κι εμείς στη χώρα μας;’’. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε το εξαίσιο κτίριο που στεγάζει το δημαρχείο και συνομιλήσαμε με τον ιδιαίτερα εγκάρδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος μίλησε με πολύ θετικά λόγια για τα προγράμματα Εrasmus και την προσφορά τους στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το ίδιο βράδυ έγινε η απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης του προγράμματος κι ακολούθησε μια γιορτή αποχαιρετισμού σε ένα ζεστό κλίμα με χορούς και μουσικές από όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό.
Την τελευταία μέρα τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε αξιολόγηση της συνάντησης. Είναι πράγματι εκπληκτικό να βλέπεις μαθητές από τόσο διαφορετικές χώρες να συνεργάζονται, να συνομιλούν, να συνδημιουργούν και να χαίρονται όλη αυτή τη διαδικασία. Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη δεντροφύτευση του Erasmus tree, καθώς στο τέλος κάθε επίσκεψης φυτεύουμε όλοι μαζί συμβολικά ένα δέντρο στην αυλή του κάθε σχολείου. Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας και τις εντυπώσεις μας απ’ αυτήν την πόλη που μας φιλοξένησε περίπου για έξι μέρες. Το Κόζιτσε, μια πόλη με πληθυσμό 235.000 κατοίκων αποτελεί το κυριότερο διοικητικό, βιομηχανικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο της Ανατολικής Σλοβακίας. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις της χώρας, η θεμελίωση της οποίας χρονολογείται στο 13ο αιώνα. Η πόλη είναι μικρή, γι’ αυτό μπορείς να την περπατήσεις εύκολα. Στο κέντρο της συναντάς τα περισσότερα ιστορικά κτίσματα. Κυρίαρχο μνημείο αποτελεί η μεγαλύτερη εκκλησία της Σλοβακίας, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Ελισάβετ, γοτθικής αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε το 14ο αιώνα. Περιηγηθήκαμε στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης με τα υπέροχα μπαρόκ, αρτ-νουβό και γοτθικά κτίρια. Παντού καλοδιατηρημένα κτίσματα, γλυπτά, κήποι που σε παραπέμπουν σε παραμύθι. Σε μια τέτοια πόλη-διαμάντι οι άνθρωποι δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί. Ήρεμοι, ευγενικοί, φιλόξενοι, χαμηλών τόνων αλλά και ιδιαίτερα δημιουργικοί και αποτελεσματικοί καταρρίπτουν το μύθο των ψυχρών ανθρώπων της Κ. Ευρώπης.
Eπιστρέψαμε από τη Σλοβακία γεμάτοι από εμπειρίες, νέες εικόνες και ιδέες και το κυριότερο με διάθεση δημιουργικότητας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα