Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Το 5ο Γυμνάσιο στο Βερολίνο

Το διάστημα 12 Δεκεμβρίου-18 Δεκεμβρίου 2021 έξι εκπαιδευτικοί του 5ου Γυμνασίου Χανίων επισκεφτήκαμε στο Βερολίνο στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ΚΑ1(PRIDE: Promoting inclusive education and training in school), συμμετέχοντας σε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τεχνικές ενσωμάτωσης ευαίσθητων ομάδων στο σχολείο.

Την πρώτη μέρα παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση για το πώς λειτουργεί το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είχαμε την ευκαιρία να το συγκρίνουμε με το δικό μας και να συζητήσουμε για τις διαφορές και ομοιότητες τους, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής μας. Παράλληλα είχαμε μια διεξοδική ενημέρωση για την πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο όσον αφορά την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών που έχουν ζήσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη Γερμανία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε το Ράιχσταγκ και τον εντυπωσιακό γυάλινο θόλο του και ξεναγηθήκαμε στην καρδιά της γερμανικής πολιτικής εξουσίας. Ακολούθησε ξενάγηση σε ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, όπως την εμβληματική Πύλη του Βρανδεμβούργου που ανοίγει την πιο φινετσάτη λεωφόρο του Βερολίνου, την Unter den Linden. Περπατήσαμε στο λαβύρινθο των στενών μονοπατιών που δημιουργούν οι 2711 στήλες που υψώνονται στο ανώμαλο έδαφος, το συγκλονιστικό Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το μεγαλύτερο μνημείο στη Γερμανία για τη γενοκτονία των Εβραίων και είδαμε το καταφύγιο του Χίτλερ (για την ακρίβεια μας εξήγησαν ότι εκεί βρισκόταν, γιατί σήμερα δεν φαίνεται τίποτα τέτοιο).Επισκεφτήκαμε το μνημείο’’ Τοπογραφία του τρόμου’’, όπου στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της Γκεστάπο και βρεθήκαμε στο Σημείο ελέγχου «Τσάρλι». Δυστυχώς το εμβληματικό αυτό σύμβολο του Ψυχρού πολέμου έχει γίνει άσχημα τουριστικό.
Τις επόμενες μέρες επισκεφτήκαμε διάφορα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα και μπορέσαμε να μάθουμε για διάφορες προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της ανεκτικότητας και διαφορετικότητας. Επισκεφτήκαμε την ΑRRIVO BERLIN, μια πανεθνική ένωση για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Επίσης συμμετείχαμε σε εργαστήρια (συστήματα, διδασκαλία και προσεγγίσεις, πολυπολιτισμικά μαθήματα, υπερνίκηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων). Επισκεφτήκαμε την Ομοσπονδιακή Ένωση Μουσειακής Εκπαίδευσης και παρακολουθήσαμε το ‘’MuseobilBox Project’’. Στόχος του να παρέχει όσα χρειάζονται για την πολιτιστική ανάπτυξη όλων με συνεργατικές και συμμετοχικές εκπαιδευτικές εμπειρίες.
Στο Διεθνές Σχολείο του Βερολίνου(Berlin International school) μάθαμε τις στρατηγικές που εφαρμόζονται για μαθητές από διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα. Στο δήμο Neukolln παρακολουθήσαμε παρουσίαση εκπαιδευτικών έργων μαθητών με στόχο την ενσωμάτωση.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εκπαιδευτικό Κέντρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Εκεί μας παρουσίασαν το πρόγραμμα ‘’Insect Safaris’’ για μαθητές σε τάξεις υποδοχής προσφύγων σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα πραγματικά μας διαφώτισε σε σχέση με πρακτικές και στρατηγικές που ακολουθούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα του Βερολίνου όσον αφορά την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών. Οι συζητήσεις με εκπαιδευτικούς που συναντήσαμε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που επισκεφτήκαμε αναδεικνύουν την κοινή αγωνία όλων μας για ένα σχολείο εναρμονισμένο με τις ανάγκες μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, απαλλαγμένο από προκαταλήψεις, διακρίσεις και διαχωρισμούς. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η πανδημία και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί έχουν κι εκεί επιδεινώσει την κατάσταση, ειδικά των μαθητών/τριών που προέρχονται από ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.Mε θλίψη διαπιστώσαμε ότι κι εκεί έχουν γίνει περικοπές σε τμήματα υποδοχής με ολέθρια αποτελέσματα για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Εκτός από την ξενάγηση της πρώτης μέρας είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε και να γνωρίσουμε και αρκετά άλλα αξιοθέατα του Βερολίνου, την περίφημη πλατεία της Αλεξάντερπλατς με μια από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης, το νησί των μουσείων, το εντυπωσιακό μουσείο της Περγάμου και την περιβόητη East Side Gallery,που είναι μια λωρίδα περίπου ενός χιλιομέτρου, τμήμα του εναπομείναντος τείχους. Πάνω σε αυτό δεκάδες καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν φιλοτεχνήσει υπέροχες τοιχογραφίες.
Το Βερολίνο με έντονο το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας έχει χτίσει μια συναρπαστική ταυτότητα με απρόβλεπτες εναλλαγές σκηνικών που γοήτευσαν όλους μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα