Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Το 5ο Γυμνάσιο συμμετέχει σε τρύγο

Από το Σεπτέμβριο του 2018 το 5ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετέχει σε διετές πρόγραμμα Erasmus + με θέμα τον “Οινολογικό πολιτισμό, την ιστορία της ευρωπαϊκής οινολογίας και τις ποικιλίες ευρωπαϊκών σταφυλιών πριν από τη φυλλοξήρα”.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν τρεις χώρες και έξι εκπαιδευτικά ιδρύματα: το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών Κύπρου, το Aurelio Gomez Escolar και το τμήμα Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Burgos της Ισπανίας  το ΙSE Tenguise της νήσου Lanzarotte των Καναρίων Νήσων, το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών και το δικό μας Γυμνάσιο.
Στις δράσεις του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται διακρατικές συναντήσεις καθηγητών και μαθητών, καθώς και δράσεις που πραγματοποιεί το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα με τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων οι δικοί μας μαθητές επισκέφτηκαν πέρυσι τον Οκτώβριο το «καζάνι» της οικογένειας Παρασκάκη, μαθαίνοντας για την απόσταξη της τσικουδιάς, το οινοποιείο «Ανώσκελη» το Φεβρουάριο του 2019 και το οινοποιείο της μονής της Αγίας Τριάδος τον περασμένο Απρίλιο, όπου περιηγήθηκαν στους αμπελώνες και στις εγκαταστάσεις των οινοποιείων και ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια του αμπελιού, τις ποικιλίες και τις διαδικασίες οινοποίησης.
Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες της ομάδας μας για τη νέα σχολική χρονιά με συμμετοχή σε παραδοσιακό κρητικό τρύγο.
Τη δράση μας αυτή την οφείλουμε στην ευγενική πρόσκληση της οικογένειας Ερρίκου και Κυριακής Μπενεβίδη από τα Νοχιά Κισσάμου. Ο παππούς, κ. Αναστάσιος Μπενεβίδης, μαζί με τους γιους του Ερρίκο και Σταύρο, τις νύφες του και τα εγγόνια του Βαγγέλη, Γιώργο, Τάσο και Ευαγγελία (δυο από τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα) είχαν την καλοσύνη να μας καλέσουν (15 μαθητές και 3 καθηγητές) να τρυγήσουμε παρέα, όπως τον παλιό καλό καιρό.
Στις πέντε το απόγευμα φτάσαμε με τους μαθητές μας στο χωριό Νοχιά και ακολουθώντας το φορτωμένο με κλούβες αγροτικό του κ. Ερρίκου Μπενεβίδη κατευθυνθήκαμε προς το αμπέλι του. Φτάνοντας εκεί μοιράστηκαν στα παιδιά κλαδευτικά ψαλίδια και κλούβες και ανά δύο ανέλαβαν τον τρύγο μιας «σκάλας». Έτσι ονομάζονται οι σειρές στις οποίες είναι φυτεμένα τα κλήματα, όπως μας εξήγησε ο κ. Ερρίκος. Το αμπέλι ήταν “Ρωμέικο”, χαρακτηριστική ποικιλία κλήματος της περιοχής, όμως ανά διαστήματα παρεμβαλλόταν και καμιά «κουρμούλα» Μοσχάτο Αλεξανδρείας, για να δώσει, όπως μας εξήγησαν, καλύτερο άρωμα στο κρασί.  Επίσης, μάθαμε ότι το αμπέλι είναι βιολογικό και αψέκαστο, καθώς καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας και τα κλήματα, σε αντίθεση με το συνηθισμένο κλάδεμα της περιοχής, είναι ψηλά, ώστε να μη χρειάζεται να σκύβει κανείς για να κόψει τον καρπό.
Με τα χέρια μας να κολλούν από τον τρύγο αλλά και από τις νοστιμότατες ρόγες που τσιμπούσαμε τρυγώντας, φορτώσαμε τις γεμάτες κλούβες στο φορτηγό και κατευθυνθήκαμε προς το χωριό. Σε ένα όμορφα αναπαλαιωμένο χωριάτικο σπίτι ξεφορτώσαμε τα σταφύλια για να ξεκινήσει το «πάτημα», το οποίο γίνεται πλέον με μηχανοκίνητα «πατητήρια», τα οποία αρχικά ξεχωρίζουν τις ρόγες από τα τσάμπουρα και στη συνέχεια σπάνε τις ρόγες για να βγει ο μούστος. Όμως, καθώς η οικογένεια Μπενεβίδη μετάγγιζε τη στραφυλάδα από το μηχανοκίνητο στο παλιό πετρόχτιστο πατητήρι της οικογένειας -όπου παραμένει δύο μέρες για να πάρει ο μούστος το κοκκινωπό του χρώμα – δόθηκε στους μαθητές μας αλλά και σε μας τους καθηγητές η ευκαιρία να ζήσουμε και να αισθανθούμε το πάτημα των σταφυλιών. Ακολουθώντας τις οδηγίες, τα παιδιά έτρεξαν στη βρύση, έπλυναν τα πόδια τους με πράσινο σαπούνι και μπήκαν χαρούμενα στο πατητήρι διασκεδάζοντας  με την όλη διαδικασία, πατώντας τις ρόγες, αναδεύοντας το μούστο και κρατώντας σφιχτά το γείσο του πατητηριού για να μη γλιστρήσουν.
Όπως το θέλει η παράδοση, το βραδάκι η οικογένεια Μπενεβίδη έστησε πλουσιοπάροχο «τραπέζι» στην αυλή του σπιτικού της για να φιλέψει όσους βοήθησαν στον τρύγο. Μπαμπάς και εγγονός στην ψησταριά για τα σουβλάκια και τις μπριζόλες, ο παππούς στο πυρομάχι για την τηγανιτή πατάτα και οι γυναίκες στην κουζίνα για τις σαλάτες, τον ντάκο και το υπέροχο πιλάφι.
Ευχαριστούμε από καρδιάς την οικογένεια Μπενεβίδη για την υπέροχη αυτή εμπειρία και τη γενναιόδωρη φιλοξενία!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα