Από τον Μάρτιο 2020 είχε προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) να προβλεφθεί από την κυβέρνηση νομοθετικά ασυλία για τους εμπλεκόμενους με τον κορωνοϊό γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, δηλαδή να μην διώκονται σε περιπτώσεις, που ενδεχομένως να αναφύονται νομικά ζητήματα τα οποία πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν. Μια τέτοια ρύθμιση δεν θα ήταν πρωτοτυπία για τη χώρα μας, καθ’ όσον το ίδιο συμβαίνει στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Στο αυτό μήκος κύματος βρέθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού για λόγους ισονομίας, θεωρουμένου δικαίου του αιτήματος, μετά τη γενίκευση των εμβολιασμών.
Η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί γύρω απ’ την Επιτροπή και παίρνοντας αφορμή από αγωγές κατά των λειτουργών Υγείας, προέβη αιφνιδιαστικώς σε κατάθεση τροπολογίας «περί του ακαταδίωκτου των μελών τριών Επιτροπών». Βάσει αυτής, «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, έναντι του κορωνοϊού Covid-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, από λοιμωξιολόγους παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διετύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους…»
Οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν απαράδεκτη την τροπολογία, διότι εξ’ όσων φαίνεται, η κυβέρνηση πρώτα εξασφαλίζει τα νώτα της καλύπτοντας τυχόν ευθύνες και παραλήψεις της και κατόπιν προτείνει τους επιστήμονες λοιμωξιολόγους και την Επιτροπή Εμβολιασμών. Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Εξαδάκτυλος, αποποιήθηκε των προνομίων που του παρέχει η τροπολογία καθ’ όσον δεν περιλαμβάνονται όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εμπλέκονται σ’ όλη τη χώρα με την πανδημία. Στην τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη κατά την οποία οι συμμετέχοντες στις Επιτροπές δεν μπορεί να κληθούν ούτε ως μάρτυρες. Θεσπίζεται ακαταδίωκτο ακόμα και για έκφραση «επιστημονικής γνώμης».
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (Ε.Ι.Ν.Α.Π.) με δηλώσεις της, διατυπώνει τη γνώμη ότι στην τροπολογία η πρώτη Επιτροπή δεν αφορά Επιτροπή Επιστημόνων αλλά «κυβερνητικό όργανο» και ως τέτοιο έχει την ευθύνη, καθ’ όσον τα μέλη της δεύτερης και τρίτης Επιτροπής έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου αυτός που αποφασίζει, έχει την ευθύνη, αυτός είναι ο διωκόμενος και όχι εκείνος που γνωμοδοτεί. Σημειώνεται, ότι εκτός του ότι δεν υπάρχει ακαταδίωκτο για τους εκπροσώπους, υφίστανται διώξεις για διεκδικήσεις. Υπάρχει επίσης ρύθμιση από την προηγούμενη κυβέρνηση «περί καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων», την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει παρά την προεκλογική δέσμευσή της.
Ετέθη ζήτημα διαφάνειας λειτουργίας της Επιτροπής, να δημοσιεύεται η πλειοψηφούσα άποψη και η γνώμη της μειοψηφίας, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι είπαν οι επιστήμονες και σε ποια σημεία συμφώνησε η κυβέρνηση για να γίνεται σύγκριση μεταξύ εκείνων που εισηγήθηκαν οι Επιτροπές και αυτών που αποφάσισε η εξουσία.
Για να μη κατηγορείται η κυβέρνηση ως ένοχη πράξεων, τις οποίες πάει να καλύψει με ξαφνικές τροπολογίες.