Δεν θα ανταλλάζαμε το χρόνο με τίποτα. Είμαστε το σύνολο των εμπειριών μας.
Εξ άλλου, κάποια από τα καλλίτερα πράγματα στη ζωή είναι τα μεγάλα λάθη, διότι χωρίς αυτά πώς θα διορθώναμε την πορεία προς το καλλίτερο και πως θα εκτιμούσαμε το καλό από το κακό αποτέλεσμα; Σίγουρα η αποφυγή λαθών είναι μεγίστη αρετή, όπως και η παραδοχή όμως και διόρθωσή του είναι μέγα προτέρημα.
Βέβαια το λάθος δεν είναι πάντα μόνο προς τον εαυτό μας, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους γύρω μας, ή ανάλογα με την θέση του καθενός μια κοινωνία ολόκληρη, ένα κράτος ολόκληρο, τον πλανήτη.
Και εδώ τίθεται το μεγάλο δίλλημα. Θα διορθώναμε ένα λάθος που δεν αγγίζει εμάς, αντίθετα μπορεί να έχουμε και όφελος, για να μην επιφέρει ζημία σε άλλους ανθρώπους;
Προβλήματα για υψηλά αναστήματα ε; Κι όμως, αυτό ζητάμε σε διάφορες περιστάσεις από τους ιθύνοντας, να διορθώσουν κάτι που βλάπτει εμάς, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτούς κατά ένα τρόπο τους ευνοεί. Τους ζητάμε δηλαδή να αποποιηθούν το συμφέρον τους για να μην ζημιωθούμε εμείς. Λογικό αίτημα, αρκεί να το στρέφουμε ενίοτε και προς τους εαυτούς μας. Η απάντηση που θα δώσουμε στους εαυτούς μας, είναι και η απάντηση που θα πάρουμε από τους άλλους. Διότι οι κοινωνίες δημιουργούνται από την σκέψη την κουλτούρα το ήθος και την στάση των μελών που την αποτελούν, από την ψυχολογία του λαού δηλαδή.
Οι μεγάλοι ηγέτες ανά τους αιώνες, ξεχώριζαν με το μεγαλείο τους, όχι όταν τιμωρούσαν κάποιον, αλλά όταν μακροθυμούσαν και συγχωρούσαν το λάθος.
Το λάθος δεν θέλει πένθος, ούτε μνημόσυνα, διότι κατά το διάστημα της θρηνωδίας παραμένει. Θέλει απλά παραδοχή και διόρθωση. Βέβαια η επανάληψή του και μάλιστα προς την ίδια κατεύθυνση, είναι ασυγχώρητη ενέργεια διότι είναι τακτική πλέον και όχι λάθος, προς εμάς και τους άλλους που ενδεχομένως επηρεάζει.
Το πρώτο ανθρώπινο λάθος έγινε από τους πρώτους κιόλας ανθρώπους, τους πρωτόπλαστους. Και συγχωρέθηκε από τον δημιουργό, ερχόμενος ο ίδιος στην γή ως υιός και λόγος, μας πρόσφερε την λύτρωση με την μετάνοια, μέσω της εξομολογήσεως. Ζητώντας να συγχωρούμε κι εμείς από την πλευρά μας τους ανθρώπους που κάνουν λάθη εις βάρος μας. Συγχωρώ και συγχωρούμαι λοιπόν.
Η συγχώρεση ενός συνανθρώπου μας, είναι η καλλίτερη ενέργεια για την αποφυγή λαθών και το δυσκολότερο μάθημα που πρέπει να περάσουμε για την κατάκτηση του πτυχίου της προσωπικότητάς μας. Και μόνον κάποιος που έχει κάνει λάθη μπορεί να κατανοήσει και να συγχωρέσει, ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
fragakismihalis@gmail.com
“ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΜΑΣ”, ἀλλὰ ὁ κάθε ἕνας μόνος του.
Σᾶς εὐχαριστοῦμε γιὰ τὴν εὐκαιρία νὰ στοχαστοῦμε.