Συνολικά 1.667 γεννήσεις και 819 θάνατοι δηλώθηκαν το 2020 στα επτά ληξιαρχεία του Δήμου Χανίων που από την 1η Ιανουρίου έχουν συγχωνευθεί στο κεντρικό ληξιαρχείο της οδού Γρηγορίου Ε’. Την ίδια στιγμή η πανδημία έχει επισπεύσει των ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των ληξιαρχικών πράξεων να εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των πολιτών.
Η μείωση των θρησκευτικών και η αύξηση των πολιτικών γάμων και των συμφώνων συμβίωσης, είναι το πιο αξιωσημείωτο από τα στατιστική στοιχεία των ληξιαρχείων του Δήμου Χανίων που παρουσιάζουν σήμερα τα “Χ.ν.” και αποδίδεται στους περιορισμούς που ήταν σε ισχύ λόγω πανδημίας, για περισσότερους από εννέα μήνες. Αναλυτικότερα, κατά το 2020, τελέστηκαν μόλις 355 γάμοι, από τους οποίους οι 55 θρησκευτικοί και οι 300 πολιτικοί, σε σχέση με 541 το 2019, 569 το 2018 και 583 το 2017 (Πίνακας 1). Μάλιστα, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, ην ίδια ώρα, ο αριθμός των συμφώνων συμβίωσης έφτασε τα 152, σε σχέση με 138 το 2019, 92 το 2018 και 79 το 2017, δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια, σχεδόν διπλασιάστηκε! Μείωση 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατέγραψαν και τα διαζύγια που έφτασαν τα 168 σε σχέση με 197.
Σε ό,τι αφορά τις γεννήσεις, τα τελευταία χρόνια δείχνουν να ακολουθούν πτωτική πορεία ενώ τα δύο τελευταία χρόνια αύξηση καταγράφουν οι θάνατοι (Πίνακας1)
Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γιώργος Φραγκιαδάκης, σχολιάζοντας τα στοιχεία στα “Χ.ν.” αναφέρει: «Αρχικά αυτό που οφείλουμε να παρατηρήσουμε είναι ο ελαφρά μειωμένος αριθμός των γεννήσεων. Δηλαδή παρατηρούμε ότι το 2019 και το 2020 έχουμε περίπου 1.650 γεννήσεις κατ’ έτος, ενώ το 2015 και το 2016 είχαμε περίπου 1.800 κατ’ έτος και παράλληλα ο ελαφρώς αυξημένος αριθμός των θανάτων, καθώς εκεί που είχαμε περίπου 700 με 750 θανάτους, το 2020 φτάνουν τους 819. Δηλαδή υπάρχει μια ταυτόχρονη μείωση στις γεννήσεις και αύξηση στους θανάτους.» και συμπληρώνει ότι «αυτό που φαίνεται είναι πως οι γάμοι έχουν μια τεράστια μείωση και ταυτόχρονα τα σύμφωνα συμβίωσης μέσα σε τρία χρόνια έχουν διπλασιαστεί. Και τα διαζύγια εκεί έχουμε μία μικρή πτώση με 168 διαζύγια έναντι 197 το 2019 ενώ τα περισσότερα διαζύγια εκδόθηκαν τις χρονίες 2014 (231) και 2015 (210).
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ
Μόνο ψηφιακά γίνεται πλέον η καταχώρηση των γεννήσεων από τον Μάιο του 2020 σε όλη την Ελλάδα και στα Χανιά. Ειδικότερα, με αυτοματοποιημένο τρόπο από την κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και των ιδιωτικών μαιευτηρίων συμπληρώνεται η ψηφιακή δήλωση, η οποία συνυποβάλλεται με τα σκαναρισμένα αρχεία που έχουν συμπληρώσει οι γονείς και αποστέλεται ηλεκτρονικά στον ληξίαρχο, ο οποίος προχωρά σε ταυτοποίηση και εκδίδει την ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία στέλνει με e-mail στον γονιό. «Άρα λοιπόν, κανένας γονέας δεν χρειάζεται να πάει στο ληξιαρχείο για δήλωση γέννησης παρά μόνο για την πράξη της ονοματοδίας, η οποία όμως γίνεται σε μεταγενέστερο αναξάρτητο χρόνο, καθώς δεν υπάρχει σχετική προθεσμία. Αυτό που έχει φανεί μέχρι σήμερα τις πρώτες 15 ημέρες του Γενάρη, οι γονείς δεν έχουν επισκεφθεί ληξιαρχείο για να κάνουν ονοματοδοσία» τονίζει ο κ. Φραγκιαδάκης.
Από την 1η Μαϊού στον Δήμο Χανίνω έχουν υποβληθεί 1.157 ψηφιακές δηλώσεις γεννήσεων έναντι 1.667 γεννήσεων για το σύνολο του έτους. Ηλεκτρονικά δηλώνονται και οι θάνατοι από τα γραφεία τελετών.
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΩΝ
Παρελθόν αποτελούν ήδη από την 1η Ιανουαρίου τα ληιξιαρχεία των πρώην περιαστικών Δήμων που συγχωνεύτηκαν στο κεντρικό ληξιαρχείο του Δήμου Χανίων. «Προς τα παρόν δεν έχουμε εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο παρακολουθούμε την κίνηση, κρατάμε τα στατιστικά και θα προχωρήσουμε τον σχεδιασμό μας για να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό πρόβλημα.» αναφέρει ο κ. Φραγκιαδάκης.
«Διοικητικά κερδίσαμε καθώς από τους έξι υπαλλήλους των περιαστικών ληξιαρχείων, οι δύο έχουν μεταφερθεί στο κεντρικό ληξιαρχείο στην Γρηγορίου Ε’, το οποίο έχει πλέον επτά υπαλλήλους, δύο ακόμα έχουν πάει στο δημοτολόγιο και δύο στην πολεοδομία και την διεύθυνση κυκλοφοριακού. Προς το παρόν δηλαδή η στελέχωσή μας είναι ικανοποιητική, μέσα στο έτος αναμένονται συνταξιοδοτήσεις και τότε θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε» εξηγεί.
«Ο κόσμος εξυπηρετείται με τηλεφωνικό ραντεβού αλλά πλεον σχεδόν όλες οι υπηρεσίες και τα πιστοποιητικά που ζητούν οι πολίτες παρέχονται ηλεκτρονικά, είτε μέσω των ΚΕΠ είτε απευθείας μέσω των ληξιαρχείων» τονίζει και συμπληρώνει πως λόγο πανδημίας, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών.