Δεν είναι μόνο η συγκυρία που εξαφανίζει μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν οι συνάδελφοι, δεν είναι οι εργασίες που αμισθοί εκτελούν οι συνάδελφοι, επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας των γραφείων τους, δεν είναι οι παράνομοι που ασκούν το επάγγελμα, δεν είναι οι νέες μορφές άσκησης του Οικονομολογικού επαγγέλματος από τις ελεγκτικές εταιρείες, δεν είναι η μάστιγα της εξόδου των επιχειρήσεων κυρίως στις χώρες των Βαλκaνίων όπου απολαμβάνουν τα οφέλη των χαμηλών φορολογικών συντελεστών και των ανύπαρκτων ελεγκτικών υπηρεσιών σε πολλές γειτονικές χώρες, είναι και ο ανήμπορος ελεγκτικός μηχανισμός στη χώρα μας όπου δεν ανταποκρίνεται στη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους.
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Τα τμήματα ελέγχου στις Δ.Ο.Υ. που αποτελούν την αιχμή του ελεγκτι- κού μηχανισμού, ασχολούνται με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς και ελάχιστα με τον έλεγχο των επιχειρήσεων.
Αν δεν απαλλαγούν άμεσα από τα επουσιώδη θέματα, τα αποτελέσματα στο κύριο αντικείμενο τους που είναι ο έλεγχος των επιχειρήσεων, θα είναι απογοητευτικά.
Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί χαράς ευαγγέλιο για όλους αυτούς που εργάζονται έξω από τα πλαίσια του νόμου. Είναι ανάγκη να εξευρεθεί το ικανό προσωπικό που θα στελεχώσει τα τμήματα ελέγχου των Δ.Ο.Υ.
Η ανάγκη αναδόμησης του ελεγκτικού μηχανισμού, θα επιτρέψει τον έλεγχο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για τα έσοδα του κράτους. Όμως θα έχει και παράλληλη σημαντική συνεισφορά στην υγιή επιχειρηματικότητα.
Η σωστή λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό όλων όσων κινούνται εκτός νόμου, αφού ξέροντας πως θα ελεγχτούν θα περιορίσουν την άνομη δραστηριότητα τους.
Ο διαρκής έλεγχος αναβαθμίζει την εργασία των συναδέλφων και παράλληλα εισρέουν χρήματα στα ταμεία του κράτους.
Γιατί άραγε δεν προχώρα η δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού, που θα ασχολείται μόνο με τον έλεγχο επιχειρήσεων, ώστε και έσοδα να έχει και να περιορίσει όλους όσους παράνομα δρουν ;
Η ύπαρξη γειτονικών χωρών με φορολογικούς συντελεστές κοντά στο 10% αποτελεί πρόκληση για την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτών που γειτονεύουν με τους βόρειους γείτονες μας.
Η μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες δεν μπορεί να απαγορευθεί, όμως οφείλουμε να ελέγξουμε την δραστηριό- τητά τους και αν ενεργούν νόμιμα στην χώρα μας μετά την μεταφορά της έδρας τους.
Και στον τομέα αυτόν δεν παρατηρείται πρόοδος αφού και δεν επαρκεί ο ελεγκτικός μηχανισμός και δεν είναι στις προτεραιότητες των αρχών οι έλεγχοι των επιχειρήσεων αυτών. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτα φαινόμενα στην αγορά, αφού έχει πλημυρίσει με παραστατικά από επιχειρήσεις που έχουν έδρα τις γειτονικές χώρες και που κατά γενική ομολογία τα περισσότερα από αυτά είναι παράνομα.
Η μεταφορά της έδρας μιας επιχείρησης γίνεται από συγκεκριμένους επιτηδευματίες, οι οποίοι μάλιστα διαφημίζονται για την δραστηριότητά τους και εκ του πονηρού αποκρύπτουν τις συνέπειες και τις υποχρεώσεις στις μεταφερόμενες επιχειρήσεις.
Τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μεταφέρουν τις επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της χώρας; Τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει στους ελεγκτές να προβούν σε ελέγχους όλων αυτών που ενώ έχουν έδρα σε γειτονικές χώρες έχουν δραστηριότητα στην χώρα μας ;
Είναι μόνο η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ή η έλλειψη βούλησης να ελεγχθεί ότι παράνομα δραστηριοποιείται στην χώρα μας σε βάρος όλων αυτών που υπομένουν την δυσβάστακτη φορολογία; Η συμπρωτεύουσα και η βόρεια Ελλάδα γενικά πλημυρίζει τα Σαββατοκύριακα από αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού επιχειρηματιών– με ξένες πινακίδες – οι οποίοι <<επιστέφουν>> στις γειτονικές χώρες την Δευτέρα το πρωί.
Αυτό δεν απασχολεί κανένα ;;;!!!
Αν στα προαναφερόμενα προσθέσουμε και την δραστηριότητα των ελεγκτικών εταιρειών στο χώρο άσκησης του επαγγέλματος, οι οποίες με σχήματα consulting ασκούν οικονομολογικές εργασίες σε βάρος των συναδέλφων Λογιστών, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο περιορίζεται η διαθέσιμη επαγγελματική πίτα για απασχόληση στους χιλιάδες συναδέλφους που ασκούν το επάγγελμα .
Οι ελεγκτικές εταιρίες δεν λειτουργούν στη βάση του σκοπού που είναι εντεταλμένες να υπηρετούν και τα έσοδα τους δεν προέρχονται από την διαδικασία των ελέγχων που εντέλλονται να κάνουν.
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και πλέον των 850 << λογιστών >> που ενώ έχουν κάνει έναρξη εργασιών στις Δ.Ο.Υ. δεν έχουν πάρει άδεια από το ΟΕΕ.
Αυτοί δεν δικαιούνται να ασκούν το επάγγελμα και όμως συνεχίζουν να εργάζονται. Θα έπρεπε να έχει ήδη ρυθμιστεί το θέμα και να παύουν μετά την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, όλους όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος παροχής λογιστικών υπηρεσιών και δεν προσκομίζουν στο τμήμα μητρώου των Δ.Ο.Υ την άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΟΕΕ. Σε τελευταία ανάλυση αν δεν κάνουν μόνοι τους παύση εργασιών να προβαίνει σε ακύρωση των Α.Φ.Μ. τους η ΑΑΔΕ. Γιατί άραγε δεν ρυθμίζεται ένα τέτοια σοβαρό θέμα; Τι άραγε περιμένουν ;
Τόσες τροπολογίες έχουν γίνει. Μια τέτοια τροπολογία γιατί δεν προχωρά, ώστε να σταματήσει όλους αυτούς που παράνομα εργάζονται ;
Η υποτυπώδης δράση των ελεγκτικών μηχανισμών, όχι με ευθύνη των εργαζομένων, αλλά της εποπτεύουσας αρχής , η ατιμωρησία που κυριαρχεί στην οικονομία, η φυγή των επιχειρήσεων στις γειτονικές κυρίως χώρες και η ανεξέλεγκτη δράση τους στην χώρα μας , η λειτουργία των παράνομων λογιστικών γραφείων και η ασύδοτη και παράνομη δράση την ελεγκτικών εταιρειών κάνουν δύσκολη την επιβίωση όλων αυτών που νόμιμα ασκούν το επάγγελμα.
Είναι σημαντικό όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι (;) στο χώρο της οικονομίας και του επαγγέλματος να μας πουν γιατί σιωπούν. Γιατί δεν αντιδρούν και δεν επιδιώκουν να μπει τάξη στο χώρο του επαγγέλματος μας; Πιστεύουν ότι η σιωπή είναι προς το συμφέρον των εσόδων του κράτους και θεωρούν πως έτσι υπερασπίζεται η θέση των συνάδελφων; H παρανομία και η άναρχη λειτουργία ομάδων και προσώπων, δρα σε βάρος όλων όσων επιθυμούν να εργαστούν σε νόμιμα πλαίσια , των εσόδων του κράτους αλλά και των υγιώς δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων.
Ελπίζουμε να κατανοήσουν ότι η ανοχή στην άναρχη λειτουργία, ζημιά κάνει στην οικονομία και τους συναδέλφους και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και την στήριξη του επαγγέλματος θα υπάρξει αντίδραση.
Η ηγεσία των ελεγκτικών μηχανισμών και η πολιτική ηγεσία έχουν την πλήρη ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν στον χώρο άσκησης του επαγγέλματος και την πλήρη ασυδοσία στην άσκηση του. Eυθύνη επίσης έχει και το προεδρείο του ΟΕΕ που αρκείται σε ανακοινώσεις και επαφές. Καλά όλα αυτά που κάνει, όμως σε λίγο καιρό πολλοί συνάδελφοι θα χάσουν την δουλειά τους και τότε δεν θα έχει την δυνατότητα ύπαρξης αφού θα υπάρχουν ελάχιστοι που θα το συντηρούν.
Υ.Γ.
Έχουμε την πληροφορία ότι τράπεζα αγόρασε λογισμικό προκειμένου να παρακολουθεί μέσω θυγατρικής τα λογιστικά των επιχειρήσεων που χρηματοδοτεί. Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στο επάγγελμα. Μήπως οι υπεύθυνοι του χώρου της οικονομίας έχουν υποχρέωση να επιβάλλουν στις ή στην τράπεζα να σταματήσει να δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής λογιστικών υπηρεσιών;
* Ο Παναγιώτης Αλεβιζάκης είναι ΟικονομολόγοςΜέλος της ΚΔ του ΟΕΕ, Εκπ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας