Το θέμα του Brexit απασχολεί τον κόσμο από τρία χρόνια τώρα. Και ενώ είχε ορισθεί η 29η Μαρτίου για αποχώρηση του Η.Β. από την ΕΕ, τώρα έχουμε μια νέα ημερομηνία, τη 12η Απριλίου 2019.
Ο περισσότερος κόσμος έχει πλέον «χαθεί» στις δαιδαλώδεις ατραπούς του Brexit και κανείς πράγματι δεν ξέρει που θα καταλήξει.
Η κα. May είχε φθάσει σε μια συμφωνία με την ΕΕ, την οποία όμως απέρριψε η Βουλή των Κοινοτήτων. Μια εβδομάδα πριν από τη προθεσμία της 12ης Απριλίου η κα. May προσπαθεί να συμφωνήσει με τον κ. Corbin, ούτως ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν κάτι στη Βουλή μέσα στη προθεσμία.
Άλλως άρχισε το Brexit και άλλως φαίνεται να τελειώνει. Τα 51,9% των Βρετανών που ψήφισαν για έξοδο από την ΕΕ, ψήφισαν «κατά βάθος» για να απαλλαγούν, όπως διακήρυτταν, από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, από τα “dicta” της ΕΕ, από τις αποφάσεις των ξένων δικαστών, που έπρεπε να εφαρμόζουν και γενικά για να αποκτήσει η χώρα τους την ανεξαρτησία της, όπως διακήρυτταν. Αυτό το πράγμα το λένε και οι Ελβετοί, το μόνο είναι ότι η Ελβετία, προς το παρόν, παραμένει εκτός της ΕΕ και κατόρθωσε να διέπει τις σχέσεις της μαζί της με διμερείς συμφωνίες για τα διάφορα θέματα, τις λεγόμενες «bilaterales», για τις οποίες η ΕΕ δεν είναι τώρα ευχαριστημένη.
Για να’ ρθούμε στο Η.Β., μετά τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, οι Βρετανοί άρχισαν να καταλάβουν ότι δεν είναι τόσο απλό να εξέλθουν της ΕΕ γιατί η οικονομία τους και πολλά άλλα παραπλήσια θα επηρεαστούν δυσμενώς και προσπαθούν τώρα να βγουν από το αδιέξοδο. Η χώρα είναι πραγματικά διχασμένη και διερωτάται κάποιος πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Προς το παρόν οι 27 χώρες της ΕΕ φαίνεται να είναι ομόγνωμες. Και παρόλες τις μερικές αναταράξεις στο οικοδόμημα, η έξοδος του Η.Β. δεν ακολουθήθηκε προς το παρόν, από άλλες χώρες.
Αρκετές χώρες θα επηρεαστούν, αν πράγματι πραγματοποιηθεί το Brexit. Μια απ’ αυτές τις χώρες είναι ασφαλώς και η Κύπρος. Πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα για το θέμα ενός Brexit. Οι εξαγωγές μας στο Η.Β., οι εισαγωγές μας από αυτό, ο τουρισμός, το μισό περίπου εκατομμύριο συμπατριωτών μας που κατοικούν μόνιμα στο Η.Β., οι Βρετανοί που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου, τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, οι φοιτητές μας που σπουδάζουν στο Η.Β. και βεβαίως το μεγάλο θέμα των Βρετανικών Βάσεων και των Κυπρίων που κατοικούν σ’ αυτές.
Αυτά είναι θέματα που πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμαστούν προσεκτικά και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Αυτό είναι κάτι σημαντικότατο για τη χώρα μας.