Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Το Brexit, η Ε.Ε. και η Κύπρος

Μια δημοσκόπηση, που έγινε πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, πάνω σ’ ένα δείγμα 28.000 ανθρώπων απ’ όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου 2016, έδωσε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πέραν των 70% των ερωτηθέντων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και από την Ισπανία και την Πορτογαλλία θα ήθελαν το Η.Β. να παραμείνει στην Ε.Ε. Αυτό, κυρίως για την Ανατολική Ευρώπη, δικαιολογείται λόγω των θέσεων εργασίας που υπάρχουν στο Η.Β. για υπηκόους των χωρών αυτών. 50% των ερωτηθέντων από τη Γαλλία και την Ελλάδα απεδείχθησαν είτε αδιάφοροι είτε υπέρ της εξόδου της Βρεττανίας από την Ε.Ε. Παράδοξον, εκ πρώτης όψεως ίσως, είναι το αποτέλεσμα για την Κύπρο: 35% των ερωτηθέντων (το κατώτερο ποσοστό απ’ όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.) ζήτησαν την παραμονή του Η.Β. στην Ε.Ε., 19% ζήτησαν την αποχώρησή του και 45% δήλωσαν αδιάφοροι.

Η Κύπρος, σύμφωνα μ’ αυτή τη δημοσκόπηση, αποδείχθηκε η χώρα που ψήφισε με το κατώτερο ποσοστό των ερωτηθέντων για την παραμονή του Η.Β. μέσα στην Ε.Ε. Αυτό παρ’ όλους τους πολύ στενούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και του Η.Β. Τους δεσμούς αυτούς και την όλη κατάσταση περιγράφει αρθρογράφος στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro (Bl. Fabrice Nodè-Langlois, “La petite île de Chypre suspendue au Brexit”, Le Figaro, 19 Οκτωβρίου, 2016, σελ. 16).

Υπάρχουν περίπου 80.000 Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου. Οι μισοί είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, συνταξιούχοι, οι δε άλλοι εργάζονται στην Κύπρο ή είναι στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους στις βρετανικές βάσεις. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών είναι Βρετανοί, με δεύτερους τους Ρώσους.

Στο Η.Β. κατοικούν μόνιμα αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας, που συγγενείς τους βρίσκονται στην Κύπρο. Χιλιάδες φοιτητές μας σπουδάζουν στο Η.Β. Με την έξοδο του τελευταίου από την Ε.Ε., τα δίδακτρα των φοιτητών μας θα αυξηθούν σημαντικά. Για μας, λοιπόν, είναι φυσικό, για οικονομικούς τουλάχιστον λόγους, να μην επιθυμούμε την έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε. Και, όμως, η δημοσκόπηση πιο πάνω δείχνει το αντίθετο. Εχουμε υπόψη μας την αξία των δημοσκοπήσεων και τους κινδύνους για την ακρίβειά τους που τις διέπουν. Από την άλλη μεριά δεν μπορεί κάποιος να τις αγνοήσει. Η εξήγηση για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι ίσως ότι οι Κύπριοι είναι δυσαρεστημένοι με τη στάση του Η.Β. έναντι του προβλήματός μας στην Ε.Ε. και γενικά. Λόγω αυτής της στάσης του Η.Β. καθόρισαν και τη δική τους θέση, που είναι και ενάντια στα οικονομικά τους συμφέροντα. *Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα