Το “παράθυρο” παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς (άμεση) χρηματοδότηση, αλλά και η διαβεβαίωση του εκπροσώπου του Ταμείου ότι εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του αναμένεται να επανακαθορίσει τις παραμέτρους που θα επιχειρηθεί να οδηγήσουν σε συμφωνία για το χρέος έως τις 15 Ιουνίου.
Χθες, ο κ. Gerry Rice δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την εκταμίευση χρημάτων πριν τις γερμανικές εκλογές το 2018 καθώς “είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν”. Προχώρησε και λίγο πιο πέρα λέγοντας ότι “το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη” και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του. “Πράγματι έχουμε κανόνες και πρακτικές, αλλά όπως αποδεικνύεται από την ιστορία του Ταμείου, προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα”.
Διπλωματικές πηγές θύμιζαν σε αυτό το σημείο μία πρόταση που έχει μπει εδώ και καιρό στο “ράφι” αλλά αποτελεί μία “παραλλαγή” της παραπάνω θέσης που πλέον τέθηκε επί τάπητος. Είχε αποτυπωθεί σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr στην Σύνοδο Κορυφής του προηγούμενου Οκτωβρίου και απηχούσε τις προθέσεις της ευρωζώνης. Τότε λοιπόν προέβλεπε ότι το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν ή ένας συμβιβασμός που θα οδηγούσε σε συμμετοχή του Ταμείου πιθανόν με ένα “συμβολικό” δάνειο ή ένας συμβουλευτικός ρόλος (χωρίς δάνειο) στο πρότυπο αυτού που διαδραματίζει ήδη στην Ισπανία, χωρίς να αποκλείεται να αναπτύξει το Ταμείο και ένα νέο συμβουλευτικού τύπου εργαλείο. Δηλαδή υπήρχε η σκέψη για ένα “όχημα” συμμετοχής χωρίς την εκταμίευση δανείου.
Το σενάριο που τίθεται πάντως προς το παρόν στο τραπέζι όπως έγραφε χθες το Capital.gr είναι διαφορετικό. Είναι αυτό της συμφωνίας “γέφυρας” που περιλαμβάνει και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ αλλά… μετά. Επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την αυτονομία του μέχρι να πάρει από την Ευρωζώνη αυτά που ζητάει (επαρκή στοιχεία παρέμβασης στην ελάφρυνση του χρέους) και το Βερολίνο να κρατήσει την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα, ώστε αφενός να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εκταμίευση των δόσεων μετά τις 15 Ιουνίου και αφετέρου να είναι ανοικτές οι διαδικασίες ζύμωσης για το χρέος χωρίς οριστικές αποφάσεις μέχρι και τις γερμανικές εκλογές.
Ωστόσο η δημοσιοποίηση χθες των διαλόγων του Eurogroup της Δευτέρας, έδειξαν το “χάσμα”. Η παραδοχή του κ. Τσακαλώτου περί τεράστιας πολιτικής κρίσης αν συμφωνήσει με την πρόταση που του τέθηκε για το ελληνικό χρέος (αφήνοντας όμως ένα περιθώριο δεύτερης σκέψης) αλλά και η προειδοποίηση του κ. Σόιμπλε ότι δεν θα αλλάξει η γερμανική στάση επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για τις μεγάλες αποστάσεις του ΔΝΤ με τους θεσμούς της ΕΕ αλλά και την απόφαση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών.
Ερμηνεύουν και την απόφαση το βράδυ της Δευτέρας να μην υπάρξει προσπάθεια εύρεσης λύσης σύντομα, σε έκτακτο Eurogroup. Πλέον, υπό το βάρος των εξελίξεων που προκάλεσε και η τρομοκρατική επίθεση στον Πρώην Πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο οι θέσεις των πλευρών επαναπροσδιορίζονται.
Και στο μεσοδιάστημα θα πρέπει η κυβέρνηση να καταφέρει, να “περάσει” και μία σειρά από “διορθώσεις” στα προαπαιτούμενα που δεν έχει ολοκληρώσει όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Ο λόγος για “διορθώσεις” στον εφαρμοστικό νόμο αλλά και “νομική γνώμη” για την συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις. Ζητήθηκε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις να μην υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία αντιστροφής των ρυθμίσεων, ενώ τέθηκε και θέμα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Επόμενος “σταθμός” επίσημων διαπραγματεύσεων είναι στις 8-9 Ιουνίου όταν διενεργείται η σύνοδος του EWG που προετοιμάζει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Εώς τότε τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να είναι έτοιμα και θα πρέπει να φανεί αν οι θέσεις ΔΝΤ- Σόιμπλε- Αθήνας είναι αμετακίνητες.
ΠΗΓΗ: capital.gr