Με την νομοθετική ρύθμιση του “Καποδίστρια” έγινε συνένωση των κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους με κατάργηση των επαρχιών, πολλές των οποίων, έχασαν μέρος της περιφέρειας τους για να σχηματιστούν οι νέοι Καποδιστριακοί δήμοι.
Eτσι, λοιπόν, στην πρώην επαρχία Αποκορώνου, το χωριό Καλάμι με το ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν, περιήλθαν στον νεοσύστατο δήμο Σούδας και με το σχέδιο Καλλικράτη αλλά και με τον Κλεισθένη στη συνέχεια, ανήκουν στον Δήμο Χανίων.
Για να μάθουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλιοί, οι 441 δήμοι με τις 5.382 κοινότητες που ίσχυαν, καταργήθηκαν με το σχέδιο Καποδίστρια για να διαμορφωθούν σε 910 δήμους και 124 κοινότητες που διαιρούνταν σε συνοικισμούς.
Με το σχέδιο “Καλλικράτη” τώρα, η χώρα διαιρείται σε 325 δήμους, οι οποίοι διαιρούνται σε δημοτικές ενότητες οι οποίες αποτελούν τους πρώην δήμους του προγράμματος Καποδίστρια που συνενώθηκαν και οι εκλογές ορίστηκαν να διεξάγονται κάθε 5 χρόνια.
Με την νομοθεσία του “Κλεισθένη” οι δήμοι αυξήθηκαν κατά 7 για να γίνουν 332 και οι εκλογές επέστρεψαν στο προηγούμενο καθεστώς για να διεξάγονται κάθε 4 χρόνια.
Κι ενώ έχουν γίνει τόσες μεταρρυθμίσεις προς το “καλύτερο” για τη χώρα, από τους εμπνευστές αυτών των συστημάτων, πολιτεία, φορείς και αρχές αδιαφορούν για την συντήρηση και ανάδειξη ιστορικών μνημείων, όπως για παράδειγμα αποτελεί το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι ούτως ώστε αυτό το σημαντικό μνημείο του τόπου μας να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ενώ ταυτόχρονα διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη, ως χρέος απέναντι στην πολιτισμική και εθνική μας ταυτότητα.