Εκδηλώσεις με θέμα “ Ελιά και Λάδι στην Κρήτη – Πολιτισμός, Περιβάλλον, Υγεία, Οικονομία” διοργανώνει ο ΣΕΔΗΚ από τις 15-30 Νοεμβρίου στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας. Άξιο λόγου είναι ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχουν μαθητές σχολείων σε μια προσπάθεια γνωριμίας αλλά και ευαισθητοποίησης των παιδιών για το “χρυσάφι” της Κρήτης. Αναφερόμενος στην πολιτιστική αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου, ο γεωπόνος και επιστ. σύμβουλος Σ.Ε.ΔΗ.Κ. δρ Νίκος Μιχελάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι: «τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής και Ελληνιστικής περιόδου, τα Μνημειακά ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική πνευματική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν πραγματικό θησαυρό ο οποίος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί και αναδειχθεί» και πρόσθεσε ότι μόνο τον μήνα Ιούλιο 10.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη μνημειακή ελιά των Βουβών και το Μουσείο Ελιάς όπου υπάρχει εκεί.
Αλήθεια, σε μια εποχή που το Μάρκετινγκ Τόπου ανθεί, αναδεικνύονται και αξιοποιούνται σωστά από τους δήμους τα ελαιοκομικά μας μνημεία που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, ως κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος; Σε τι ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιοι;
•Αιχμές για τη δακοκτονία…
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μιχελάκης επέρριψε ευθύνες στους αρμόδιους για τον χρόνο κατά τον οποίο γίνεται η δακοκτονία τονίζοντας ότι αυτό τελικά έχει συνέπειες στην ποιότητα του ελαιολάδου. Είπε χαρακτηριστικά: «δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από το ότι η δακτοκτονία που αποτελεί έναν από τους παράγοντες οι οποίοι συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, δεν εφαρμόζεται σωστά τα τελευταία χρόνια. Και φέτος ιδιαίτερα δεν βοήθησε στο να έχουμε καλή ποιότητα. Υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι δυστυχώς φέτος δεν πήγαμε και τόσο καλά…».
Και πρόσθεσε: «είναι γνωστό ότι η δακοκτονία δεν εφαρμόστηκε φέτος -όχι τόσο καλά- αλλά πολύ χειρότερα από άλλες χρονιές. Αντί να αρχίσει τον Ιούνιο, άρχισε τον Αύγουστο… Δεν είναι νοητό τον μήνα αυτό να αρχίζει η δακοκτονία, τότε πρέπει να τελειώνει».
Ο κ. Μιχελάκης πρότεινε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα της δακοκτονίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες και αυτές να κάνουν όλες τις διαδικασίες. Πρόταση που έχει κατατεθεί και ως Υπόμνημα από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Αραγε θα εισακουστούν οι προτάσεις;
•Τι γίνεται με τις τιμές του κρητικού ελαιολάδου;
Σημασία έχουν και τα όσα ανέφερε για την τιμή του ελαιολάδου, ο επιστ. σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.: «ενώ έχουμε καλή ποιότητα και μια παραγωγή που σε γενικές γραμμές είναι καλή, οι τιμές δεν βοηθούν στο να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Βέβαια τη χρονιά που πέρασε και πιθανόν τη φετινή, έχουμε σχετικά καλές τιμές, καλύτερες από άλλες χρονιές. Ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι τιμές στην Κρήτη δεν είναι οι καλύτερες ούτε της Ελλάδας ούτε καν του κόσμου. Στην Ιταλία είναι πολύ υψηλότερες, φτάνουν τα 5 και 6 ευρώ, στην Πελοπόννησο είναι συνήθως μισό ευρώ παραπάνω από την Κρήτη αλλά και μέσα στην Κρήτη έχουμε μια διαφορά στην τιμή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπου παρατηρείται -δυστυχώς- υστέρηση της Δυτικής Κρήτης. Και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που θα πρέπει να συζητηθεί, να αναλυθεί και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπιστεί».
•Η φετινή παραγωγή
Για τη φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης ο κ. Μιχελάκης όταν ρωτήθηκε εκτίμησε τα εξής: «θα είναι σχετικώς καλή αλλά κάτω από τη μέση παραγωγή του νησιού που είναι περίπου 10.000 τόνους. Φέτος εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τους 70.000 – 80.000 τόνους, μόνο».