» Γιατί δεν ξεφράξατε άμεσα το ποτάμι και καταστράφηκαν οι καλλιέργειές μας;
Κύριοι,
έχω ένα κτήμα με καλλιέργεια αβοκάντο στην περιοχή Βλάτος της τοπικής Κοινότητας Βρυσών Δήμου Πλατανιά Χανίων. Το κτήμα μου απέχει 300 μετρά από τις όχθες του ποταμού Kερίτη. Δυστυχώς το ποτάμι έφραξε στην πρώτη θεομηνία στις 14-15 Φεβρουαρίου και η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού κινούνταν παραπλεύρως της κοίτης του και απλωνόταν σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών και μετά ξαναγύριζε πάλι πιο κάτω, στην κοίτη του.
Τουλάχιστον δυο ομάδες κατοίκων επισκεφτήκαν τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και του ζητήσαμε να ξεφράξει το ποτάμι. Αυτός μας απάντησε ότι άμεσα θα ξεφράξει το ποτάμι. Ερχεται στη συνέχεια η δεύτερη θεομηνία, πιο ισχυρή και πιο καταστροφική στις 25 Φεβρουαρίου. Το ποτάμι δεν είχε ξεφραχτεί, οπότε όλο το νερό έμπαινε στις καλλιέργειές μας με πολλά φερτά υλικά. Το ύψος του νερού ήταν πάνω από 1.5 μέτρο σε απόσταση 300 μέτρα από τον ποταμό.
Στις 5 Μαρτίου, ομάδα παραγωγών της περιοχής επισκεφτήκαμε τον δήμαρχο κύριο Μαλανδράκη και του ζητάμε να παρέμβει στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, για να ξεφραχτεί το ποτάμι και να φύγουν τα νερά από τα κτήματά μας. Τελικά ο δήμαρχος Πλατανιά μετά από τηλεφωνήματα στην Αντιπεριφέρεια και στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Αντιπεριφέρειας, κατάφερε να πάρουμε την υπόσχεση από τη διευθύντρια ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει μηχάνημα στο ποτάμι να το ξεφράξει και να φύγουν τα νερά από τα χωράφια μας.
Στις 10 Μαρτίου τελικά το μηχάνημα ήρθε. Μόλις άρχισε να εργάζεται, κώλυσε και δεν μπορούσε να δουλέψει.
Στις 18 Μαρτίου ομάδα αγροτών της περιοχής στέλνουμε έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 62780 / 18=03-2019 στην διεύθυνση τεχνικών έργων της Αντιπεριφέρειας και τονίζομε το πρόβλημα.
Στις 19 Μαρτίου επισκεπτόμαστε τον αντιπεριφερειάρχη και του ζητούμε λύση στο πρόβλημα (Το προβάλει την ιδία μέρα η Νέα Τηλεόραση στα δελτία ειδήσεων και την επόμενη μέρα το δημοσιεύουν τα Χανιώτικα Νέα μαζί με πλούσιο ρεπορτάζ). Η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι άμεσα θα λυθεί.
Στις 21 Μαρτίου καλούμε τα ΜΜΕ στο σημείο που είναι πλημυρισμένα τα κτήματα μας και αναδεικνύουμε και πάλι το πρόβλημα. (Το προβάλει την ιδία μέρα η Νέα Τηλεόραση στα δελτία ειδήσεων μαζί με πλούσιο ρεπορτάζ και πολλές συνεντεύξεις αγροτών τις περιοχής και την επόμενη μέρα το δημοσιεύουν τα Χανιώτικα Νέα πρωτοσέλιδο θέμα, μαζί με πλούσιο ρεπορτάζ και πολλές συνεντεύξεις αγροτών της περιοχής).
Στις 26 Μαρτίου μετά από πολλά τηλεφωνήματα από εμάς προς τον δήμαρχο, για να μας βοηθήσει αλλά και σε περιφερειακό σύμβουλο (εν όψει νέας κακοκαιρίας που είχε ανακοινωθεί), έρχεται τελικά μηχάνημα, για να ξεφράξει το ποτάμι. Τελικά το μηχάνημα έπαθε πάλι ζημιά, λίγο πριν τελειώσει.
Ερχεται στην συνέχεια η κακοκαιρία στις 29 Μαρτίου, Παρασκευή. Το ποτάμι κλειστό ξανά. Το ύψος του νερού εντός των καλλιεργειών μας αυξάνεται. Περίπου στη 1:00 το μεσημέρι το νερό του ποταμού αυξάνεται ακόμα περισσότερο και ευτυχώς σπάει το φράγμα που είχε δημιουργηθεί εντός του ποταμού και το μεγαλύτερο μέρος του νερού μπαίνει στο ποτάμι.
Σήμερα 18-04-2019 το ποτάμι ξεφράχτηκε.
Ο απολογισμός μετά από 50 μέρες, που τα νερά βρίσκονταν εντός των χωραφιών μας, είναι ότι ξεράθηκαν όλα τα αβοκάντο και πάρα πολλά εσπεριδοειδή.
Συγκεκριμένα η καλλιέργεια μου καταστράφηκε. Ήταν καλλιέργεια του 2006, δέντρα 13 ετών, σε πλήρη παραγωγή, που σημαίνει ότι το κάθε δέντρο παρήγαγε κατά μέσο όρο περίπου 80 – 100 kgr αβοκάντο ανά έτος οπότε με τις τρέχουσες τιμές του προϊόντος το εισόδημα που χάνω είναι σημαντικό, και θα το χάνω για δέκα χρόνια, μέχρι τα νέα δένδρα που θα φυτέψω να επανέλθουν στην ανάπτυξη και την παραγωγή που είχαν τα δέντρα που καταστράφηκαν.
Η καλλιέργεια μου δεν καταστράφηκε από το ποτάμι που μπήκε στις θεομηνίες για μερικές ώρες, αλλά από τα νερά που βρισκόταν για 50 μέρες στα κτήματά μας.
Η αδιαφορία, η αμέλεια και ο εμπαιγμός των υπευθύνων είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν μεταξύ άλλων και η καλλιέργειά μου στην οποία στήριζα κατά μεγάλο ποσοστό το ατομικό και οικογενειακό μου εισόδημα.
Ποιος θα πληρώσει αυτήν την καταστροφή και πότε;
Βουρδουμπάς Κωνσταντίνος
κάτοικος Γερανίου Δήμου Πλατάνια Χανιά
Ενδιαφέρουσα επιστολή, αξία σημασίας, αλλά ο κ Βουρδουμπας δε μας απαντα στα παρακατω:
1. Όταν ξεκινούσε την καλλιέργεια του είχε ερευνήσει το σημείο για πιθανότητα πλημμύρας?
2. Εφόσον διαπίστωσε πως υπήρχε κοντά ποταμι/Ρέμα, τι μέτρα πήρε για να την προφυλάξει?
3. Είχε εμπιστοσύνη στο Ελληνικο “κρατος” πως κάνει σωστά τη δουλειά του και, αν όχι, ασφαλισε την καλλιέργεια του?
4. Αν δεν την ασφάλισε, σήμερα τι απαιτεί από το Ελληνικό “κρατος”? Να του δώσει αποζημίωση από τα χρήματα των φορολογουμένων?
5. Θα κινηθεί δικαστικά εναντίων όποιων κρατικών ανεθυνοαρμοδιων για τις αποτυχίες των και αν όχι, για ποιο λόγο?
Με εκτίμηση,
Μάρκος Δασκαλάκης
ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΤΕΤΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ? ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ? ΜΕΤΑ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΖΗΜΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ [ΜΠΗΚΑΝ] ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ. ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΕΧΕΙ? ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ? ΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ….ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗΣΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΨΕΤΕ. ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ [ΕΡΓΑΤΗΣ ΓΗΣ] ΛΕΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΟΚΟΥΒΕΝΤΕΣ [ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ] ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ.
Τα λεφτά του κράτους είναι τα λεφτά των φορολογουμένων, όχι δικά σου, “Ηλία” εργάτη. Όταν τα ζητάς, είναι ζητιανιά.
Τα δικά σου λεφτά να ζητήσεις. Να ασφαλίσεις τον κόπο σου, να προστατέψει την περιουσία σου, αλλά που να καταλάβεις.
Άξιος της μοίρας σου. Ούτε το επίθετο σου να μας πεις.
Μάρκος Δασκαλάκης.
“ΗΛΙΑ” τα λεφτά του ΟΠΕΚΕΠΕ απο που προέρχονται?
ο εργατης γης να πει τονε πει το πονο του αλλα αν δεν μπορεί να καταλαβει επιχειρήματα και να καμει διάλογο, καλιά ντου να σκάβει παρά να βαστεί πληκτρολόγιο… μια ζωή εργάτης θα παραμείνει