«Ένας κεραυνός του Δία δεν θα μπορούσε να είχε σχίσει τη Γη με μεγαλύτερη δύναμη…». Με αυτή τη φράση περιγράφει το φαράγγι της Σαμαριάς το CNNi, που φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στο μοναδικό αυτό «στολίδι» της Κρήτης.
Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό άνοιξε εκ νέου για τη «σεζόν» του 2018.
Όπως μεταδίδει το CNN, το φαράγγι είναι η Κρήτη «συμπυκνωμένη». Μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων, που ξεκινά από υψόμετρο 1.230 μέτρων και φτάνει μέχρι τα καταγάλανα νερά του Λιβυκού πελάγους. Οι περισσότεροι εκδρομείς επιλέγουν να ξεκινούν νωρίς για να μη νυχτώσει προτού ολοκληρώσουν την πεζοπορία.
Μονοπάτι χωρίς επιστροφή…
Ένας ορεινός δρόμος οδηγεί στο Ξυλόσκαλο, την είσοδο του Εθνικού Πάρκου της Σαμαριάς. Μόνο τα κουδούνια των κατσικιών ακούγονται μέσα στην πρωινή σιγαλιά…
Γυρνώντας το βλέμμα προς τα πάνω, οι επισκέπτες μπορούν να δουν την κορυφή Γκίγκιλος -που σημαίνει σαπισμένος.
Και στα πόδια τους βρίσκονται τα σκαλάκια που χτίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και τους οδηγούν μέσα από το πυκνό δάσος.
Μόλις κάποιος μπει μέσα στο φαράγγι δεν έχει επιστροφή… Σε περίπτωση που ένας πεζοπόρος πάθει ηλίαση, τραυματιστεί ή απλώς δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο, ο μοναδικός τρόπος για να βγει από το φαράγγι είναι με τη βοήθεια κάποιου υπομονετικού μουλαριού.
900 είδη φυτών
Τα πρώτα χιλιόμετρα είναι τα πιο απότομα. Αντίστοιχα απότομες είναι και οι αλλαγές του τοπίου… Τα κυπαρίσσια δίνουν τη «θέση» τους στα πεύκα ενώ μερικά χιλιόμετρα αργότερα κάνουν την εμφάνισή τους άλλα δέντρα, όπως βελανιδιές.
Ο καλύτερος μήνας για να διασχίσει κάποιος το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ο Μάιος, όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα και η… νέα γενιά των αγριοκάτσικων της Κρήτης, τα γνωστά Κρι-Κρι, κάνουν τα πρώτα τους βήματα υπό το άγρυπνο βλέμμα των γονιών τους.
Οι επισκέπτες δεν πρέπει να βγαίνουν από το μονοπάτι. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν σημεία όπου μπορούν να ξεκουραστούν ή να φάνε κάποιο ελαφρύ γεύμα που έχουν φροντίσει να πάρουν μαζί τους.
Ο 7ος «σταθμός» είναι το χωριό της Σαμαριάς, που εγκαταλείφθηκε το 1962. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και περιστοιχισμένο από πυκνό δάσος, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες οι ακτίνες του ηλίου φτάνουν μόνο για μερικές ώρες κάθε ημέρα.
Παρουσία ανθρώπων υπήρχε στο φαράγγι από τα προϊστορικά χρόνια. Την ίδια ώρα, υπάρχουν βυζαντινές εκκλησίες, χριστιανικά εκκλησάκια, βενετσιάνικα φρούρια και καταφύγια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
2.000 επισκέπτες την ημέρα
Στο απόγειο του καλοκαιριού, υπάρχουν ημέρες που περνούν το φαράγγι περί τους 2.000 επισκέπτες. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να δει κάποιος στο φαράγγι της Σαμαριάς αλλά η ικανοποίηση που αισθάνονται οι επισκέπτες μόλις δουν το καφέ που βρίσκεται ακριβώς μετά την έξοδο του φαραγγιού δεν συγκρίνεται με τίποτα…
Μάλιστα, όπως εξηγεί στο CNNi, λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει και δεύτερη καφετέρια όπου οι κουρασμένοι πεζοπόροι μπορούν να επιβιβαστούν σε λεωφορείο και στη συνέχεια να επισκεφτούν την Αγία Ρουμέλη και να κάνουν μια βουτιά στη θάλασσα…