Το διακύβευµα των ευρωεκλογών έχει νόηµα να εξεταστεί αν ανατρέξει ο µέσος Ευρωπαίος στα δεδοµένα που του παρέχουν, κυρίως τα µέσα ενηµέρωσης. Το πρώτο και βασικό σηµείο ικανό να προσδώσει νέα µορφή στον προεκλογικό αγώνα είναι η συµµετοχή νέων που αρχίζουν και δυναµώνουν τις φωνές τους υποστηρίζοντας ότι στους παλιούς «µιλήστε µας» και µη µας λέτε «µιλούµε για σας». Και φαίνεται ότι οι νέοι προσέρχονται πιο µαζικά και πιο δυναµικά στις κάλπες1. Η απλή αυτή παρατήρηση δείχνει ότι οι νέοι υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά στη λήψη αποφάσεων που στιγµατίζουν το άµεσο και ορατό, αλλά και το περισσότερο µακροχρόνιο µέλλον των επόµενων γενιών.
Θα ήταν δυνατόν να υποστηριχτεί ότι η µαζική ψηφοφορία των νέων στις επερχόµενες ευρωεκλογές είναι βασικό ζητούµενο ης ευρωπαϊκής δηµοκρατίας. Απ ότι διαφαίνεται όµως, οι νέοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στα µηνύµατα που περνούν µέσα από τα κοινωνικά µέσα, πράγµα που τα µετατρέπει σε εν δυνάµει µάζα που κατευθύνεται µε βάση αναπόδεικτα δεδοµένα που θέτουν στο τραπέζι οι λεγόµενοι «influencers marketing» ήτοι το µάρκετινγκ επιρροών για τον επηρεασµό της γνώµης στη νεολαία.
Και αυτό άρχισε µε την πανδηµία και συνεχίζεται στη στήριξη ότι οι ταγοί της Ευρώπης έχουν καταλήξει ότι το παν περνά µέσα από την ήττα της Ρωσίας στη σύρραξή της µε την Ουκρανία. ∆εν αντιτίθεµαι στην άποψη αυτή, όµως δεν µας έχει παρασχεθεί κανένα στοιχείο που να πείθει ότι η κεντρική απόφαση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν η µόνη και αδιαµφισβήτητη, έναντι µιας αποδεδειγµένης ισχυρής διπλωµατίας που κώφευσε στην ανάγκη να µπει µπροστά για να σταµατήσουν οι φθορές του πολέµου το συντοµότερο δυνατόν.
Και βρέθηκαν οι πληθυσµοί της ΕΕ να είναι τα πιο ευάλωτα θύµατα αυτής της εξέλιξης, η οποία και εµπεδώνεται καθηµερινά, και µάλιστα µε δυσάρεστες εξελίξεις.
Τα τελευταία δεδοµένα µιλούν για κίνηση µε υψηλές ταχύτητες προς γενικότερη σύγκρουση µεταξύ πλέον Ρωσίας και Ευρώπης, µε συνεπίκουρο εταίρο τις ΗΠΑ, που φαίνεται να αρέσκονται στη θυσία των στρατιωτών τους, αρκεί να γίνεται σε εκτός ΗΠΑ έδαφος.
Εν τούτοις δεν πρέπει να λησµονείται ότι από τη Ρωσία είχαµε για χρόνια, εξασφαλίσει εξαιρετικά φτηνό αέριο και είχαµε προβεί σε γιγαντιαίες επενδύσεις στους αγωγούς που κάποιοι φίλοι µας διέλυσαν µε εκκωφαντικές εκρήξεις! Είχαµε εξασφαλίσει τις πλέον αναζητούµενες πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασµάτων που εξασφάλιζαν, µε τη σειρά τους, την απρόσκοπτη και µε λελογισµένες τιµές παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Και µε τους σιτοβολώνες τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας είχαµε συµβάλει όλοι µαζί στη µη διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας και στη µη ύπαρξη προβληµάτων επισιτιστικής ανόρθωσης, ακόµη και των πλέον φτωχών χωρών. Αυτά όλα τα τινάξαµε στον αέρα µε την αφόρητη ελαφρότητα που χαρακτηρίζει πολλούς ταγούς του σηµερινού γίγνεσθαι στην ΕΕ. Με βάση την αυξανόµενη φασιστική και ακροδεξιά ανάπτυξη των ιθυνόντων της Ουκρανίας προσπαθούσαν µε επιτυχία και παράσυραν τη Ρωσία στην επιζητούµενη διόρθωση, µε αποτέλεσµα σήµερα να είµαστε στα πρόθυρα µιας γενικευµένης σύγκρουσης, και µάλιστα µε πυρηνικά, λες και δεν είδαµε και δε ζήσαµε την τρέλα της Χιροσίµα και του Ναγκασάκι. Αλλά, δε θα πρέπει να ξεχνιέται ότι για να φτάσουµε στο σηµείο της σηµερινής αφετηρίας, οι ταγοί µας έχουν πάρει αποφάσεις που είχαν ως αποτέλεσµα τη φτωχοποίηση δεκάδων πρόσθετων εκατοµµυρίων Ευρωπαίων , στην απόλυτη δυσχέρεια που αντιµετωπίζουν σήµερα τα νοικοκυριά στην Ευρώπη να «τελειώσουν» το µήνα τους, εφ όσον δεν αρκούν πλέον οι πόροι που εισρέουν στα νοικοκυριά αυτά.
Και παρασύροντας «εντέχνως» τους νέους, «τα ακροδεξιά κόµµατα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη – και οι νέοι ψηφοφόροι συµφωνούν»2. Και στο έγκριτο POLITICO διαβάζουµε ότι «Πολλά κόµµατα µε αντιµεταναστευτικές ατζέντες βλέπουν ακόµη και υποστήριξη από νέους ψηφοφόρους για πρώτη φορά στις επερχόµενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 6-9 Ιουνίου. Στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Γερµανία και τη Φινλανδία, οι νεότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν αντιµεταναστευτικά και αντισυστηµικά κόµµατα …, σύµφωνα µε αναλύσεις πρόσφατων εκλογών και έρευνες για τις πολιτικές προτιµήσεις των νέων.»
Και κανείς δε σκέφτεται ότι στελέχη µε πολιτική εµπειρία λανθασµένης οπτικής εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσουν την άθλια πολιτική που οδηγεί µοιραία προς επανάληψη των λαθών του παρελθόντος αιώνα µε τους δυο παγκόσµιους καταστροφικούς πολέµους, εκ των οποίων στο Β’ παγκόσµιο, αυτούς που κατηγορούµε σήµερα, τους Ρώσους, έ! θυσίασαν και 27 εκατοµµύρια ψυχές για να ζούµε ελεύθερα εµείς σήµερα. Εύχοµαι να περάσει η γαλλο-ισπανική πρόταση και να πάει στη σύνταξη η πολεµοκάπηλη κυρία φον ντερ Λάϊεν. Καλύτερα ένας µετριοπαθέστερος Ιταλός που σίγουρα θυµάται από το παρελθόν τι τράβηξε η χώρα του: ο κ. Ντράγκι.
Πως λοιπόν µπορούν, έστω και την τελευταία στιγµή να διαµορφωθούν απόψεις που να εξηγήσουµε στους νέους µας; Εµείς οι πιο παλιοί γνωρίζουµε τις κρύβουν οι διχογνωµίες και οι πολεµοκάπηλοι στα αρρωστηµένα τους µυαλά και πρέπει να δυναµώσουµε και τη δική µας φωνή προς τη νεολαία, για να µην παρασυρθεί σε δρόµους χωρίς επιστροφή.
∆εν έχουµε πλέον περιθώρια, ούτε για παιχνίδια εξουσίας, ούτε για νέες διευρύνσεις µε την Ουκρανία, ούτε για παρωχηµένους κανόνες του µετα-καπιταλιστικού συστήµατος γιατί οι κανόνες που ισχύουν έχουν κρυµµένη την πραγµατικότητα.
1. https://www.politico.eu/article/generation-z-europe-elections-young-voters-turnout-ballots-voting-booth-eligibility-teenagers/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=Out%20with%20the%20old%3A%20Gen%20Zers%20ready%20to%20take%20the%20reins
2. https://www.politico.eu/article/europe-young-people-right-wing-voters-far-right-politics-eu-elections-parliament/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=It%E2%80%99s%20not%20just%20boomers%2C%20young%20people%20are%20voting%20far%20right%20too