Πολύς κόσμος αναρωτήθηκε για το μεγάλο εύρος της διαφοράς των δύο συστημικών κομμάτων, και γιατί φτωχογειτονιές ψήφισαν Ν.Δ.
Επιστήμονες, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες προσπαθούν να φωτίσουν τις όψεις αυτής της ήττας, για να βρουν δίοδο εξόδου απ’ την κρίση αξιοπιστίας που δέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ηγεμονικά ποσά που πήρε η Ν.Δ. σόκαραν και το ερώτημα παραμένει, αν τούτο ξαναγίνει και την 25η Ιουνίου.
Ποια είναι τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ; Όλοι πρέπει να τα δουν. Αυτολογοκρίθηκαν τα στελέχη του, επειδή δεν πρόσεχαν τι έλεγαν και ο λαός έπρεπε να μην έβλεπε ότι υφίσταται δύο ή περισσότερες ερμηνείες. Υπήρχαν και τα ΜΜΕ να διαστρεβλώνουν τις έννοιες των δηλώσεων τους.
Οι επιτελείς προσπάθησαν να ικανοποιήσουν όλα σχεδόν τα αιτήματα του ακροατηρίου, με αποτέλεσμα τα μηνύματα να είναι ασαφή ή να αλληλοσυγκρούονται. Έγιναν διορθωτικές παρεμβάσεις εν πλω και τούτο ήταν η αιτία του αποπροσανατολισμού.
Υπήρξαν τριβές μεταξύ των παραδοσιακών στελεχών που έφυγαν απ’ το ΠΑΣΟΚ και οργανώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διακυβέρνηση 2015-2019 με την αναγκαστική ψήφιση του μνημονίου που απετέλεσε μήνιν των πολιτών, δεν υπήρξε εσωκομματική συζήτηση και το κόμμα οδηγήθηκε στην αναγκαιότητα αποδοχής των απαιτήσεων των θεσμικών. Λειτουργούσε με όρους ενός μικρού κόμματος, αναντίστοιχα με την αναδειχθείσα πολιτική του άνοδο. Η εσωκομματική δημοκρατία θεωρήθηκε καχεκτική και τούτο είχε αντανάκλαση στην πτώση. Αδυνατούσε να αντλήσει εκλογική υποστήριξη απ’ τον κοινωνικό περίγυρο και να αποτρέψει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων προς άλλους χώρους.
Η κάλπη του Μαΐου έδειξε ότι η Β΄ Πειραιώς, η Κρήτη και η Δυτική Αττική εστράφησαν προς τα δεξιά, έγινε πολυδιάσπαση και η αριστερά περιέργως υπέστη αποδόμηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να διατηρήσει όλες τις δυνάμεις και τη στρατηγική που τον ανέδειξαν σε κόμμα εξουσίας, δεν αξιολόγησε σωστά τα αίτια της ήττας του 2019 και έκανε αντιπολίτευση προσπαθώντας ν’ αποδομήσει το κυβερνητικό έργο αναποτελεσματικά. Θεωρείται ότι η επιλογή της απλής αναλογικής διαμόρφωσε αρνητικό χαρακτήρα της ψήφου, με το σκεπτικό ότι η ελληνική πολιτική σκηνή δεν είναι έτοιμη για τέτοια εξελιγμένη μορφή διακυβέρνησης.
Φαίνεται πως ελήφθη το μήνυμα της εκλογής του Μαΐου και σχηματίστηκε νέα εκλογική ομάδα με ανθρώπους που πλαισιώνονται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θράκης κ. Ν. Μαραντζίδη. Θα παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις και θα συμμετέχει στον σχεδιασμό από τα δεδομένα των καθημερινών κινήσεων. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ο κ. Μαραντζίδης αρθρογραφώντας στην “Καθημερινή” έγραφε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να αποκτήσει εκ νέου έναν πρωταγωνιστικό ρόλο… να είναι εκεί για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη… Διαφορετικά ο κόσμος μας θα χειροτερεύσει κι άλλο».