Το Δ.Σ. Τσικαλαριών συμμετέχει για 2η χρονιά σε πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: “Meaning ICT in colladoration and in a safe and smart environment: our path towards a smart school” (Πληροφορική και τέχνη σε συνεργασία και σε ένα ασφαλές και έξυπνο περιβάλλον: ένα μονοπάτι προς ένα έξυπνο σχολείο) με συμμετέχοντα σχολεία το Salvador Sanroma από την Ισπανία, το Zespol Szkolnr2 από την Πολωνία, το Δ.Σ. Πολεμίου από την Κύπρο και το I.C.Edmondo De Amicis από την Ιταλία.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος αντιπροσωπεία του σχολείου μας, η οποία αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς Ευθυμάκη Μαριάνα, Ψυλλάκη Ελευθερία, Γιαννενάκη Κωνσταντίνο και τους μαθητές Αγγελόπουλο Πέτρο, Μανωλάκη Παντελή, Μανωλάκη Ελευθερία και Παπαδάκη Στυλιανή συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δ.Σ. Πολεμίου της Κύπρου από τις 21 έως τις 25 Μαΐου 2018.
Η αντιπροσωπεία από το σχολείο μας έφτασε στο αεροδρόμιο της Πάφου το Σάββατο στις 19/5, όπου μας υποδέχτηκαν θερμά εκπαιδευτικοί του σχολείου, καθώς και οι οικογένειες που επρόκειτο να φιλοξενήσουν τους μαθητές μας.
Η κυπριακή φιλοξενία στο σχολείο ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής με φολκλορικό άρωμα και παραδοσιακά τραγούδια από τους μαθητές του σχολείου στο Πολέμι και όλη η εβδομάδα που ακολούθησε ήταν γεμάτη από ξεχωριστές εμπειρίες τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και σε πολλά μέρη της όμορφης Κύπρου.
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για πολλά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου και το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν για μία εβδομάδα σε ένα εντελώς διαφορετικό, οικογενειακό περιβάλλον από εκείνο του σπιτιού τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές ακολούθησαν το πρόγραμμα του σχολείου στη διάρκεια της εβδομάδας και παράλληλα συμμετείχαν μαζί με τους μαθητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε δημιουργικά εργαστήρια μωσαϊκού και κατασκευής μόμπιλε (3D cloud), Οι εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε εργαστήρια παρασκευής τοπικών γλυκισμάτων (κυπριακά κουλουράκια με πετιμέζι) και βάψιμο μπουκαλιών, καθώς και σε συναντήσεις εργασίας, όπου οι συντονιστές συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες υλοποίησης και ολοκλήρωσης του σχεδίου.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πλούσιες και ξεχωριστές εμπειρίες, αφού ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα, τα μνημεία και τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την Ιστορία της Μεγαλονήσου. Χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, γεύτηκαν κυπριακές λιχουδιές, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου, μαγεύτηκαν από τα δύο όμορφα, ορεινά χωριά Όμοδος και Πλάτρες, γοητεύτηκαν από τη δαντελωτή ακρογιαλιά που σύμφωνα με το μύθο αναδύθηκε η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη, φωτογραφήθηκαν στο σημείο “η πέτρα του Ρωμιού” που συνδέεται με το μύθο του βυζαντινού ήρωα Διγενή Ακρίτα και περπάτησαν στην πανέμορφη μαρίνα της Λεμεσού.
Οι μέρες κύλησαν ευχάριστα και γρήγορα η εβδομάδα έφτασε στο τέλος της. Την τελευταία μέρα ανταλλάξαμε δώρα, τραγουδήσαμε και χορέψαμε μικροί και μεγάλοι στην αυλή του σχολείου κι αποχαιρετιστήκαμε σε κλίμα συγκίνησης μια που η Πάφος ήταν ο τελευταίος διεθνής σταθμός συνάντησης εκπαιδευτικών και μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus.