Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Το ΔΝΤ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα

Aνοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις ανέφερε ότι «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του Ταμείου», ερωτηθείς εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως σημείωσε, υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο παρελθόν «όπου το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση».
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το Ταμείο μπορεί να δείξει κάποια ευελιξία ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστιικά της κάθε χώρας». Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι ακόμη δεν «υπάρχει συμφωνία», υπενθυμίζοντας ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο υφιστάμενο πρόγραμμα, εκτός από το «ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκε», απαιτείται εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος αλλά και υιοθέτηση ρεαλιστικών προβλέψεων για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2022. Όπως τόνισε, το ΔΝΤ δεν επιζητεί την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά την εξειδίκευσή τους.
Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο, δημοσίως, υποστηρίζει ότι εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα η πάγια θέση του ΔΝΤ ήταν ότι «επιθυμεί την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, συμμετέχοντας σε αυτό χρηματοδοτικά». Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, πάντως, κλείνοντας τη σημερινή ενημέρωσή του, εξέφρασε την ελπίδα ότι το «πρόβλημα να επιλυθεί στο επόμενο Eurogroup», αναγνωρίζοντας πως οι «διαφορές έχουν αμβλυνθεί», όμως πρόσθεσε ότι «το Ταμείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές».
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση που έγινε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να διατηρηθεί στο 3,5% και μετά το 2022. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα, μετά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε, θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. Ωστόσο, για τη συνέχεια «το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διατήρηση ενός τόσο υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι εφικτή», επισήμανε για να συμπληρώσει ότι μία τέτοια επιλογή θα έπληττε την ανάκαμψη της οικονομίας. Το ΔΝΤ προτείνει «ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από την υιοθέτηση μικρότερου πρωτογενούς πλεονάσματος να διατεθεί για την τόνωση της ανάπτυξης», υπογράμμισε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα