Δεκέμβριος 2000 – Δεκέμβριος 2020
H συμμετοχή μου στην οκταμελή αντιπροσωπεία δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, που επισκέφτηκε τούτες τις δύσκολες ώρες τα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία βρίσκονται κάτω από την ισραηλινή κατοχή και στα οποία διαπράττονται στυγερά εγκλήματα, καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες, είχε ως σκοπό να βιώσουμε την πραγματικότητα, να καταδείξουμε τον ένοχο και να συμπαρασταθούμε ηθικά και υλικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας σε ένα λαό με μεγάλη ιστορία, φίλο και αδελφό με τον δικό μας.
Η επίσκεψή μας αυτή, είχε επίσης σα σκοπό να αναδείξει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμού καταξιωμένου στη λαϊκή συνείδηση, όχι μόνο στη λύση των καθημερινών προβλημάτων, αλλά και σαν εκφραστή της λαϊκής θέλησης για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου.
Για την επίσκεψή μας αυτή, το μόνο που ήταν δεδομένο ήταν η αγάπη του παλαιστινιακού λαού, πρόγραμμα δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε λόγω του ότι εκεί διεξάγεται ένας πόλεμος χωρίς αρχές και δεν μπορείς να ξέρεις ανά πάσα στιγμή σε όποιο σημείο και αν βρίσκεσαι αν θα αποκλειστείς, αν θα χτυπηθείς ή αν σκοτωθείς.
Με λίγα λόγια θα σας περιγράφω το χρονικό της επίσκεψής μας από το ημερολόγιο που κράτησα.
Δευτέρα 18/12, ώρα 1 π.μ.: Αναχώρηση από το αεροδρόμιο Αθηνών, όπου μας χαιρέτησε ο πρέσβης της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα κ. Αμπντάλα.
Άφιξη στο αεροδρόμιο του Τελ –
Αβίβ στις 3 π.μ., όπου και έγινε σκληρός έλεγχος από τις ισραηλινές αρχές, λόγω του ότι μεταφέραμε υλικό, κυρίως για σχολεία και για τραυματίες
Άφιξη στις 6 π.μ. στην Ιερουσαλήμ. Γίνεται συνάντηση στις 9 π.μ. με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο, του οποίου η βοήθεια κατά τη διάρκεια της παραμονής μας ήταν σημαντική. Μας ανακοινώνεται η επιθυμία του προέδρου Αραφάτ να δεχτεί την ελληνική αντιπροσωπεία στη Γάζα. Με τη συνοδεία του Γενικού Προξένου, περνούμε το ισραηλινό μπλόκο και μέρος του υλικού που κρατούσαμε.
Ο πρόεδρος Αραφάτ μας δέχεται για περίπου 1 ώρα. Του εκθέσαμε τον σκοπό της επίσκεψής μας και την αγάπη του λαού μας και ο ίδιος μας δήλωσε ότι θεωρεί την επίσκεψή μας, αυτές τις τραγικές ώρες του λαού του, μεγάλη τιμή και επιβεβαίωση των αδιατάρακτων δεσμών φιλίας 10 π.μ. επισκεφτήκαμε τους Αγίους των δύο λαών. Μας ενημέρωσε για Τόπους, μοναστήρια και ιερά την τραγική κατάσταση που περνά ο λαός του, αλλά και ταυτόχρονα ότι ο αγώνας και η ενότητα του λαού θα φέρει τη νίκη. Ανταλλάχθηκαν συμβολικά δώρα από τις δύο αντιπροσωπείες και εν συνεχεία με τη συνοδεία του δημάρχου της Γάζας μεταβήκαμε στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί ενημερωθήκαμε από τον δήμαρχο για την κατάσταση στην πόλη.
Υπάρχουν πολλά στρατόπεδα προσφύγων, εξαθλίωση λόγω του αποκλεισμού, πείνα, έλλειψη εφοδίων, έλλειψη υγειονομικού υλικού. Σε τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα διαμένουν 80.000 άτομα.
Την Τρίτη 19/12 και ώρα 8- μνημεία της Ορθοδοξίας. Ώρα 10 π.μ. έγινε επίσκεψη στον υπουργό της παλαιστινιακής αρχής στην Ιερουσαλήμ, κ. Φεϊζάλ Χουσεϊνί, όπου και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση. Κυριότερο πρόβλημα είναι η ανεργία, 205.000 εργάτες χωρίς δουλειά, εξαιτίας της κατάστασης. Ώρα 12 το μεσημέρι επισκεφθήκαμε το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης του οποίου ο υπουργός είναι ο διαπραγματευτής των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη. Μας δέχτηκε ο υφυπουργός, τραυματισμένος από πλαστικές σφαίρες. Το υπουργείο είχε σχεδόν καταστραφεί από τις ρουκέτες και τους πολυβολισμούς. Η πολιτική ηγεσία με το προσωπικό παραμένει μέσα σε αυτό με κίνδυνο να σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή από τους ελεύθερους σκοπευτές. Το υπουργείο βρίσκεται λίγα μέτρα από τη γραμμή αντιπαράθεσης.
Κατά την αναχώρησή μας από το υπουργείο το αυτοκίνητό μας δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα και πολυβολισμό. Εγκαταλείψαμε το αυτοκίνητο με κίνδυνο της ζωής μας. Μετά από αυτό φύγαμε για τη Ραμάλα, όπου και γίναμε δεκτοί από τον δήμαρχο που μας ενημέρωσε για την κατάσταση στην πόλη, η οποία έχει αποκλειστεί. Την ημέρα αυτή είχε κηρυχθεί γενική απεργία με καθολική συμμετοχή.
Στις 2.30 μ.μ. επισκεφτήκαμε το Λύκειο Θηλέων της πόλης, όπου και φοιτούν 750 μαθήτριες. Μιλήσαμε με τους καθηγητές και τα παιδιά που μας ενημέρωσαν ότι σε πολλά παιδιά δεν τους επιτρέπεται να έρθουν στην πόλη από τα χωριά τους, με αποτέλεσμα να χάνουν τα μαθήματά τους. Μοιράσαμε σχολικά εφόδια (μεγάλη συγκίνηση, όλοι έκλαιγαν με λυγμούς). Ωρα 3 μ.μ. έγινε επίσκεψη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ραμάλα, όπου ενημερωθήκαμε από την υπουργό Υγείας και το επιστημονικό προσωπικό για την κατάσταση του Νοσοκομείου και των τραυματιών. Το Νοσοκομείο εξειδικευμένο σε τραυματισμούς ορθοπεδικής φύσης, περιθάλπει κυρίως τραυματισμένα παιδιά στα άνω και κάτω άκρα από σφαίρες μεγάλου διαμετρήματος, οι οποίες περιέχουν χημική ουσία, που νεκρώνει μεγάλη περιοχή γύρω από το τραύμα και αργότερα επιφέρει τον θάνατο. Πολλοί τραυματίες, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, μεταφέρονται στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια πήγαμε στην πόλη της Αλμπίρα, που μαζί με τον δήμαρχο επισκεπτόμασταν σπίτια που μόλις είχαν χτυπηθεί από στρατιώτες και εποίκους που βρίσκονταν απέναντι.
Χτυπήματα με βαριά πολυβόλα, διάτρητοι τοίχοι, κρεβάτια, ψυγεία, τηλεοράσεις. Τα παιδιά έκλαιγαν στα πόδια μας, αγκαλιάζοντας τους γονείς για να απομονωθούν τα χωριά, με αποτέλεσμα η μεταφορά αγαθών και φαρμάκων να είναι σχεδόν αδύνατη. Τραυματίες πεθαίνουν και έγκυες γυναίκες γεννούν στον δρόμο.
Οι δήμαρχοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο την ξένη βοήθεια και τη δυνατότητα της παλαιστινιακής αρχής. Στη γύρω περιοχή προκειμένου να γίνουν οι εβραϊκοί οικισμοί, έχουν εκριζωθεί χιλιάδες αιωνόβια ελαιόδεντρα. Οι κυριότεροι από αυτούς τους οικισμούς τους. Ο δήμαρχος και εκπρόσωποι της παλαιστινιακής αρχής εμψύχωναν συνεχώς τον κόσμο. Οι δήμοι της Αλμπίρα και της Ραμάλα δέχονται συνεχώς επιθέσεις τέτοιου είδους και έχουν αρκετά θύματα.
Μετά πήγαμε στην Ορθόδοξη Λέσχη όπου συζητήσαμε με τον πρόεδρο της ελληνο – παλαιστινιακής φιλίας.
Τέτοιες λέσχες είναι πέντε στην Παλαιστίνη και αυτή της Ραμάλα έχει 1.100 μέλη.
Την Τετάρτη 20/12 και ώρα 9.30 π.μ. επισκεφτήκαμε το Ναό της Γέννησης. Στις 11 π.μ. συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισκεφτήκαμε το δημοτικό σχολείο της Μπιζάλα, όπου φοιτούν 320 παιδιά. Το σχολείο ήταν διάτρητο από τους πολυβολισμούς και τα χτυπήματα των ρουκετών. Μοιράσαμε σχολικά εφόδια.
Εν συνεχεία μεταβήκαμε στη Νομαρχία της Βηθλεέμ. Είχαμε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπεύθυνος της νομαρχίας Βηθλεέμ και δέκα δήμαρχοι του Νομού της Βηθλεέμ. Οι 26 κοινοτάρχες δεν μπορούσαν να μετέχουν λόγω του αποκλεισμού και της απομόνωσης.
Η Βηθλεέμ εδώ και 33 χρόνια αντιμετωπίζει δύσκολες μέρες από την περικύκλωση. Το σύνολο των θυμάτων, των τραυματιών και των ζημιών, είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία 100 χρόνια. 20 νεκροί, 1500 τραυματίες, 1600 κατοικίες καταστράφηκαν, μεταξύ των οποίων τζαμιά, εκκλησίες, σχολεία και εργοστάσια. Οι δρόμοι γύρω από την πόλη έχουν σκαφτεί με μπουλντόζες είναι του Γκίλο και του Ασιόν. Το Ισραήλ έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στον εποικισμό, έχει ιδρύσει ειδικό υπουργείο για τους εποίκους που διαχειρίζεται το 20% του κρατικού προϋπολογισμού. Οι οικισμοί ενισχύονται επίσης από το εξωτερικό, συνήθως ξεκινούν με την ανέγερση ενός μνημείου και στη συνέχεια επεκτείνονται με τη βοήθεια του στρατού κατοχής και δίδονται στους εποίκους ειδικά κίνητρα, όπως η μη πληρωμή φόρων και χαριστικά δάνεια.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το πολιτιστικό κέντρο του καταυλισμού Ιμτα, όπου μας υποδέχτηκαν τα.παιδιά των προσφύγων του καταυλισμού, τραγουδώντας τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Παλαιστίνης. Εκεί συναντηθήκαμε και με την αποστολή της
Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αποτελούμενη από τους πατέρες Νικόδημο και Γαβριήλ, που μετέφεραν και αυτοί βοήθεια σε φάρμακα, Μετά πήγαμε στο αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας για τον θάνατο σημαντικού στελέχους της παλαιστινιακής αστυνομίας και του παλαιστινιακού αγώνα γενικότερα.
Αργά το βράδυ μας αποχαιρέτησε ο υπεύθυνος δημοσίχων σχέσεων της παλαιστινιακής αρχής, μας ευχαρίστησε για ό,τι κάναμε γι’ αυτούς και μας ευχήθηκε να συναντηθούμε σύντομα σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Παλαιστίνη.
Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου μας έγινε πολύωρος έλεγχος που θύμιζε γκεσταμπίτικη ανάκριση και εν συνεχεία αναχωρήσαμε για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα μας.
Η εμπειρία μου αυτή με έκανε να πειστώ ακόμα περισσότερο για τον μεγάλο ένοχο που είναι ο ιμπεριαλισμός, για τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης των λαών, την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ τους και την επιβεβαίωση ότι το δίκιο δεν χαρίζεται αλλά κατακτάται.
Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον δήμαρχο Καισαριανής Γιώργο Κατιμερτζή, το δήμαρχο Πετρούπολης Γιώργο Γιώγο, το δήμαρχο Καρδίτσας Χρήστο Τέγο, το δήμαρχο Ευρώτα Βαγγέλη Βαλλιώτη, τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο, τη δημοτική σύμβουλο Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου και το δήμαρχο Μυθήμνης Χανίων Σπύρο Δαράκη
*π. δήμαρχος Μηθύμνης.