Το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη οδήγησε στη κήρυξη εθνικού πένθους τρεις χώρες. Αυτές ήταν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αλβανία.
Η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη τραγωδία στις σταθερές της συγκοινωνίες, ενώ οδεύει στη -κατά πολλούς- απρόβλεπτη και οξυμένη εκλογική αναμέτρηση.
Εκδηλώσεις και εορτές ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν, για τρεις ημέρες, ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες από τη 1 έως τις 3 Μαρτίου.
Στην Αλβανία, την Κυριακή 5/3, οι σημαίες ήταν μεσίστιες σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην άτυχη αμαξοστοιχία υπήρχαν επιβάτες αλβανικής καταγωγής.
Το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην γειτονική χώρα γι’ αυτή την απόφαση.
Η Κυπριακή δημοκρατία όπως προαναφέραμε κήρυξε και αυτή ομοίως εθνικό πένθος. Δύο σπουδαστές του Α.Π.Θ ήταν μεταξύ των θυμάτων του συρμού που κατάγονταν από την μεγαλόνησο.
Η σφοδρότητα και το μέγεθος της καταστροφής επηρέασε τρία κράτη της γηραιάς ηπείρου.
Με την Αλβανία οι σχέσεις ήταν πάντα πολυκύμαντες και συχνά ασταθείς. Τα ζητήματα με την μειονότητα των Ελλήνων, η οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του Έντι Ράμα, για τον τρόπο που εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ε.Ε -για τις οποίες ζήτησε συγγνώμη- δημιουργούσαν τριβές και σύγχυση στην Αθήνα.
Η Κύπρος είχε εκλογές. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης επιδιώκει ομαλές σχέσεις με την εγγυήτρια χώρα Ελλάδα. Ο στόχος φυσικά, και γι’ αυτόν τον πρόεδρο, είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η στήριξη της Ελλάδος είναι απαραίτητη.
Η συμβολική κίνηση των Τιράνων και της Λευκωσίας να πενθήσουν μαζί με την Αθήνα τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος θα πρέπει να καταγραφεί στο μνημονικό της κοινωνίας μας.
Μπροστά στη θλίψη οι πολιτικές διενέξεις και οι διαφωνίες υποχωρούν και αμβλύνονται.
Ευοίωνο θα ήταν να επικρατήσει αυτή η σύμπνοια και ο σεβασμός και στα δόγματα της εξωτερικής πολιτικής των κρατών μεταγενέστερα.
*Ο Μιχάλης Σμυρλάκης
είναι πτυχιούχος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου