Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Aλλη μια βράβευση του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων με εθνική και ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας etwinning, αλλά και βράβευση από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με εύφημη μνεία της εφημερίδας του (“Το εφημεριδάκι μας”, ο τίτλος της), που έφτασε αισίως στο 5ο φύλλο. Απ’ αυτό το φύλλο του “Εφημεριδακιού” το υλικό, που φιλοξετείται στον σημερινό Παιδότοπο. Να ‘ναι καλά η και γνωστή στους αναγνώστες μας, καλή μου φίλη διευθύντρια της σχολικής μονάδας Μαρία Σκορδίλη που ανταποκρίθηκε στην πρότασή μου, όταν έμαθα απ’ το Διαδίκυτο τα καλά νέα και της τηλεφώνησα και για συγχαρητήρια, τόσο στην ίδια όσο και στις δύο άλλες συναδέλφους της, την Ελένη Βλησίδη και τη Μαρία Φωτάκη. Αξιος ο μισθός σας, η ηθική ικανοποίηση για τις βραβεύσεις δηλαδή, Μαρία, Ελένη και Μαρία! Καλή συνέχεια σ’ όλες τις δράσεις σας και βέβαια στο “εφημεριδάκι” σας, που είναι κατά τη γνώμη μου η κορωνίδα τους!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Bράβευση της εφημερίδας μας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική συντροφιά
Την εύφημη μνεία της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στην κατηγορία Μαθητικό περιοδικό ή Εφημερίδα έλαβε στις 8-12-2018,”Το εφημεριδάκι μας” του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων,
χαρακτηρίζοντάς το ως «μια καλαίσθητη και ενδιαφέρουσα εφημερίδα που διακρίθηκε για τη ζωντάνια και αυθεντικότητα των κειμένων της και η οποία καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών της, συμβάλλοντας στην ανάδυση της δημιουργικής έκφρασης των μικρών συνεργατών της.
Η Επιτροπή Βραβείων συγχαίρει τα παιδιά για τη δημιουργική τους προσπάθεια καθώς και τις αξιόλογες εκπαιδευτικούς τους».
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας αυτής πολεμήθηκε να μην εκδοθεί. Εκδόθηκε τελικά με την ηθική υποστήριξη της σχολικής κοινότητάς μας και να τώρα που βραβεύεται…
Ευχαριστούμε τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τη διάκριση αυτή και όλους όσοι έχουν συμβάλλει στην έκδοση αυτή! Μαθητές και γονείς!
Ευχαριστούμε και τη μαμά του σχολείου μας κυρία Ντάμπου Μαρία και τη συνεργάτη μας κυρία Γιώτα Σιόλα για την παραλαβή του βραβείου μας!
BΡΑΒΕΥΣΗ 11ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο A new friend in our doorsteps- the refugee που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2017-2018, έλαβε στις 9/9/2018 και 22/10/2018, το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων και οι μαθητές του. Ευχαριστούμε πολύ την Εθνική αλλά και την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning, τους μαθητές μας με τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες μας 11o Δημοτικό Σχολείο Χανίων, 4ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης, Istituto Comprensivo Anzio III της Ιταλίας και Farabi Ilkokulu της Κωνσταντινούπολης της Τουρκίας για τις διακρίσεις αυτές που τις αφιερώνουμε στη Ζεϊνάμπ, το προσφυγόπουλο που μας επισκέφτηκε στο σχολείο μας!
Βιβλιοπροτάσεις
Οι κυρίες μας έφεραν πολλά καινούργια βιβλία. Ολα είναι ωραία. Το πιο ωραίο που διαβάσαμε με τη μαμά του Ακύλα ήταν “Οι καλοσυνόγατες και ο κακοπόντικας” της Γιολάντας Τσορώνη – Γεωργιάδη. Αυτός ο Κακοπόντικας. Που δεν του αρέσει η χαρά. Έχει ναυτία με την ευτυχία. Μισεί τόσο πολύ την αγάπη και θέλει να καταστρέψει το Υπουργείο Καλοσύνης. Η καλοσύνη όμως θα καταφέρει να τον κάνει καλό, με τις Καλοσυνόγατες. Τι ωραίο βιβλίο!
Τα παιδιά του προαιρετικού τμήματος
Εάν όλοι οι άνθρωποι ήταν σαν τις Καλοσυνόγατες, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν Κακοπόντικες, γιατί θα ήταν όλοι καλοί και θα βοηθιόντουσαν και το Υπουργείο Καλοσύνης θα ήταν πάντα ασφαλές.
Διονύσης Γκρίγκας
Το ψωμί
Μια μέρα στο σχολείο μας σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ψωμί.
Η κυρία μας έφερε υλικά και λεκάνη. Βάλαμε αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, τα ανακατέψαμε και φτιάξαμε ζύμη.
Την αφήσαμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και μετά η κυρία μας έδωσε ένα κομμάτι, το ζυμώσαμε και φτιάξαμε ένα ψωμάκι. Τα βάλαμε σε ταψί και τα ψήσαμε στο φούρνο.
Αφού κρύωσαν βάλαμε λάδι σε ένα πιατάκι και βουτήξαμε μέσα το νόστιμο ψωμί και τα φάγαμε.
Αναστάσης Καραγιάννης,
Γιώργος Τσουχλαράκης, Θάλεια Σαρτζετάκη,
Κατερίνα Πατεράκη, Νίκος Αρχολέων.
Ημέρα ζώων
Στις 4 Οκτωβρίου ήταν η ημέρα των ζώων.
Εκείνη τη μέρα πήγαμε σε μια τάξη του δημοτικού που είχε ζωάκια.
Είχε ένα κουνελάκι, τέσσερα παπαγαλάκια και ένα ψαράκι που το έλεγαν Σπιρτούλα.
Χαϊδέψαμε το κουνελάκι που είχε μόνο τρία ποδαράκια, είδαμε τα παπαγαλάκια στο κλουβάκι τους και τέλος το ψαράκι που κολυμπούσε μέσα σε μια γυάλα.
Μάθαμε τι τρώνε και πώς τα φροντίζουμε.
Ήταν πολύ χαριτωμένα και μας άρεσε πολύ που είδαμε τα ζωάκια αυτά!!
Σμυρναίου Χριστίνα, Ξανθουδάκη Χρυσή,
Τσιπόκας Γιάννης, Διακολουκάς Θεοδόσης,
Γκρίγκας Διονύσης, Μαλανδράκης Βασίλης
Κοπή βασιλόπιτας
Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων στην τάξη μας κόψαμε τη βασιλόπιτα που είχε φτιάξει η μαμά της Χρυσής.
Είχε πάνω τρία αστεράκια και ήταν πολύ νόστιμη!
Η κυρία μας έκοβε τα κομμάτια και μοιράζαμε στα παιδιά.
Είχε και φλουρί που έτυχε σε μία συμμαθήτριά μας και πήρε ένα δωράκι που ήταν επιτραπέζιο παιχνιδάκι!
Δημήτρης Ξανθουδάκης, Ακύλας Στεφανογιάννης, Μαριλένα Ανδρεαδάκη, Σοφία Συκά,
Μαρία Λελεδάκη
Η αυτονόμηση των νηπίων
Γράφει η Αγγελική Πολυζωγοπούλου*
Κατά τη νηπιακή ηλικία σταδιακά τα μικρά παιδιά αρχίζουν να αποκτούν δεξιότητες και να γίνονται όλο και πιο αυτόνομα σε πολλούς τομείς. Τρώνε μόνα τους, αρχίζουν να ντύνονται μόνα τους, να εξυπηρετούνται στην τουαλέτα, να ασχολούνται με την καθαριότητα του εαυτού ή του χώρου τους και να τακτοποιούν τα πράγματά τους.
Η αυτονόμηση των παιδιών είναι κάτι που αναμφίβολα επιθυμούν όλοι οι γονείς! Ωστόσο στην πράξη συναντούν αρκετές δυσκολίες στο να το πετύχουν. Ενας λόγος γι’ αυτό είναι ότι άθελά τους συντηρούν την περίοδο όπου η φροντίδα των παιδιών τους βασίζεται αποκλειστικά στις δικές τους ενέργειες. Το να ντύνει ένας γονιός το παιδί του, να το ταΐζει ή να το σκουπίζει στην τουαλέτα δημιουργεί λιγότερη βρωμιά και ακαταστασία και είναι και πιο γρήγορο χρονικά. Επίσης απαιτεί λιγότερη ενέργεια από την πλευρά του γονιού, αφού για να διδάξεις ένα μικρό παιδί στην αυτοεξυπηρέτηση απαιτεί πολύ χρόνο και ενασχόληση
*Κλινική ψυχολόγος και μητέρα