Στο νησί μας η παραγόμενη ποιότητα ελαιολάδου κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι έξτρα παρθένο, συνήθως προέρχεται από δυο ποικιλίες που καλλιεργούνται ευρέως την ποικιλία Κορωναίικη και Τσουνάτη, γευστικά πολύ αξιόλογες.
Mετά τη θέσπιση του μέτρου για την υποχρεωτική χρήση σφραγισμένων φιαλών στα εστιατόρια, το μέτρο έχει χαλαρώσει καθώς τα περισσότερα εστιατόρια δεν εμφανίζουν καθόλου ελαιόλαδο μαζί με τις σαλάτες ή παρουσιάζουν κάποια επαναγεμιζόμενα φιαλίδια ή έχουν τοποθετήσει ελαιόλαδο πάνω στο τραπέζι από το πρωί όταν στρώνουν τα τραπέζια αγνοώντας προφανώς ότι το ελαιόλαδο στο φως και στη ζεστή καταστρέφεται.
Υπάρχουν βέβαια και οι καλοί εστιάτορες που σέβονται των πελάτη και τον πράσινο χρυσό και το διαθέτουν σε φιαλίδια των 50ml ή 100 ml.
Αλλά το θέμα δεν διορθώνεται με την επιβολή προστίμων, χρειάζεται ένας φορέας να αναλάβει την εκπαίδευση των μαγείρων και των εστιατόρων και γενικά των ασχολουμένων στη εστίαση στη χρήση του ελαιολάδου καθώς κυριαρχεί η άγνοια .
Είναι καιρός να εμφανιστούν στις γαστρονομικές πασαρέλες των Χανίων, και στα καλά εστιατόρια τα ποιοτικά ποικιλιακά ελαιόλαδα της τοπικής παραγωγής και όχι μόνο, ώστε να τα χρησιμοποιούν οι πελάτες για τη σαλάτα το κρέας ή το ψάρι.
Αλλωστε ένα ποιοτικό ελαιόλαδο αναδεικνύει το πιάτο και προβάλει τον γαστρονομικό πολιτισμό μας
Εκλεκτοί συνάδελφοι και εστιάτορες αν κάνουμε μια επίσκεψη στο εξωτερικό θα δούμε πώς συμπεριφέρονται στο ελαιόλαδο καθώς πολλά εστιατόρια διαθέτουν olive oil bar για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους. Η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή, αν προσθέσουμε λίγες σταγόνες από ένα επώνυμο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ένα πιάτο αυτό από μόνο του, κάνει το πιάτο “γκουρμέ”. Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας όπως είναι τα Χανιά ο επισκέπτης έρχεται για να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα και οπωσδήποτε ένα ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αφού έχει ακούσει τα καλύτερα λόγια για την κρητική διατροφή που έχει σαν βάση της το ελαιόλαδο.
Αλλωστε είναι και ένας καλός τρόπος να διαφημίσουμε τα προϊόντα του τόπου μας καθώς όταν θα επιστρέψει στην πατρίδα του θα τα αναζητήσει στις τοπικές αγορές.
*Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι Chef M.A.I.X., μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας
Σωστά τα λέει ο Κος Αποστολακης.Οταν καποιος τρωει ελαιολαδο το λαδι πρεπει να ειναι το ελαιολαδο με ολα τα καλα του και οχι απλα ενα λαδι το οποιο το εχει εχει εκτεθει μηνες σε φως ζεστη και αερα δηλαδη πινεις λαδι και απλα δεν παιρνεις κανενα θρεπτικο συστατικο αυτου.Και ολοι ξερουμε οτι τα εστιατορια εχουν χυμα λαδια στα μαγαζια τα οποια μενουν ανοιχτα μηνες.Οι συσκευασιες οι σφραγισμενες για καθε μεριδα στα μαγαζια σεβεται το ελαιολαδο και ανεβαζει το προιον στα ματια του επισκεπτη.
Συμφωνω σε ολα,αλλωστε ο κ. Αποστολακης ειναι ο πλεον καταλληλος να αναφερεται στο θεμα….εκτος απο ,εφ οσον υπαρχει νομοθεσια επι του θεματος πρεπει να υπαρχει συνεχης ελεγχος και ποινες,χρηματικες ποινες, μονο ετσι καταλαβαινουμε ολοι.Ασχετο με το θεμα….και αφορα το νεο ποινικο κωδικα που εφαρμοζεται απο 1/7/19 …..εντεκα μερες πριν την εφαρμογη και ουδεις ειναι ενημερος τι αλλαζει.Αφορα ολους ,γιατι θα πεσει πολυ κλαμα.