Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Το έλλειμμα σε δεξιότητες

Τελευταίοι στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων και απόντες από τους διεθνείς διαγωνισμούς δεξιοτήτων …


Στις αρχές Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, δημοσίευσε τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων. Πρόκειται για ένα σύνθετο δείκτη που απεικονίζει πόσο καλά τα πάει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρεις τομείς.
Ανάπτυξη των δεξιοτήτων, δηλαδή σε δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ενεργοποίηση των δεξιοτήτων, δηλαδή τη μετάβαση από τον χώρο της εκπαίδευσης στον χώρο της εργασίας. Και τέλος, Αντιστοίχιση των δεξιοτήτων, δηλαδή πόσο καλά αξιοποιούνται οι δεξιότητες στο εργασιακό περιβάλλον και κατά πόσο τα άτομα χρησιμοποιούν ή όχι τις δεξιότητες τους.
Λοιπόν, στον σύνθετο Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων, η Ελλάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση μαζί με την Ισπανία (23%) με πρώτες χώρες την Τσεχία (74%), την Φινλανδία με τη Σουηδία (72%) και το Λουξεμβούργο (71%). Με βάση σχετική μελέτη που είχε δημοσιεύσει το περασμένο καλοκαίρι, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) διατύπωσε εκ νέου τρεις προτάσεις για την αντιστροφή αυτής της ελληνικής αρνητικής επίδοσης.
Εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την καλύτερη ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και επέκταση των δομών και υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών για την ενεργοποίηση δεξιοτήτων. Και τέλος, για την καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων, άρση των εμποδίων δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης αλλά και επενδυτικά κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων, που θα ευνοούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας.
Όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στις Βρυξέλλες (βλ. ΧΝ 17/1/2020 και 21/1/2020) είχα μιαν άλλη εμπειρία. Εκεί είχε ένα περίπτερο η Worldskills Βελγίου με νεαρούς οι οποίοι επεδείκνυαν τις ικανότητες τους στην επισκευή διαφόρων συστημάτων αυτοκινήτων.
Ζητώντας περισσότερες πληροφορίες έμαθα για την Παγκόσμια Οργάνωση Δεξιοτήτων, την Worldskills. Στόχος της «η ενίσχυση της εικόνας και της αναγνώρισης όσων κατέχουν δεξιότητες και η προβολή της σημασίας των δεξιοτήτων για την επίτευξη οικονομικής μεγέθυνσης». Στην διεθνή οργάνωση συμμετέχουν 82 εθνικές οργανώσεις που καλύπτουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού με απώτατο σκοπό να υποστηρίξουν 100 εκατομμύρια νέους να αναπτύξουν δεξιότητες μέχρι το 2030.
Φυσικά, δεν υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση … Αν και, ένα έλληνας από το Βέλγιο διακρίθηκε στον 45ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Δεξιοτήτων του 2019 που έγινε στο Καζάν της Ρωσίας. Παγκόσμιος διαγωνισμός; Μάλιστα! Δεν είναι Ολυμπιάδα, δεν είναι ένας από τους Διεθνείς διαγωνισμούς για προικισμένους μαθητές ή φοιτητές στα μαθηματικά, την βιολογία, την ρομποτική ή τα νομικά.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 1.354 νέοι και νέες ηλικίας μέχρι 22 ετών από 63 χώρες. Έγινε σε έναν εκθεσιακό χώρο 580 στρεμμάτων και αφορούσε 56 κοινές δεξιότητες που κάλυπταν 6 μεγάλες κατηγορίες καθώς και 25 μελλοντικές δεξιότητες.
Δεξιότητες σε τομείς της οικοδομής, της μόδας και της ανθοδετικής αλλά και της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Δεξιότητες σε τομείς της βιομηχανικής παραγωγής των ηλεκτρονικών, των χημικών και των αυτοματισμών. Δεξιότητες σε υπηρεσίες (αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, αισθητική, κομμωτική), καθώς και σε μεταφορές και εφοδιαστική (τεχνολογία αυτοκινήτων, φανοποιία, συντήρηση αεροσκαφών).
Τέλος, ενδιαφέρουσες ήταν και οι δεξιότητες του μέλλοντος που αφορούσαν από ψηφιακή γεωργία και ανάστροφη μηχανολογική σχεδίαση μέχρι ρομποτικά συστήματα, νευρωνικές διεπαφές και διαδίκτυο των πραγμάτων.
Με δεδομένες τις δραματικές επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων, δεν αποτελεί έκπληξη η πλήρης απουσία της χώρας μας από όλη αυτή την προσπάθεια. Ο επόμενος διεθνής διαγωνισμός θα γίνει το 2021 στην Κίνα (Σαγκάη). Άραγε θα προκάμει η Ελλάδα να οργανώσει τη συμμετοχή της;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα