Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές εταιρείες εξαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ να εξαιρεθούν από τους δασμούς (μέχρι 100%) που έχει αποφασίσει να επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ σε μια μακρά λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων, ως αντίποινα στον ανοιχτό πόλεμο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης για παράνομες χρηματοδοτήσεις στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing (αμερικανική) και Airbus (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Συγκεκριμένα στις 6 Μαΐου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες (όχι κράτη, ούτε Ευρωπαϊκή Επιτροπή) των οπαίων τα προϊόνταπεριλαμβάνονται στις λίστες προς δασμολόγηση, να παρουσιάσουν τα επιχειρήματα τους στην σχετική ακροαματική διαδικασία στην Ουάσιγκτων,προκειμένου να ζητήσουν και ή δυνατόν να πετύχουν την εξαίρεση τους από τους πρόσθετους βαρείς αμερικανικούς δασμούς.
Όπως είναι ευνόητο, το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, που αποκομίζουν 90 εκατομ. ευρώ ετησίως από τις εξαγωγές στην αμερικανική αγορά, έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν την εξαίρεση τους από τους αμερικανικούς δασμούς, με το πολύ ισχυρό επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν μετέχει στο κονσόρτσιουμ των 4 προαναφερθέντωνευρωπαϊκών χωρών στην κατασκευή των αεροπλάνων Airbus , ούτε κατά διάνοια έχειχρηματοδοτήσειέστω και με ένα ευρώ την εταιρεία. Επομένως θα είναι παντελώς άδικο – ακόμα και παράνομο – να «τιμωρηθεί» το ελληνικό ελαιόλαδο καθ’όμοιο τρόπο πχ με το ισπανικό, καθώς η Ισπανία έχει χρηματοδοτήσει παράνομα την Airbus.
Στην ελληνική πραγματικότητα όμως το «ευνόητο» δεν σημαίνει κατ’ ουδένα τρόπο και εφικτό. Οι ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρίεςεξαγωγής ελαιολάδου στις ΗΠΑ πληροφορήθηκαν από τον τύπο το θέμα που τους ενδιαφέρει άμεσα στα μέσα Απριλίου και με ταχύτητα μακράν της αστραπής ειδοποίησαν το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο είχε κυριολεκτικώς μεσάνυχτα επι του θέματος. Στη μία και μοναδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα πριν τις διακοπές του Πάσχα παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη κατ’ ουσία το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες, με την κυβέρνηση να αντιδρά χαλαρά και να παραπέμπει στην .. κοινή θέση της ΕΕ που βρίσκεται στα μαχαίρια με τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και καλεί τα κράτη μέλη να καταθέσουν προτάσεις ώστε να επιβάλει και η Ευρώπη δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. (Εντέχνως πως, το ελληνικό ελαιόλαδο οι ελιές και άλλα προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση υιοθέτησης αντιποίνων προς τις ΗΠΑ, ως μη όφειλαν για τις κατάλληλες ασκήσεις πιέσεων).
Με άλλα λόγια η ελληνική κυβέρνηση έχει πετάξει την μπάλα στην ευρωπαϊκή εξέδρα και δεν δείχνει διατεθειμένη να βοηθήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρέχοντας διπλωματική, νομική και οικονομική βοήθεια στις ελληνικέςεταιρείες ελαιολάδου που κατά πάσα πιθανότητα θα υποστούν τεράστια ζημιά από τους επιβαλλόμενους δασμούς στις ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής , η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μια παράσταση στην αμερικανική κυβέρνηση για την κατάφορη αδικία σε βάρος των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ λόγω τα διένεξης των δυο αεροπορικών- κατασκευαστικών εταιριών, ούτε βεβαίως έχειγίνει κανένα διάβημα ήέχει εκφραστεί ελληνική ενόχληση προς τον Αμερικανόπρέσβη στην Αθήνα.
Αυτό που δεν έχει κάνει η ανέμελη ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι το έκανε επιτυχώς η Πορτογαλία.Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λισσαβώνα,( με πολύ μικρές ποσότητες και κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο) πέτυχε την εξαίρεση της από τους αμερικανικούς δασμούς επι του ελαιολάδου της, αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα στην αμερικανική κυβέρνηση για την κατάφορή αδικία..
Παραμένει άγνωστο γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε να επιδείξει τόση μεγάλη ευαισθησία στην προάσπιση της «κοινής ευρωπαϊκής γραμμής»- η οποία δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί σε ότιαφορά στα απειλούμενα ευρωπαϊκά προϊόντα στις ΗΠΑ- και δεν επέλεξε να δράσει εξατομικευμένα, δηλαδή να δώσει τη μάχη για την εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου στην ακροαματική διαδικασία που ξεκινά στις 6 Μαΐου στις ΗΠΑ. Η εύκολη και αβασάνιστη « συμπόρευση» της Αθήνας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καμμία περίπτωση δεν εγγυάται αυτόματα την προάσπιση των ελληνικών εμπορικών συμφερόντων στις ΗΠΑ. Και τούτο διότι η θέση που ανέπτυξε η Κομμισόν ουδόλως επικεντρώνεται στην προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων – άρα και του ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ-αλλά αντιθέτως επιλέγει την μετωπική σύγκρουση με επιβολή αντιστοίχων ευρωπαϊκών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα στην Ευρώπη. Είναι προφανές ως εκ τούτου ότι το ελληνικό ελαιόλαδο θα «πληρώσει τη νύφη» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ, που προβλέπεται μακρύς και δύσκολος.
Αλλά και αν ακόμα ισχυριστεί κανείς ότι η Ελλάδα με τις «μικρές δυνάμεις» της και οι«αδύναμοι» Έλληνες εξαγωγείς στις ΗΠΑ είναι μόνοι τους σ έναν άνισο αγώνα, θα διαψευστεί οικτρά.
Και τούτο διότι η καμπάνια για την εξαίρεση των ευρωπαϊκού ελαιόλαδου επομένως και του ελληνικού,έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ εδώ και ένα μήνα, με συλλογή υπογραφών εκατομμυρίων Αμερικανών καταναλωτών εναντίον των αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή δασμών. Πρόκειται για την πολύ ισχυρή μη κερδοσκοπική οργάνωση ΝΑΟΟΑ ( NorthAmericanOliveOilAssociation), που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των αμερικανικών εταιρειών που εμπορεύονται ευρωπαϊκό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, καθώς και των εκατομμυρίων Αμερικανών καταναλωτών ελαιολάδου.
Η ΝΑΟΟΑ έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει η ίδια μέρος στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου στις 6 Μαΐου,ζητώντας την άμεση και πλήρη κατάργηση της επιβολής δασμών επί του ευρωπαϊκού ελαιολάδου. Το σκεπτικό της ισχυρής αμερικανικής οργάνωσης είναι συντριπτικό εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ και εκ των πραγμάτων είναι ο ισχυρότερος, σοβαρότερος και αυτόκλητος σύμμαχος που θα είχε και το ελληνικό ελαιόλαδο αν τα αρμόδιο ελληνικό υπουργείο και οι Έλληνες εξαγωγείς αποφάσιζαν να υπερασπιστούν τα δίκια τους στην Ουάσιγκτον.
Η ΝΑΟΟΑ, τόσο στο επίσημο σκεπτικό της προς την κυβέρνηση Τραμπ αλλά και στο κείμενο για τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας αναφέρει μεταξύ άλλων:
«.. Η επιβολή δασμών στο ευρωπαϊκό ελαιόλαδο είναι μέτρο εντελώς άδικο. Δεν υπάρχει καμιάσχέσηανάμεσα στην αεροναυτική και το ελαιόλαδο. Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμμια απολύτως εναλλακτική λύση για την προμήθεια ελαιολάδου παρά μόνο από την Ευρώπη, που προέρχεται κυρίως από την Ισπανία Ιταλία Ελλάδα και Πορτογαλία. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν 300.000 τόνους, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν μόνον 10.000 τόνους ελαιολάδου. Έτσι, η επιβολή δασμών επι του ευρωπαϊκού ελαιολάδου θα τιμωρήσει πρωτίστως τους Αμερικανούςκαταναλωτές, οι οποίοι είτε θα επιβαρυνθούν με την μεγάλη αύξηση της τιμής ή θα αναγκαστούν να καταναλώνουν φθηνότερα αλλά καθόλου υγιεινά λίπη…Το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (FDA) έχει επισήμως αναγνωρίσει το ελαιόλαδοως τρόφιμο που δρα ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς και των αρτηριών και όχι μόνον…Επιστημονικές συμβουλευτικές εταιρείες έχουν εκτιμήσει ότι η υιοθέτηση τη μεσογειακής διατροφής από τους Αμερικανούς θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση ανω των 20 δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε θεραπείες όχι μόνον καρδιακών ασθενειών, αλλά και καρκίνου, διαβήτη και άνοιας…
Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό προϊόν στη λίσταεπιβολής δασμών, το οποίο συστήνεται από Αμερικανούς γιατρούς και διατροφολόγους στους ασθενείς τους για την πρόληψη ή θεραπεία χρόνιων παθήσεων…
Η Επιτροπή οφείλει να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα της κατανάλωσης ελαιολάδου για την υγεία των Αμερικανών όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική πηγή για την κατανάλωση ελαιολάδου Ως αποτέλεσμα η δασμοί στο ελαιόλαδο θα τιμωρήσουν πρώτουςαπ’ όλους τους Αμερικανούς καταναλωτές και το Αμερικανικό σύστημα υγείας. Επιπροσθέτως η Επιτροπή πρέπει να αφαιρέσει το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο από τη λίστα των προϊόντων προς δασμολόγηση, ακριβώς όπως έχει ήδη εξαιρέσει από τη λίστα τα ευρωπαϊκά φάρμακα υλικά και εξαρτήματα..»
Έτσι, το δίκιο για το ελληνικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ η Ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες το έχουν αφήσει μόνον στα χέρια των Αμερικανών καταναλωτών..