Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το ελληνικό κατοχικό κράτος του 1941-42

“Φως” στον τρόπο λειτουργίας του κατοχικού ελληνικού κράτους της περιόδου 1941-42 έρχεται να ρίξει το βιβλίο του Πέτρου Φύτρου “Ελληνική Πολιτεία 1941-42 – Το Κράτος υπό ξένη κατοχή”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής και παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο, στην αίθουσα του ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Ο συγγραφέας του βιβλίου μιλώντας στα “Χ.ν.” τόνισε ότι προέκυψε μέσα από το ερευνητικό ενδιαφέρον που ανέπτυξε για το θέμα του μεγάλου λιμού και της μαύρης αγοράς. «Σιγά σιγά όμως μελετώντας τις πηγές της διαπίστωσα ότι την περίοδο εκείνη μπορεί το κράτος να είχε καταλυθεί αφού δεν διέθεται στρατό ούτε μπορούσε να ασκήσει εξωτερική πολιτική, όμως λειτουργούσαν μια σειρά από υπηρεσίες όπως τα Δικαστήρια, η Αστυνομία κ.λπ. και υπήρχε μια κυβέρνηση που νομοθετούσε διαρκώς εκδίδοντας πάνω από 2000 νομοθετικά διατάγματα. Αυτό έφερε και την έρευνα για τη λειτουργία του κράτους», επεσήμανε ο κ. Φύτρος.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι το κράτος της περιόδου εκείνης ήταν άμεσα ελεγχόμενο από τους κατακτητές: «Αυτό που έκανε εκείνη την περίοδο το ελληνικό κράτος ήταν ότι πρώτον εξασφάλιζε στους κατακτητές ότι μπορούσαν να διοικήσουν την Ελλάδα χωρίς να χρειάζονται μερικές χιλιάδες δικούς τους υπαλλήλους και δεύτερον ότι υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που ασκούσαν κάποιου τύπου εξουσία χωρίς να επωμίζονται οι κατακτητές αυτό που ονομάζουμε πολιτικό κόστος».
Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Φύτρος αυτή η ιδιόμορφη κατάσταση πυροδότησε σταδιακά και υπό την επίδραση του μεγάλου λιμού τη ριζοσπαστικοποίηση διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων και την ανάπτυξη της αντίστασης στον κατακτητή.
Ο ιστορικός και διδάσκων στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Σκαλιδάκης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του βιβλίου στην ιστορική έρευνα καθώς εστιάζει σε ένα αντικείμενο και μια περίοδο που δεν έχει μελετηθεί όσο εκείνη της εθνικής αντίστασης που ήρθε αργότερα. «Μέσα από την αποδελτίωση των νόμων, αποφάσεων, διαταγμάτων κ.λπ. ο συγγραφέας δείχνει πως η κυβέρνηση εκείνης της περιόδου επιχείρησε να κανονικοποιήσει την κοινωνία. Και βέβαια αυτό που αναδεικνύεται είναι το τι παθαίνει ένα κράτος όταν βρίσκεται υπό κατοχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκαλιδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα