Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.
Δ. Τζανακόπουλος: Δεν θα κάνουμε αποδεκτά τα όσα ζητά το ΔΝΤ
«Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε αποδεκτά τα όσα ζητά το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα μέτρα, αλλά και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Αθήνα 9.84.
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχθεί», ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση νομίζω ότι θα ήταν πρόθυμοι να τα δεχθούν με την έννοια ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε, νομιζω, ότι άνοιξε και την όρεξη του ΔΝΤ», ενώ συμφώνησε στην παρατήρηση ότι «(η ΝΔ) συντάσσεται με τους πιό σκληρούς από τους δανειστές».
Σημείωσε ότι το κλίμα στην Ευρώπη «προϊδεάζεται μια πολιτική συμφωνία ως το τέλος του έτους και τούτο διότι όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν αντέχει η Ευρώπη μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης όταν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την Ιταλία, όταν υπάρχει προεκλογική χρονιά για πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όταν υπάρχει το προσφυγικό».
Ερωτηθείς τι σημαίνει και που οδηγεί το ενδεχόμενο επίδειξης ανελαστικότητας εκ μέρους του ΔΝΤ στους όρους του και η μη αποδοχή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης των όσων ζητά το Ταμείο, απάντησε: «Η πίεση του Ταμείου είναι μεγάλη, ωστόσο οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την λύση στο ελληνικό ζήτημα είναι πάρα πολλοί, δεν είναι μόνο το ΔΝΤ. Δεν θεωρώ ότι η Ευρώπη θα μείνει αμέτοχη στις απαιτήσεις αυτές οι οποίες, όλοι αντιλαμβάνονται, ότι είναι παράλογες, υφεσιακές και απολύτως αδύνατον να γίνουν δεκτές απο την δική μας μεριά».
Ο κ. Τζανακόπουλος δεν προεξόφλησε τίποτα, ωστόσο σημείωσε οτι «το κλίμα που έχει αναπτυχθεί στο σύνολο των ηγεσιών της Ευρωζώνης είναι τέτοιο που έχει τις προϋποθέσεις για μια πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου».
Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Υπενθύμισε ότι «πάντοτε δινόταν πολιτική λύση και στην διαπραγμάτευση που κατέληξε στην συμφωνία του 2015 και στην πρώτη αξιολόγηση, όταν και τότε το ΔΝΤ είχε απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ ευρώ και τελικά η λύση ήταν πολιτική, όπου το ΔΝΤ είπε ‘πάσο’, εδώ έχουμε την συμφωνία».
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όλο το προηγούμενο διάστημα περί της δυνατότητας συνολικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016, προσθέτοντας ότι «το αυριανό Eurogroup είναι ορόσημο καθώς εκεί θα μπουν οι βασικές γραμμές της συνολικής αυτής συμφωνίας και υπάρχει πιθανότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να χρειαστεί ένα ακόμα Eurogroup που θα βάλει τυπικά την σφραγίδα του».
Ερωτηθείς αν το θέμα των εργασιακών ενδέχεται να μετατεθεί για αργότερα, μέχρι να υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σημείωσε ότι η εν λόγω απόφαση αφορά τις ομαδικές απολύσεις, όμως υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα καθώς η Ελλάδα τελεί σε ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης σε ότι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Ως ελληνική κυβέρνηση, έχουμε πει από την αρχή ότι αυτή την κατάσταση εξαίρεσης δεν μπορούμε ούτε να τη νομιμοποιήσουμε ούτε να την μονιμοποιήσουμε. Και γι’ αυτό τον λόγο με πολύ συγκεκριμένα νομικά, οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό για μας είναι το ίδιο σημαντικό με την αποφυγή μιας οποιασδήποτε ρύθμισης αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Γι’ αυτό έχουμε δώσει όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό το κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Έχουμε πιθανότητες πολλές να βγει ένας τέτοιος πολιτικός συμβιβασμός» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ανοίξει συζήτηση στο σημερινό Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος αφού υπενθύμισε ότι σήμερα θα συζητηθεί η β΄ αξιολόγηση «δηλαδή μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικό μέχρι το 2018», το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019 και το ζήτημα του χρέους για το οποίο εκτίμησε ότι «εφόσον συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνονται από τον ESM, θα ανοίξει και η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία σχετίζονται άμεσα, είναι άμεσα συνδεδεμένα, με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα γίνει αυτό, με δεδομένη δήλωση του Β. Σόιμπλε «μάλλον αρνητική», επισήμανε καταρχήν ότι «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μιλάει μόνο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μιλάει και στους γερμανούς φορολογούμενους».
«Όταν μιλάει (ο Β. Σόιμπλε) για ελάφρυνση του χρέους εννοεί απομείωση. Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή απομείωση ονομαστική του ελληνικού χρέους. Μιλάμε για παρατάσεις, μιλάμε για επιτόκια, επομένως θεωρώ ότι μπορούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να καταλήξουμε σε συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και θα τραβήξουν πιθανώς προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα» υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική παρατήρηση, περί διατήρησης της «εκκρεμότητας όλων, έως την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup», είπε ότι «δεν θα μείνουν τα θέματα ανοιχτά. Τη Δευτέρα, το Eurogroup είναι κρίσιμο διότι θα αποτυπώσουν μια κατ’ αρχήν πορεία προς συμφωνία. Αυτό δεν είναι μικρό», προσθέτοντας «θα δούμε πως θα εξελιχθεί και ποιο θα είναι τελικά το κοινό ανακοινωθέν αύριο. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε τη Δευτέρα ένα βήμα προς τα μπρος που θα είναι μάλιστα και αποφασιστικό».
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και εκπροσώπων των θεσμών
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών, πραγματοποιήθηκε προχθες το βράδυ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπάρχουν «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίζεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί σήμερα στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95%.
Τα μεγάλα θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.