Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Το ΕΜΠ βάζει ψηλά τον πήχη της εξωστρέφειας

Στον απόηχο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας των τριάντα αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η δουλειά συνεχίζεται. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μετρά ήδη σημαντικές συμφωνίες, άλλες έτοιμες να υλοποιηθούν και άλλες σε φάση συζητήσεων. Από αυτές ξεχωρίζουν εκείνες με τα πανεπιστήμια Columbia, Texas και Michigan State.

Το ΕΜΠ είναι από τα πανεπιστήμια που έθεσε από νωρίς τον πήχη πολύ ψηλά, στοχεύοντας κυρίως σε συνεργασίες προπτυχιακού επιπέδου και δη σε εκείνες που θα αποφέρουν διπλό πτυχίο (dual degree).

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής, προέχει να προχωρήσουν συνεργασίες που θα έχουν ουσία και θα αφορούν έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών και όχι συνεργασίες που μένουν κυρίως στις εντυπώσεις. Οι συνεργασίες σε προπτυχιακό επίπεδο αποτελούν «δύσκολο πεδίο», εξήγησε ο κ. Μπουντουβής, λόγω των πολλών λεπτομερειών που πρέπει να επιλυθούν και χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν.

Συνεργασίες για διπλό πτυχίο

Ήδη, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ έχει συνάψει μία τέτοιου είδους συμφωνία για χορήγηση διπλού πτυχίου, με το πανεπιστήμιο του Columbia. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Λαγαρός, οι Έλληνες φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο προπτυχιακό πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το πέμπτο έτος των σπουδών τους στη Νέα Υόρκη, όπου εδρεύει το Columbia, ως φοιτητές του αντίστοιχου μεταπτυχιακού. Η διαφορά διαβάθμισης του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι οι σπουδές στο ΕΜΠ είναι πενταετείς, ενώ στις ΗΠΑ είναι τριετείς με διετές μάστερ. Έτσι, αντίστοιχα οι Αμερικανοί φοιτητές που θα έρχονται για σπουδές στο ΕΜΠ θα πραγματοποιούν στην Αθήνα το δεύτερο έτος του μεταπτυχιακού τους προγράμματος.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ τόνισε τη σημασία της εν λόγω συμφωνίας, καθώς όπως είπε είναι «μια ενδεικτική περίπτωση και πιλότος για άλλες παρόμοιες».

Σε αυτό το «μονοπάτι» που χάραξε η πρώτη βασική συμφωνία για διπλό πτυχίο, βαδίζει αντίστοιχη συμφωνία που έχει συνάψει το ΕΜΠ με το πανεπιστήμιο του Τέξας και που τώρα εκκινούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσής της. Θα αποτελέσει, δηλαδή, μία επιπλέον επιλογή για τους φοιτητές της σχολής Πολιτικών Μηχανικών για ολοκλήρωση των σπουδών τους στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ήδη υπάρχει συμφωνία για διπλό πτυχίο σε επίπεδο διδακτορικού με το Michigan State University και γίνονται συζητήσεις για να υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία και για το προπτυχιακό επίπεδο.

Γίνεται αντιληπτή, έτσι, η σημασία της συμφωνίας με το Columbia, που έχει ήδη «δείξει» τον δρόμο για παρόμοιες συνεργασίες, που θα δώσουν επιπλέον επιλογές στους φοιτητές του Πολυτεχνείου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΕΜΠ, παράλληλα με τις συνεργασίες που αναμένεται να προκύψουν μέσω των επαφών κατά τη Σύνοδο «Φάρος 2022», πρωτοστατεί στην προώθηση της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων και εκείνων του εξωτερικού και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μέσω το Hellenic Institute of Advanced Studies (HIAS).

Ποιοι θα μπορούν να συμμετέχουν

Όπως εξήγησε ο κ. Λαγαρός, όσοι φοιτητές, τελειόφοιτοι του τέταρτου έτους σπουδών δεν έχουν υποχρεώσεις με μαθήματα προηγούμενων ετών, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, την τελική επιλογή για το ποιοι και πόσοι θα σπουδάσουν στη Νέα Υόρκη θα έχει το πανεπιστήμιο του Columbia. Αντίστοιχα, το ΕΜΠ θα είναι εκείνο που θα επιλέγει πόσοι και ποιοι φοιτητές θα σπουδάσουν στην Αθήνα.

Τα παραπάνω βέβαια δεν προέκυψαν μέσα σε μία εβδομάδα, που διήρκεσε η σύνοδος «Φάρος 2022». Ειδικά για τη συμφωνία με το Columbia, οι ενέργειες είχαν αρχίσει πριν από τέσσερα χρόνια.

Τι ισχύει με τα δίδακτρα

 

Ένα σημείο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το κομμάτι των διδάκτρων το ύψος των οποίων στις δύο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ έχει σημαντική διαφορά. Ειδικότερα σε σχέση με το Columbia, υπολογίζεται ότι ένας φοιτητής χρειάζεται να καταβάλει 70.000 δολάρια και επιπλέον χρήματα για τη διαμονή του, τη στιγμή που στο ΕΜΠ, με περίπου 4.000 ευρώ τον χρόνο καλύπτεται και η φοίτηση, η διαμονή και η σίτιση.

Από πλευράς ΕΜΠ, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μία λύση, που θα έχει «άρωμα» από την ανακοίνωση του Yale για δωρεάν φοίτηση και απαλλαγή διδάκτρων σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με το πέρας της εναρκτήριας εκδήλωσης της Συνόδου «Φάρος 2022» -όπου έγινε και η σχετική ανακοίνωση- ότι η κίνηση του Yale θα «οδηγήσει» τα αμερικανικά πανεπιστήμια προς την κατεύθυνση αυτή, αφού έχουν δημιουργηθεί συνθήκες υγιούς συναγωνισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα