Όπως λέει ο μεγάλος Σαίξπηρ, «είναι άριστο βιβλίο εκείνο το οποίο ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος».
Ένα μικρό βιβλίο άνοιξα και εγώ με λαχτάρα, αυτό το εορτολόγιο – ημερολόγιο 2021, εκδόσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Εξ’ αρχής από την απεικόνιση στην πρόσοψή του ιερών μαρτυρικών προσωπικοτήτων αλλά και από τη ρητή αναφορά ότι είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 αλλά και στη συνέχεια σε ηρωικές μορφές, αποδεικνύεται ότι κατά κύριο λόγο αναφέρεται στον ιερό Πανεθνικό αγώνα των προγόνων μας, για την επανάκτηση της Ελευθερίας μας και σε φωτισμένες ιερές προσωπικότητες της Κρήτης και των επαρχιών μας ειδικότερα που θυσιάστηκαν προς τούτο. Στην ηρωική εξέγερση του 1821, κατά την οποία ο ήρωας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε ότι ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει την υπογραφή του πίσω.
Επιβεβαίωση τούτων, αποτελεί και το εν συνεχεία αξιόλογο περιεχόμενό του. Η αναφορά στην αρχή του αποσπάσματος της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως, κατατάξεως εις το Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας την 21-9-2000, εμφανίζει την πλειάδα των μαρτυρησάντων Ιεραρχών της Κρήτης στο βωμό της θρησκείας και της ελευθερίας, κατά την Επανάσταση εκείνη. Ουσιαστική στη συνέχεια η αναφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμφιλοχίου σε μεγάλο αριθμό ιερωμένων μαρτύρων της εκκλησίας μας και ειδικότερα της Μητροπόλεώς μας, που θυσιάστηκαν «Δια του Χριστού την Πίστιν την Αγίαν και της Πατρίδος την Ελευθερίαν». Αλλά και η επακολουθούσα αναφορά του αοιδίμου τέως Μητροπολίτου μας Ειρηναίου στον κρεμασμένο Δεσπότη (στον ιερομάρτυρα Μελχισεδέκ Δεσποτάκη, Επίσκοπο Κισσάμου) μέλους της Φιλικής Εταιρείας και ηρωικό ποιμενάρχη του Χριστού, που ιστορικά τον βρίσκουμε σε κάθε γωνιά των επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου μέχρι και στο Κουστογέρακο, να κηρύττει το Ευαγγέλιο και την ανάγκη του αγώνα για την ελευθερία. Μετά όμως από φρικτά βασανιστήρια να απαγχονίζεται στις 19-5-1821, μαζί με τον διάκονο Καλλίνικο, σε πλάτανο της πλατείας Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας Χανίων. Τούτο, μαζί με το εισαγωγικό σημείωμα του Φιλολόγου καθηγητή κ. Γεωργίου Λουπάση, μόνο ιστορική και θρησκευτική αναβάπτισή μας στις ακατάλυτες θρησκευτικές και εθνικές παρακαταθήκες, μπορούν να επιφέρουν.
Και το ακόλουθο όμως ιστορικό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας καταδεικνύει τους συνεχείς αγώνες και θυσίες κληρικών μας, στο βωμό της διαφύλαξης της πίστεως και αυτής της οντότητάς μας. Επίσης σε κάθε επιμέρους σελίδα του εορτολογίου αυτού, μαζί με το κατά μήνα ημερολόγιο, γίνεται η αναφορά και σε συγκεκριμένο ιερωμένο, που αγωνίστηκε ηρωικά κατά τον πανεθνικό αγώνα και ειδικότερα και κατ’ αυτόν την Κρήτης, ενώ αμέσως μετά παρατίθενται σπάνιες φωτογραφίες ηρώων του. Παράλληλα μαθαίνουμε όλες τις δράσεις του Αννουσάκειου Ιδρύματος, του Ωδείου, της Σχολής Αγιογραφίας, του βιβλιοπωλείου “Εσπερία”, του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολυκέντρου, του Φαλδάμειου Οικήματος και τις πολυάριθμες θαυμαστές δράσεις της Μητροπόλεώς μας.
Δεν παραλείπεται, ο Μικρός Παρακλητικός Κανών και οι Χαιρετισμοί, οι νηστείες και οι διάφορες τελετές, ούτε οι πολλές επισκέψεις του Πατριάρχη μας, οι σταθμοί στην ιστορία της εκκλησίας της Κρήτης. Οι Άγιοι και εορτές των Επαρχιών μας, τα ιερά προσκυνήματα, οι διατελέσαντες Επίσκοποι και Μητροπολίται μας, η Εκκλησία της Κρήτης και πολλά άλλα. Όλα αυτά με συνεπήραν. Γι’ αυτό όταν συμπλήρωσα την ανάγνωσή των, απέκτησα ένα μεγάλο κέρδος, δηλαδή μια σπουδαία ενημέρωση και εμπειρία. Αξίζουν ως εκ τούτου θερμές ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμφιλόχιο, στον Γραμματέα κ. Αντώνιο Βακάκη, Θεολόγο, και σε όλους τους συντελεστές της έκδοσής του. Είναι ένα πόνημα που, παρά το μικρό μέγεθός του, περιέχει πολλή σοφία, ιστορικές αλήθειες και θυσίες. Δεν πρέπει ως εκ τούτου να λείψει από κανένα Χριστιανό, γιατί η ανάγνωσή του, μόνο μεγάλη γνώση και κέρδος καθ’ όλο το έτος, που ευχόμεθα να είναι ευτυχισμένο με υγεία θα του προσφέρει.