Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Το επεισόδιο στο Όσλο

Στη διεθνή διπλωματία είναι πρωτοφανές, όταν ένας υπουργός, που είναι στο βήμα και ομιλεί επί οιουδήποτε θέματος, κάποιος απ’ τους παρισταμένους, όποια αρχή και αν εκπροσωπεί, να διακόπτει και να διατυπώνει τις θέσεις του. Αυτό συνέβη στη Νορβηγία, όπου βρέθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση, που είχε στη Φινλανδία και μετέβη κατόπιν στο Όσλο, να μιλήσει στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, με θέμα “Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Συνέβη, λοιπόν, την ώρα, που ο Έλληνας υπουργός ενημέρωνε τους παρισταμένους για το Δίκαιο της θαλασσής, τι ισχύει και πώς πρέπει να ρυθμίζονται τα ζητήματα στη περιοχή του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου, να διακόψει τον κ. Δένδια ο Τούρκος πρέσβης στο Όσλο, για να εκφράσει τις απόψεις της χώρας του και τι πιστεύει ο πρόεδρος του Ερντογάν περί του Δικαίου της Θαλάσσης, πράγμα που ως τώρα δεν είχαν τολμήσει να το διατυπώσουν δημοσίως. Είπε ο πρέσβης: «Αφού η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι (αποτέλεσμα πολυετούς διάσκεψης στο Καράκας) δεν υποχρεούται, να την αποδεχθεί ως βάση συζήτησης των διαφωνιών που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία». (Την έχει όμως εφαρμόσει στον Εύξείνο Πόντο). Συνεχίζοντας είπε: «Επειδή δεν έχω υπογράψει την Unclos δεν έχετε το δικαίωμα να την εφαρμόσετε και αν το κάνετε αυτό συνιστά απειλή πολέμου εναντίον σας και αυτό είναι!».

Συνεχίζοντας τη διακοπή είπε ότι το Αιγαίο έχει δύο πλευρές, ή μια είναι της Μ. Ασίας και θα πρέπει να τη θυμάστε απ’ την ιστορία, υπονοώντας τα γεγονότα του ’22.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ “σήκωσε το γάντι” στην αήθη συμπεριφορά του Τούρκου πρέσβη. Του απάντησε σε τακτ: «Είπατε κατ’ ουσία ότι είναι νόμιμο για την Τουρκία, να εγείρει casus belli εναντίον μας (εδώ παρενέβη ξανά ο Τούρκος πρέσβης διακόπτοντάς τον για να πει: «Εφ’ όσον συνεχίσετε μονομερώς. Ο προσδιορισμός ζωνών πρέπει νά ’χει δύο πλευρές». Αλλά ο κ. Δένδιας συνέχισε: «Το να διακόπτετε, όντας διπλωμάτης δεν εμπίπτει στους κανόνες σας». Και συνέχισε να του επισημαίνει, ότι η χρήση βίας και η απειλή βίας δεν επιτρέπεται από τη χάρτα του ΟΗΕ, την οποίαν έχουν υπογράψει 168 χώρες με εξαίρεση την Τουρκία θέτοντας του το ερώτημα: «Δεν είναι casus belli αυτό που απαγορεύεται από τη Χάρτα του ΟΗΕ;». «Ως αποκορύφωμα των παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας» είπε ότι «είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που αγνοεί το Δ. Δίκαιο και η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που απειλεί γείτονα της με το casus belli».

«Κατά την ταπεινή μου γνώμη», συνέχισε ο κ. Δένδιας, υπάρχει η δυνατότητα ν’ αλλάξει η Τουρκία τους τρόπους και τις αντιλήψεις της και αυτό θα είναι προς όφελος της τουρκικής κοινωνίας. Αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνα των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί καμία πρόοδος”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα