Ο Αριστείδης Καμάρας θυμάται και αφηγείται στον δημοσιογράφο Γιάννη Γεωργάκη την πορεία του Παναθηναϊκού προς το Γουέμπλεϊ.
Λίγα λόγια για την έκδοση
Ένας από του βασικούς πρωταγωνιστές της ανεπανάληπτης πορεία του Παναθηναϊκού προς τον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Αριστείδης Καμάρας, ο κορυφαίος Έλληνας λίμπερο της εποχής, που με δύο δικά του γκολ στους αγώνες με την ομάδα του Βελιγραδίου, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για το Γουέμπλεϊ, μεταφέρει το άρωμα μιας άλλης εποχής.
Περίληψη
Μισό και πλέον αιώνα μετά το «έπος» του Γουέμπλεϊ, ο θρίαμβος των «πρασίνων» παραμένει ανεπανάληπτος. Πρώτον γιατί καμία άλλη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα δεν πέτυχε έκτοτε κάτι ανάλογο. Δεύτερον γιατί η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, επιτεύχθηκε με αμιγώς ελληνικό ρόστερ από ποδοσφαιριστές που έμαθαν την μπάλα σε ερασιτεχνική ομάδα της γειτονιάς τους. Και τρίτον διότι η απόσταση που χωρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τα πανίσχυρα οικονομικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.
Τον άθλο του Παναθηναϊκού να αποκλείσει την κυπελλούχο Ευρώπης Σλόβαν Μπρατισλάβας, την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον και τον πανίσχυρο εκείνη την εποχή Αστέρα Βελιγραδίου, αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας, ο ποδοσφαιριστής επιστήμονας με γκολ του οποίου σφραγίστηκε η συμμετοχή στον τελικό του Γουέμπλεϊ απέναντι στον μεγάλο Άγιαξ των Ρίνους Μίχελς, Γιόχαν Κρόιφ, Γιόχαν Νέεσκενς, Μπάρι Χουλσόφ, Πιτ Κάιζερ. Άρι Χάαν, Βέλιμπορ Βάσοβιτς…
Ο Αριστείδης Καμάρας θυμάται τον «συνταγματάρχη» Φέρεντς Πούσκας, τον εντός έδρας θρίαμβο με 3-0 επί της Σλόβαν, το ανεπανάληπτο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στο Γκούντισον Παρκ, την μεροληπτική διαιτησία του Αυστριακού Λινεμάγερ στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου, αλλά και τον δικό του κεραυνό με τον οποίο σφραγίστηκε η πρόκριση στον επαναληπτικό αγώνα των Αθηνών.
Βιογραφικό Αριστείδη Καμάρα
Ο Αριστείδης Καμάρας γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Απόλλωνα Σμύρνης. Το 1961 τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός με τον οποίο αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972 και κυπελλούχος το 1967 και 1969. Το 1971 αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Συμμετείχε σε 30 αγώνες της εθνικής Ελλάδας. Αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασκεί επί δεκαετίες του επάγγελμα του δικηγόρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, του οποίου διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και νομικός σύμβουλος. Από το 1999 έως το 2011 διετέλεσε πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης.
Βιογραφικό Γιάννη Γεωργάκη
Ο Γιάννης Γεωργάκης είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ. Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Τελείωσε το Β΄ Εσπερινό Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Οδηγητής», «Ριζοσπάστης», «Το Βήμα» και στους Ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ξένιος», «Κανάλι 1». Το 2019 εξέδωσε το βιβλίο «Κόμμα αλλάζουμε ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο» και το 2023 το «Ιδέες και ‘’στρατηγοί’ που άλλαξαν το ποδόσφαιρο».
Λεπτομέρειες έκδοσης
Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Ιανουάριος 2024
Επιμέλεια: Γιάννης Γεωργάκης
Σελιδοποίηση-Εξώφυλλο: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθμός σελίδων: 56
Διαστάσεις: 14Χ21
ISBN: 978-618-5685-34-8
Τιμή 8,48 (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)
Διάθεση – Διανομή:
Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ – 210.2717521
Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση (Τηλ:24 645646, 99545635)
Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Παραγγελίες είτε
με email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr
τηλεφωνικά 📱 6979795057