Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το εργασιακό στρες μειώνει την απόδοση και την παραγωγικότητα

Η μείωση του στρες στο χώρο εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς βοηθά όχι μόνο να είναι παραγωγικός και συνεργάσιμος ο εργαζόμενος, αλλά και την εταιρεία να λειτουργεί καλύτερα. Η αρμονική συνεργασία των εργαζομένων, όπως λένε, αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητα και την κερδοφορία της.
Μια έρευνα που έκαναν επιστήμονες στην Αυστραλία έδειξε ότι με πολύ απλές τεχνικές οι εργαζόμενοι μπορούν να καταπολεμήσουν το εργασιακό στρες και να αντιμετωπίζουν χωρίς άγχος και πίεση τα όποια προβλήματα στο χώρο εργασίας τους ενώ, είναι και πιο αποδοτικοί.

Η μελέτη έγινε σε νοσηλεύτριες/τες, διότι σύμφωνα με τους ειδικούς η φύση της εργασίας τους επιφέρει σημαντικό φόρτο άγχους και στρες. Μια τόσο ανθρωποκεντρική δουλειά όπως λένε, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα στρες στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες του τμήματος νοσηλευτικής συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 86 νοσηλεύτριες/τες με μέσο όρο ηλικίας τα 38 έτη και μέσο όρο χρόνου απασχόλησης στα Επείγοντα Περιστατικά τα 7 έτη. Οι θεραπείες έγιναν σε δύο διαφορετικές περιόδους, δηλαδή χειμώνα και καλοκαίρι γιατί όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το χειμώνα το εργασιακό στρες είναι πολύ εντονότερο λόγω εποχής.

Στις δύο αυτές περιόδους οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε μασάζ, αρωματοθεραπεία και άκουγαν χαλαρωτική μουσική για 12 εβδομάδες σε περίοδο ενός έτους. Μάλιστα οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν τα αρώματα που τους άρεσαν από αιθέρια έλαια με ρόδα, λεβάντα, γλυκολεμονιά, αύρα ωκεανού ή συνδυασμό λεβάντας, ylang ylang, περγαμόντου και πατσουλί. Το μασάζ γινόταν στις περιοχές που δημιουργούν την ένταση του στρες, δηλαδή στο κεφάλι, τους ώμους, την πλάτη, τον αυχένα, το μέτωπο και τους κροτάφους. Τέλος, άκουγαν μουσική με ακουστικά για να είναι συγκεντρωμένοι.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν τα επίπεδα στρες που είχαν οι εργαζόμενοι αυτοί πριν την έναρξη της μελέτης και μετά από αυτή. Οι παράγοντες που μετρήθηκαν και αναλύθηκαν ήταν, η πίεση που ένιωθαν οι εργαζόμενοι από τις ευθύνες που είχαν, οι ανησυχίες τους για την ποιότητα περίθαλψης που πρόσφεραν, η σύγκρουση των ρόλων που τους είχαν ανατεθεί, η ικανοποίηση που τους πρόσφερε η εργασία τους και φυσικά η αυτοεκτίμηση που ένιωθαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα στρες δεν είχαν μεγάλες διαφορές λόγω εποχής, ήταν δηλαδή παρόμοια είτε ήταν χειμώνας, είτε ήταν καλοκαίρι γιατί ο φόρτος εργασίας των νοσηλευτών δεν είχε κάποιες σημαντικές αλλαγές αυτές τις εποχές, δηλαδή ήταν παρόμοιας έντασης συνεχώς.

Παρατήρησαν ότι το 60% των συμμετεχόντων είχε άγχος το οποίο στην κλίμακα μέτρησης ήταν από μέτριο βαθμό έως εξαιρετικά υψηλό. Ωστόσο, η χρήση των μεθόδων ηρεμίας που είχαν επιβάλλει, δηλαδή μασάζ, αρωματοθεραπεία και χαλαρωτική μουσική για 15’ μείωνε σημαντικά τα επίπεδα αυτά.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ενώ πριν τη θεραπεία το 60% των συμμετεχόντων ήταν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα στρες, μετά τη θεραπεία μόνο ένα 8% εξακολουθούσε να βιώνει υψηλά επίπεδα στρες. Επίσης, παρατήρησαν ότι η θεραπεία είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα τη χειμερινή περίοδο σε σχέση με την καλοκαιρινή.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι πολύ σημαντικό ο εργαζόμενος να μπορεί να εργάζεται αποβάλλοντας το στρες, γι αυτό και πρότειναν οι εργοδότες να εισάγουν τέτοιες μεθόδους θεραπείας στις επιχειρήσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να διατηρούν πολύ χαμηλά τα επίπεδα στρες των εργαζομένων τους και κατά επέκταση υψηλή την απόδοση και την παραγωγικότητα τους.

 

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα