“Οργή κι αγανάκτηση” έφεραν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων οι εξαγγελίες που έγιναν σήμερα από τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού “σε μία εποχή που η αξία των καυσίμων και της ενέργειας έχει αυξηθεί, ο πληθωρισμός καλπάζει ακόμα και για τα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι πλειστηριασμοί των κατοικιών τρέχουν κατά χιλιάδες”. Το ΕΚ Χανίων ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «μάλλον οι κυβερνώντες έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Ο κ. Χατζηδάκης δεν σεβάστηκε την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΕ στα 826 ευρώ, που αποτελεί «το χείλος του γκρεμού» για το όριο της φτώχειας στην χώρα μας.
Για άλλη μια φορά δεν εφαρμόζεται το αυτονόητο, στα πλαίσια του δημοκρατικού δικαίου όπως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά στις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, όπου τον ελάχιστο μισθό των διαμορφώνουν μετά από διαβουλεύσεις οι κοινωνικοί φορείς.
Απεναντίας, βλέπουμε τον κ. Χατζηδάκη να βγαίνει με την στήριξη του πρωθυπουργού, ως νέος “σωτήρας” της εργατικής τάξης χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις οικογένειες των λαϊκών νοικοκυριών.
Ο κ. Χατζηδάκης καλό είναι να μας πει την αλήθεια για την ανεργία στη χώρα μας, γιατί κανείς δεν πιστεύει ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο ότι η ανεργία δεν έχει πέσει κάτω του 10%, που αποτελεί μνημονιακό όρο για την επιστροφή των τριετιών για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τριετίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας τους μετά τον βασικό μισθό. Μάλιστα, σε μια εποχή που οι εργοδοτικοί φορείς σε κλάδους όπως ο Τουρισμός ο πρωτογενής τομέας, ο κατασκευαστικός κλάδος ζητάνε κατά χιλιάδες εργατικά χέρια.
Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. Χατζηδάκης, όπως άλλωστε γνωρίζει και το όργιο της «μαύρης» εργασίας αλλά και όπως πασιφανώς φαίνεται στόχος του κ. Χατζηδάκη είναι να εξυπηρετεί εργοδοτικά συμφέροντα με την μη επαναφορά των τριετιών και αποδυναμώνοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε ο ελάχιστος μισθός να καθορίζεται από ελεύθερες διαβουλεύσεις των κοινωνικών φορέων, να επιστρέψει τις τριετίες στους Έλληνες εργαζόμενους, που τους έκλεψαν οι μνημονικές πολιτικές και να επαναφέρει τον ΟΜΕΔ στον αρχικό του ρόλο και όχι στον ρόλο που είναι σήμερα συμβουλευτικός».