6.4 C
Chania
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025

Το έργο το πήρε το ρέµα στα Μεσκλά! (φωτ.)

■ Καθίζηση µέρους της αντιπληµµυρικής παρέµβασης στον Κερίτη

Οι βροχές των προηγούµενων ηµερών ήταν ικανές να προκαλέσουν την καθίζηση µέρους του αντιπληµµυρικού έργου στην όχθη του Κερίτη στα πρώτα σπίτια των Μεσκλών του ∆ήµου Πλατανιά!

εν έχουν περάσει παρά λίγες εβδοµάδες από την τοποθέτηση συρµατόσακων σε ένα τµήµα του ποταµού, ωστόσο οι βροχές των προηγούµενων ηµερών και τα νερά που κατέβηκαν από ψηλά ήταν ικανά να ξεθεµελιώσουν ένα τµήµα του έργου.

Κάτοικοι της περιοχής επικοινώνησαν µε τα “Χ.ν.” δηλώνοντας την ανησυχία τους για το τι πρόκειται να συµβεί αν έχουµε ισχυρότερης έντασης βροχές καθώς «κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τον συρµατόσακκο µέσα στο ποτάµι που σε αυτό το ύψος δεν έχει πάνω από 3-4 µέτρα πλάτος. Το ποτάµι θα κλείσει και θα έχουµε πληµµυρικά φαινόµενα».

Βρεθήκαµε χθες το µεσηµέρι στο σηµείο όπου διαπιστώσαµε ότι όντως το νερό έχει “σκάψει” τον συρµατόσακκο κατά µήκος σε µια απόσταση τουλάχιστον είκοσι µέτρων, ενώ την ίδια στιγµή και στο ύψος του δρόµου που οδηγεί στο χωριό η κίνηση των οχηµάτων πρέπει να γίνεται µε µεγάλη προσοχή αφού το οδόστρωµα δεν έχει αποκατασταθεί.

«Μετά την τελευταία βροχή που ήταν λίγο έντονη, βγήκε νερό, και παρατηρήσαµε ότι οι συρµατόσακκοι που είχαν τοποθετηθεί παραποτάµια στην είσοδο του χωριού µας για να προφυλαχθεί έχουν υποχωρήσει» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Γιάννης ∆ηµητρουλάκης, τοπικός σύµβουλος των Μεσκλών.

Ο κ. ∆ηµητρουλάκης µας έδειξε τα σηµεία όπου οι συρµατόσακκοι έχουν “κρεµάσει”  και που όπως τόνισε «είναι έτοιµοι αν έχουµε περισσότερο νερό να έχουµε µεγαλύτερη κατολίσθηση, να κλείσει το ποτάµι και το νερό δεν θα έχει διέξοδο και ίσως να προκαλέσει προβλήµατα στα πρώτα σπίτια του χωριού αλλά και στις γειτονικές καλλιέργειες και τις περιουσίες. Το χωριό µας επλήγει πολύ από τις καταστροφές του 2019 και είναι λογικό να ανησυχούµε».

∆είχνοντας µας το αντιπληµµυρικό έργο ο κάτοικος του χωριού εξηγεί πως «αν το ποτάµι ,πριν µπουν οι συρµατόσακκοι είχε άνοιγµα 8-10 µέτρα, τώρα έχει 2-3 µέτρα. Τώρα άνοιξαν οι συρµατόσακκοι, τι θα γίνει σε µια νέα κακοκαιριά; Ας µας πουν οι υπεύθυνοι γιατί έγινε αυτό πριν παραδοθεί το έργο; ∆εν γίνονται που δεν γίνονται έργα στο χωριό µας, τουλάχιστον όταν πάνε να κατασκευάσουν κάτι ας µην το κάνουν µε  προχειρότητα! Πώς θα αποκατασταθεί αυτό το αντιπληµµυρικό έργο ώστε να γίνει όπως πρέπει; Το ποτάµι, µε ελάχιστο νερό ήταν ικανό να “ξεκουφίσει” τους συρµατόσακκους, πείτε µου ότι µε την πρώτη ισχυρή βροχή δεν θα παρασυρθούν τα πλέγµατα και οι πέτρες και δεν θα  έχουµε τα χειρότερα;».

Στο ίδιο σηµείο µας αναφέρθηκε ότι υπάρχουν δύο δέντρα, ξερά, που δεν αποµακρύνθηκαν µε εισήγηση των αρµόδιων υπηρεσιών προκειµένου να διευκολυνθούν οι εργασίες για τους συρµατόσακκους! «Ποιος ελέγχει πως γίνονται αυτές οι εργασίες; Γίνονται σωστά ή λάθος;  Υπάρχει σεβασµός για τα χρήµατα των φορολογουµένων µε τα οποία χρηµατοδοτούνται αυτά τα έργα; Προσωπικά δεν έχω τις γνώσεις του µηχανικού αλλά εκείνοι που τις έχουν και έχουν και τις ευθύνες ας τις αναλάβουν και ας µας απαντήσουν! Και οι εισαγγελικές αρχές είναι καλό να το δουν το θέµα» επισήµανε ο τοπικός σύµβουλος.

Σηµειώνεται πως τα Μεσκλά είχαν υποστεί πολύ µεγάλες ζηµιές τον Φεβρουάριο του 2019, η πρόσβαση στον οικισµό για µεγάλο χρονικό διάστηµα ήταν πολύ δύσκολη, ενώ στη συνέχεια πραγµατοποιήθηκαν έργα αποκατάστασης και αντιπληµµυρικής θωράκισης από την Περιφέρειας Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα