» Οδοιπορικό οµάδας µαθητών στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράµµατος
1η µέρα 06.03.2024
Η άφιξη µας στην Βουδαπέστη έγινε πριν το µεσηµέρι µε δύο διαδοχικές πτήσεις της Aegean Airlines.
Το ξενοδοχείο πας παρείχε την υπηρεσία early chek-in και η περιήγηση µας ξεκίνησε απο το δηµόσιο παρκο της Βουδαπεστης (Varosliget)
Είδαµε τα αξιοθέατα :
Την εντυπωσιακή Πλατεία Ηρώων, «Hõsök teren» που έχει κηρυχθεί µνηµείο παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO.
Μνηµείο της Χιλιετίας µε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στην κορυφή της στήλης
Καστρο Βαϊνταχουνιάντ (Vajdahunyad)
Museum of Music History
Παρεκκλήσι Jak Chapel
Museum of Ethnography Néprajzi Múzeum
Στην συνέχεια µεταφερθήκαµε µε το ιστορικό µετρό το δεύτερο σε παλαιότητα υπόγειο σύστηµα σιδηροδρόµων στον κόσµο µε χρονολογία έναρξης δροµολογίων το 1896,
Στην πλατεία Vörösmarty tér,όπου αρχίζει ο πιο εµπορικός δρόµος της πόλης επισκεφθήκαµε ένα από τα φηµισµένα και δηµοφιλή καφέ-ζαχαροπλαστεία της Βουδαπέστης, το Café Gerbeaud.
∆ειπνήσαµε σε παραδοσιακό εστιατόριο της πόλης µε βιολιά και εξαιρετική φολκλορική διακόσµηση
2η µέρα 07.03.24
Κατευθυνθήκαµε κατά µήκους του ∆ούναβη µε το τράµ, όπου θαυµάσαµε τις όµορφες γέφυρες και διάφορα γλυπτά όπως «The litle princess «
Στην επιβλητική Βασιλική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου µας δόθηκε η δυνατότητα να ανέβουµε στο καµπαναριό της και να θαυµάσουµε περιµετρικά την θέα της πόλης.
Μετά την έξοδο µας συναντήσουµε τον Uncle Carl, το µπρούτζινο άγαλµα του χοντρούλη αστυνοµικού.
Κατόπιν επισκέφτηκαµε το Ελληνικό σχολείο «Μανόλης Γλέζος» όπου οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια Βούλα Αυγουροπούλου µας υποδέχτηκαν και µας είπαν την ιστορία του σχολείου και το ρόλο που παίζει στην ελληνική κοινότητα η οποία είναι µια από τις 13 µειονότητες της Ουγγαρίας οι οποίες υποστηρίζονται από το κράτος και εκπροσωπούνται µε Έλληνα βουλευτή στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο.
Στην παρέα µας ήρθε και ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Κωνσταντίνος Χριστοδούλου για να µας δώσει ενθύµια.
Η ουγγρική νοµοθεσία αναγνωρίζει τα µειονοτικά δικαιώµατα των ατόµων, θεσπίζει την έννοια των συλλογικών δικαιωµάτων των εθνοτικών µειονοτήτων και δηλώνει το αναφαίρετο συλλογικό δικαίωµα των µειονοτήτων να διατηρούν την εθνοτική τους ταυτότητα. Ο νόµος επιτρέπει επίσης ενώσεις, κινήµατα και πολιτικά κόµµατα εθνικού χαρακτήρα και δίνει εντολή στην απεριόριστη χρήση εθνικών γλωσσών. Για να αναγνωριστεί, µια εθνοτική οµάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον 100 χρόνια παρουσίας στη χώρα και τα µέλη της πρέπει να είναι πολίτες της χώρας.
Λιγο πριν την είσοδο µας στην περιοχή του κοινοβουλίου, σταµατήσαµε στο άγαλµα του διάσηµου Ουγγρου ποιητή Attila Jozsef ο οποίος στο σύντοµο βίο του εγγράψε πλούσιο ποιητικό έργο και επηρέασε τον Γιάννη Ρίτσο και τον Νικηφόρο Βρεττάκο όπου µετέφρασαν ποιήµατα του.
Μπροστά από το κτίριο του ουγγρικού κοινοβουλίου στην πλατεία Lajos Kossuth, συναντήσαµε το µνηµειο Kossuth το οποιο αναφερεται σε ένα από τα τρία δηµόσια µνηµεία αφιερωµένα στον πρώην αντιβασιλέα-πρόεδρο της Ουγγαρίας Lajos Kossuth.
Λιγο πιο κατω βρεθηκαµε µπροστα στο Μνηµείο Εθνοµαρτύρων, αφιερωµένο στους µάρτυρες του κοµµουνιστικού Κόκκινου Τρόµου το 1919
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο ένα από τα παλαιότερα κτίρια κοινοβουλίων της Ευρώπης και σηµαντικό αξιοθέατο της Βουδαπέστης. Βρίσκεται στην πλατεία Κόσουτερ, στις όχθες του ∆ούναβη και είναι το µεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία. Το ύψος του είναι 96 µέτρα και είναι µαζί µε τη βασιλική του Αγίου Στεφάνου τα ψηλότερα κτίρια στη Βουδαπέστη.
Εσωτερικά και εξωτερικά, υπάρχουν 242 αγάλµατα στους τοίχους. Το ιερό στέµµα της Ουγγαρίας, το οποίο απεικονίζεται στο έµβληµα της Ουγγαρίας, εκτίθεται στην κεντρική αίθουσα από το 2000.
Mετά την επίσκεψη µας στο κοινοβούλιο περπατήσαµε κατα µήκος του ποταµού και συναντάµε το µνηµείο “Τα παπούτσια στην όχθη του ∆ούναβη”
∆ιασχίσαµε την Αλυσιδωτή γέφυρα µια από τις 8 γέφυρες του ∆ούναβη στην πόλη της Βουδαπέστης.
Σχεδιάστηκε από τον Άγγλο µηχανικό Ουίλιαµ Τίρνι Κλαρκ και κτίστηκε από τον Σκωτσέζο µηχανικό Άνταµ Κλαρκ το 1840. Η κατασκευή της σε µεγάλο βαθµό χρηµατοδοτήθηκε σε ένα µεγάλο βαθµό από τον Έλληνα Γεώργιο Σίνα.
Επόµενη επίσκεψη η περιοχή του Κάστρου, Buda Castle Hill οπου κάποιοι ανέβηκαν µε σκαλιά και κάποιοι µε το τελεφερίκ.
Ψηλά στον λόφο θαυµάσαµε τον Προµαχώνα των Ψαράδων και την εκκλησία του Αγίου Ματθαίου αλλά είχαµε ψιλόβροχο και οµιχλώδες τοπίο που έκανε το σκηνικό ποιητικό.
3η µερα 08.03.24
Η περιήγηση ξεκίνησε απο την κεντρική αγορά της Βουδαπέστης, διασχίσαµε την γέφυρα της Ελευθερίας και αναζητήσαµε τον µικροσκοπικό βασιλιά King Franz Joseph mini statue by Kolodko.
Kατόπιν ανεβήκαµε µέχρι τον λόφο Γκέλερτ οπου είδαµε την εντυπωσιακή θέα της πόλης και τα κύρια αξιοθέατα:
-Statue of King Saint Steven
Citadella
-St. Gerard Sagredo Statue
Ακολούθησε επίσκεψη στα ιαµατικά λουτρά σπα Gellert για χαλάρωση καθώς η Βουδαπέστη είναι γνωστή για τις θερµές πηγές της. Η πόλη είναι γνωστή ως «η πόλη των σπα» από το 1934, καθώς διαθέτει περισσότερες πηγές ιαµατικών νερών απ’ οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα στον κόσµο. Υπάρχουν 118 πηγές που παρέχουν πάνω από 70 εκατοµµύρια λίτρα ιαµατικού νερού τη µέρα.
Το απόγευµα ήταν ελεύθερο και κάποιοι αγόρασαν αναµνηστικά και έφαγαν Lagos στην κλειστή αγορά ενώ άλλοι επισκέφτηκαν τα Ruin bars στην Εβραϊκή συνοικία και στο New York cafe.
Το απόγευµα πραγµατοποιήσαµε Κρουαζιέρα στα νερά του ∆ούναβη, κάτω από τα φώτα της πόλης
4η µερα 09.03.24
Πρωινό και µεταφορά στο αεροδρόµιο για την επιστροφή στα Χανιά µε τις οµορφότερες αναµνήσεις απο την πανέµορφη «Κόρη του ∆ούναβη» του 2ου µεγαλύτερου ποταµού που διασχίζει 10 από τα κράτη της Ευρώπης.
Η εκδροµή σχεδιάστηκε από τους µαθητές της ειδικότητας Τουρισµού, τον Λάµπρο και την Ιφιγένεια µαζι µε την εκπαιδευτικό Μαλανδράκη Μαρία ΠΕ80 που είχε τον συντονισµό.
Αρχηγός της µετακίνησης µε εγκριτική απόφαση Αρ. Πρωτ. Φ22.4/1298 που έγινε βάση Ευρωπαϊκού προγράµµατος ήταν ο διευθυντής του σχολείου κος Γιάννης ∆αράκης.