Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά στην Πελοπόννησο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδρομή του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και του εγκεκριμένου περιβαλλοντικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, με τίτλο “Πολιτιστικές διαδρομές” του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά πού τη σχεδίασε και την οργάνωσε η καθηγήτρια Μαλανδράκη Μαρια με τους μαθητές,τριες της ειδικότητας του Τουρισμού.

H εκδρομή  ξεκίνησε και τελείωσε στο Γύθειο, την ιστορική αμφιθεατρική κωμόπολη της νότιας Πελοποννήσου. Κατά τον Παυσανία το όνομα Γύθειο σήμαινε «Γη των θεών». Λέγεται ότι κατά το χτίσιμο της πόλης ο Ηρακλής ήρθε σε σύγκρουση με τον Απόλλωνα. Επειδή όμως ο αγώνας δεν έβγαζε αποτέλεσμα, αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη «Γη θεών» για να τιμώνται και οι δύο.
Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μιας προβλήτας με το μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη. Σύμφωνα με τον Παυσανία εκεί πέρασαν ο Πάρις και η Ωραία Ελένη την πρώτη τους νύχτα πριν φτάσουν στην Τροία. O Πάρις ξέχασε το κράνος του κι έτσι πήρε το νησάκι το όνομά του.
Το Σπήλαιο  Βλυχάδα Διρού που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Δήμο Οιτύλου, ήταν το αξιοθέατο που επισκέφτηκαν στην αρχή της δεύτερης μέρας. Τοπίο, ανέγγιχτο από χέρι ανθρώπου, υγρασία, χαμηλός φωτισμός και οι βάρκα ήρεμη διασχίζει κουρτίνες από αστραφτερούς κρυστάλλους.
Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα στους επισκέπτες.
Επισκέφτηκαν το γραφικό Λιμένι με τα καταγάλανα νερά. Μια λωρίδα επίγειου παραδείσου με πέτρινα σπίτια πάνω στο νερό, ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Λακωνικής Μάνης με τουριστική ανάπτυξη αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια.
Στο Λιμένι έκαναν ιστορικό τουρισμό αφού είδαν το σπίτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα του που μαρτυρά την αίγλη της εποχής. Το σπίτι είχε σημαντικό ρόλο κατά τους επαναστατικούς και τους μετεπαναστατικούς χρόνους, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του μανιάτη στρατιωτικού ηγέτη.
Οι συμμετέχοντες πήραν μια γεύση Εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικού τουρισμού. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κάστρο της Μονεμβασιάς τόσο στην κάτω οδό και στην Άνω πόλη, από δύο εξαίρετα στελέχη του ΚΕΠΕΑ Μολάων Λακωνίας (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και να ενημερωθούν για το προγράμματα που εκπονούν με τίτλο «Διαβαίνοντας στα καλντερίμια μιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήμερα»
Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη για φαγητό στην Νεάπολη του νομού Λακωνίας στην αγκαλιά του όρμου μεταξύ της Ελαφονήσου και του Καβομαλέα. Οι ψαροταβέρνες κατά μήκος της θάλασσας έχουν κρεμασμένα χταπόδια να λιάζονται στον ήλιο και περιμένουν τους επισκέπτες να τα γευτούν με ουζάκι. Είναι η νοτιοανατολικότερη ηπειρωτική πόλη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Διέσχισαν τον Ευρώτα ποταμό, πορεύτηκαν στην σκιά του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου, και επισκέφτηκαν το Μουσείο Λαδιού και ελιάς στην Σπάρτη και το μεγαλειώδες άγαλμα του Λεωνίδα που στήθηκε το 1969 για να τιμηθεί ο βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης, που έγινε ξακουστός στους αιώνες με την ηρωική θυσία του στις Θερμοπύλες 480 πΧ. Το επιβλητικό αυτό ορειχάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα το φιλοτέχνησε ο Έλληνας γλύπτης Βάσος Φαληρέας (1905 – 1979), ο οποίος υπήρξε από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ακαδημαϊκής σχολής γλυπτών στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Πραγματοποίησαν Θρησκευτικό Τουρισμό, αφού επισκέφθηκαν τον Μυστρά την Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, που είναι μακράν το πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα. Οι μαθητές, τριες επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά και την Μητρόπολη του Μυστρά, γνωστή ως Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που αποτελούσε καθεδρικό ναό ή επισκοπική έδρα της καστροπολιτείας και λειτουργείται τρεις φορές τον χρόνο, στα Παλαιολόγεια, στους τελευταίους χαιρετισμούς και του Αγίου Δημητρίου.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου ιδρύθηκε πιθανότατα από τον Μητροπολίτη Ευγένιο γύρω στο 1270 και πήρε την τελική, σημερινή μορφή του κατά το β΄ μισό του 15ου αιώνα. Στο ναό αυτό έγινε το 1449, κατά την παράδοση, η στέψη του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, μέχρι τότε Δεσπότη του Μυστρά.
Εκτός από τις εκκλησίες του Μυστρά οι συμμετέχοντες στην εκδρομή είχαν την ευκαιρία να δούνε πολλές εκκλησίες στο κάστρο της Μονεμβασιάς που λέγεται πως υπήρχαν 40. Μέχρι σήμερα διατηρούνται αρκετές από αυτές. Στην άνω πόλη δεσπόζει η Αγία Σοφία με τα πλυνθοπερικλειστα παράθυρα και την σπάνια εικόνα του Παλαιού των Ημερών Χριστού. Το κτίσμα που διατηρείται σε άριστη κατάσταση στην Άνω Πόλη και η θέα κόβει την ανάσα. Όταν ο καιρός το επιτρέπει διακρίνονται ακόμη και τα βουνά της Κρήτης. Στον ναό του Ελκόμενου Χριστού, στην κεντρική πλατεία με το κανόνι, φυλάσσεται το σημαντικότερο χριστιανικό κειμήλιο της Μονεμβασιάς, η εντυπωσιακή Εικόνα της Σταύρωσης που είχε κλαπεί από ιερόσυλους, πριν από 32 χρόνια. Στην πλατεία της Χρυσαφίτισσας δεσπόζει ο ομώνυμος ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Σημαντικοί επίσης είναι οι ναοί της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και του Αγίου Νικολάου, που δεν λειτούργησε ποτέ ως εκκλησία αλλά ως δημοτικό σχολείο όπου εκεί φοίτησε ως μαθητής ο Γιάννης Ρίτσος του οποίου το σπίτι επίσης πραγματοποιήθηκε επισκέψη
Έκαναν Φυσιολατρικό Περιπατητικό Τουρισμό αφού οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν και να περπατήσουν την νήσο Ελαφόνησο και την παραλία Σίμος. Χαρακτηριστικό του τοπίου είναι η ψιλή χρυσή άμμος, τα ρηχά, γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά, οι αμμόλοφοι που φτάνουν ακόμα και τα 10 μ. ύψος και το κεδρόδασος που απλώνεται σε μεγάλη έκταση. Η απέραντη, κατάλευκη αμμουδιά και τα τυρκουάζ νερά δίνουν στο τοπίο μια εξωτική ομορφιά.
Είχαν την τύχη και την χαρά να περπατήσουν στα στενά και στις πλατείες της Αρεόπολης, που είναι η πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης και έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός και τους εντυπωσίασε με την αρχιτεκτονική και την ιδιαιτερότητα του μανιάτικου τοπίου που κρατά ζωντανό το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής. Η Αερόπολη είναι, επίσης, ένας ιστορικός οικισμός που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας, πατρίδα της οικογένειας των Μαυρομιχαλέων.
Πήραν μια γεύση από Γαστριμαργικό Τουρισμού αφού οι μαθητές και οι μαθήτριες τόλμησαν να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις, στις ταβέρνες του Γερολιμένα, του Μυστρά και της Νεάπολης, αλμυρές η γλυκιές, διαφορετικές από την κουζίνα του νησιού μας, όπως Μακαρονάδα τσουχτή, λαλάγγια, σαμουσάδες, γαλόπιτα, σφέλα, φασόλια γιαχνί με αγριόχορτα, καυκαλήθρα και μάραθο κ.α.
Ευχαριστούμε το Τουριστικό γραφείο Κατσίρης Travel της Καλαμάτας για την άψογη συνεργασία


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα