Την έντονη του ανησυχία του εκφράζει μέσω σχετικής ανακοίνωσης το Παράρτημα Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.), το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά την ύπαρξη και τη λειτουργία των δομών που προσφέρουν υπηρεσίες για την πρόληψη των εξαρτήσεων και τη θεραπεία των εξαρτημένων ανθρώπων, «καθώς η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.). Η ανησυχία μας είναι ιδιαίτερα έντονη, λόγω του ότι το Ε.ΣΥ.Ν., ως φορέας επιστημονικός και κινηματικός, πρωτοστατήσαμε για να δημιουργηθεί στα Χανιά παράρτημα του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-«Αριάδνη», που έχει εξελιχθεί σε Πολυδύναμο Κέντρο με σημαντικότατη προσφορά σε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων και στις οικογένειές τους».
Αναλυτικά, όπως επισημαίνουν «ανησυχούμε έντονα διότι, πίσω από τις εύηχες λέξεις που διανθίζουν το νομοσχέδιο, κρύβεται η βούλη- ση της Κυβέρνησης να παγιώσει επίσημα τις χειρότερες αντιλήψεις και πολιτικές περί πρόληψης και απεξάρ- τησης. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο:
• Οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, όπως αυτό του ΚΕΘΕΑ-«Αριάδνη», και σε αλλοίωση του ιδιαίτερου θεραπευτικού τους χαρακτήρα, καθώς τους επιβάλλει συνέργεια-ενοποίηση με φορείς που χορηγούν υποκατάστατα (μεθαδόνη κλπ) και επιδιώ- κουν μόνο «μείωση της βλάβης», χωρίς να στοχεύουν στην πραγματική θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων συνανθρώπων μας. Έτσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων η απεξάρτηση θα γίνει μια ψευδεπίγραφη «ατομική επιλογή» του εξαρτημένου, πλάι στη λήψη υποκαταστάτων, αντί να επιλέγεται με επιστημονικά κριτήρια.
• Αποκόβει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιες δομές απεξάρτησης και τις μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αποσπά την κοινωνική επανένταξη από το θεραπευτικό της πλαί- σιο, ενώ επιτρέπει σε ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς να κερδοφορούν πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη και τον πόνο. Έτσι επιδιώκει να καθιερώσει την προκρούστια λογική κόστους/οφέλους στη λειτουργία όλων των δομών απεξάρτησης.
• Παγιώνει τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, οδηγεί σε επιζήμιες αλλαγές στα εργα- σιακά δικαιώματα των θεραπευτών, διαμορφώνει όρους για εδραίωση των «ελαστικών» (δηλαδή επισφαλών-αντεργατικών) σχέσεων εργασίας που υπονομεύουν το θεραπευτικό έργο.
• Επισημοποιεί αντιεπιστημονικές θεωρίες όπως εκείνες που βασίζονται στη διάκριση μεταξύ «λειτουργικού» και «μη λειτουργικού» χρήστη ή μεταξύ «υγιούς» και «επιβλαβούς» χρήσης. Έτσι ανοίγει το δρόμο στην αποδοχή και αθώωση της χρήσης ναρκωτικών, στη νομιμοποίηση αρκετών από αυτά.
Η κυβέρνηση προωθεί το επίμαχο νομοσχέδιο την ώρα που τα ναρκωτικά αλλά και οι εξαρτήσεις από το αλκοόλ, από τα τυχερά παιχνίδια, από το internet διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα μικρότερες ηλικίες, ακόμα και μέσα στα σχολεία. Θεωρεί την εξάρτηση σαν να είναι νόσος, ενώ πρόκειται για πολυπαραγοντικό κοινωνικό πρόβλημα υιοθέτησης ενός τρόπου ζωής που καταφεύγει σε εξαρτησιογόνες ουσίες και πρακτικές. Η αντιμετώπισή του οφείλει να πάρει υπόψη την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που εστιάζει στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας και στην ολιστική αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και ανισοτήτων που την απειλούν. Σ ́αυτό το πλαίσιο, η πρόληψη και η θεραπεία από την όποια εξάρτηση συνυφαίνονται με την κοινωνία και την οικογέ- νεια και δεν μπορούν να υλοποιηθούν έξω από αυτές και χωρίς αυτές. Όντως, το ΚΕΘΕΑ και οι άλλες δημόσιες θεραπευτικές δομές (18-Ανω, Ιανός, Διάπλους κ.α). εξασφαλίζουν τον κοινωνικό και πολυπαραγοντικό χαρακτήρα της απεξάρτησης και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με προγράμματα ΕΣΠΑ, με Μ.Κ.Ο. κ.λ.π., όπως το επιδιώκει η κυβέρνηση με το επίμαχο νομοσχέδιο.
Το Παράρτημα Χανίων του Ε.ΣΥ.Ν., που αγωνίστηκε για την δημιουργία της δομής του ΚΕΘΕΑ στην πόλη μας, αγωνίζεται και τώρα για την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που επιφέρει δραματικές αλλαγές στη φιλοσοφία και στη θεραπευτική διαδικασία αυτής της δομής η οποία, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, έχει προσφέρει ιδιαίτερα αποτελεσματικές υπηρεσίες σε χιλιάδες συντοπίτες μας που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λαίλαπα των εξαρτήσεων. Αγωνιζόμαστε μαζί με πολλούς άλλους φορείς και ιδιαίτερα με το Σύλλογο εργαζομένων και το Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, για την αναβάθμιση της δομής των Χανίων που καλύπτει όλη τη δυτική Κρήτη, για την άμεση και ουσιαστική βελτίωση του καθεστώτος εργασίας του προσωπικού και την ενίσχυσή του με νέες προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, αλλά και για την εξασφάλιση μεγαλύτερων και καταλληλότερων χώρων απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία της παρούσας δομής και για την ανάπτυξή της με την προσθήκη, μεταξύ άλλων, Μονάδας Κλειστής Θεραπείας και ξενώνα Κοινωνικής Επανένταξης.
Γενικότερα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη και την απεξάρτηση, όλο το χανιώτικο λαό, να παλέψουμε για να αποσυρθεί το νομοσχεδίου και για:
• Ολόπλευρη ενίσχυση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό, δημιουργία νέων προγραμμάτων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες.
• Να μην μετατραπούν σε ΝΠΙΔ οι Δημόσιοι φορείς απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ.
• Να αναγνωριστούν τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης ως κύρια μορφή θεραπείας.
• Να μην επιτρέπεται εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.
• Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.
• Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, δημιουργία νέων σε κάθε περιοχή όπου χρειάζονται, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας».