Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Το εβδομηνταβότανο του Χάρη

Ο Ρεθεμνιώτης δρ. Εκπαιδευτικός Χάρης Στρατιδάκης δεν είναι μόνο θαυμαστός συγγραφέας και με τεράστια προσφορά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και γενικά στον τόπο, αλλά και άριστος βοτανολόγος, ερασιτέχνης, αφού κάθε χρόνο παρασκευάζει το εβδομηνταβότανο από βότανα που συλλέγει ο ίδιος, εδώ στην Κρήτη, ή τα αγοράζει, αλλά και από την άλλη Ελλάδα. Το ονομάζει «Εβδομηνταβότανο Χάρη και Αλκμήνης για Καλό Χειμώνα» και έχω τη χαρά να μου χαρίζει ένα βαζάκι κάθε χρόνο.
Πληροφορηθείτε από την ετικέτα στο βαζάκι τι βότανα περιέχει: «Εβδομηνταβότανο Χάρη και Αλκμήνης για καλό χειμώνα: Αγγελική, Αγριάδα, Αλάτι ανεπεξέργαστο, Απήγανος, Αχιλλέα, Αψιθιά, Βαλεριάνα, Βασιλικός, Βερβερίδα, Βερόνικα, Γαρύφαλλο, Γλυκάνισο, Γλυκόριζα, Δάφνη, Δεντρολίβανο, Δίκταμος, Δυόσμος, Θρύμπη, Θυμάρι, Ιβίσκος, Καλεντούλα, Καλοκοιμηθιά, Κανέλλα, Κεδρόκουκα, Κόλιαντρο, Κράταιγος, Λαγοκοιμηθιά, Λεβάντα, Λεμονόχορτο, Λιναρόσπορος, Λουίζα, Λυκίσκος, Μαλοτήρα, Μαραθόσπορος, Μαστίχα Χίου, Ματζουράνα, Μαυροκούκι, Μαχλέπι, Μελισσόχορτο, Μεντόχορτο, Μολοχανθρί, Μοσχοκάρυδο, Μπελαντόνα, Μύρτα, Νεροκάρδαμο, Πεντάνευρο, Πιπέρι άσπρο, Πιπέρι κόκκινο, Πιπέρι μαύρο, Πολυκόμπι, Πορτοκαλόφλουδα, Ρίγανη, Σαλέπι θαλασσινό, Σαλέπι στεριανό, Σημύδα, Σιναπόσπορος, Σπαθόχορτο, Σκόρδο, Σκορπιδόχορτο, Σουμάκι, Ταραξάκο, Τίλιο, Τσάι ιαπωνικό, Τσάι μαύρο, Τσάι πράσινο, Τσουκνίδα, Ύσσωπος, Φασκόμηλο καμπίσιο, Φασκόμηλο σγουρό, Χαμόμηλο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Συσσωρευμένη γνώση και συμπυκνωμένο όφελος για όσους έχουν την τύχη να το έχουν δοκιμάσει.
    Η εμπειρία μου με μερικά βότανα είναι θετική, ιδιαίτερα για τη Μαλλοτήρα, τη Ρίγανη, τη Ματζιοράνα και μερικά που ξέρει όλος ο κόσμος.
    Έχω να σημειώσω όμως τα θετικά για ένα θαυματουργό βότανο, που στην Κρήτη, δεν είναι ευρέως γνωστό. Αυτό είναι το σπαθόχορτο, η όπως αλλιώς το λένε το Βαλσαμόχορτο, απο το οποίο φτιάχνεται το σπαθόλαδο ή αλλιώς το βάλσαμο!
    Το φυτό αυτό στην Κρήτη το λέμε Αγούδουρα και το χρησιμοποιούσαμε παλιά σαν σκούπα, στα Αλώνια, ή στα χωμάτινα πατώματα. δεν ήταν γνωστή η εξαιρετική ιδιότητα του λαδιού που μπορεί να φτιαχτεί απο τα άνθη και τα φύλλα του για τα προβλήματα στο δέρμα.
    Μη μας διαφεύγει οτι τον δυόσμο τον λέμε βάρσαμο και μάλλον μας μπέρδεψε.
    Πράγματι είναι θαυματουργό φυτό.
    εξ’ άλλου, οι παλαιότεροι που δεν είχαν φάρμακα, αυτά τα γνώριζαν. Οι πρώτοι γιατροί, οι Αρχαίοι Έλληνες, Ιπποκράτης κλπ, ο Διοσκουρίδης και άλλοι, τα γνώριζαν πολύ καλά και τα έχουν περιγράψει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα