Το ρόδι θεωρείται ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας. Εκτός όμως από αυτό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ (Β9), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες – συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μάθετε ότι
• Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
• Είναι από τα φρούτα με την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση, καθώς είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ).
• Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.
• Κλινικές και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να εμποδίσει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
• Είναι χαμηλό σε θερμίδες – 100 γρ. ροδιού προσδίδουν περίπου 83 θερμίδες.
• 1 μερίδα φρούτου = ½ ρόδι ή 150ml χυμό ροδιού.
Πώς να το καταναλώσετε
Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ως φρούτο, σε μορφή χυμού ή ακόμη και να προστεθεί σε πράσινες σαλάτες, σε σάλτσες για ψητά κρεατικά, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με ρύζι, κουσκούς και γιαούρτι. Επιπλέον, μπορεί να γίνει νοστιμότατη μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, σιρόπι (γρεναδίνη) αλλά και λικέρ!
Πηγή: Καθημερινή