Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Το φετινό παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Davos

Στις 23 Ιανουαρίου 2018, άνοιξε η 48η σύνοδος του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Davos της Ελβετίας. Το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Davos συναντάται κάθε χρόνο και έχει γίνει ένας θεσμός της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Το φόρουμ του Davos είναι ιδιωτική επιχείρηση με έδρα τη Γενεύη. Κατά τις ετήσιες συνόδους του φόρουμ ό,τι είναι σημαντικό στη παγκόσμια διεθνή σκηνή δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι παρευρίσκεται. Αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, υπουργοί, κορυφαίοι πολιτικοί και παράγοντες, ανώτατα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, ανώτατα στελέχη του ιδιωτικού τομέα απ’ όλες τις χώρες παρευρίσκονται στο Davos. Περιττό να αναφερθεί ότι ο κύκλος των παρευρισκομένων είναι κλειστός.
Αναδυόμενες οικονομίες και οικονομίες των παραδοσιακών χωρών διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Davos. Φέτος από τη πρώτη μέρα της Συνόδου μίλησαν ο πρωθυπουργός των Ινδιών Narendra Modi και ο ομόλογος του του Καναδά Justin Trudeau, του οποίου η χώρα φέτος προεδρεύει των G7. Και οι δυο εκτόξευσαν μιαν επίθεση στις ομιλίες τους εναντίον του προστατευτισμού, υποδεικνύοντας χωρίς να τον αναφέρουν τον Donald Trump, ο οποίος ακολουθεί αυτές τις πολιτικές και είναι εναντίον ενός «ανοικτού κόσμου» χωρίς «τείχη» ή «εμπόδια» και γενικά της παγκοσμιοποίησης (βλ. Isabelle Chaperon, Economie & Enterprise, Le Monde, 25 Ιανουαρίου, 2018, σελ. 4).
Γιατί ορισμένες χώρες υπερασπίζονται το ελεύθερο εμπόριο και γενικά την παγκοσμιοποίηση και άλλες, όπως ο κ. Trump, το προστατευτισμό και τον απομονωτισμό; Οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία, είναι φυσικό να είναι υπερ ενός «ανοικτού κόσμου» χωρίς εμπόδια και εναντίον του προστατευτισμού, αφού θέλουν οι εξαγωγές τους, που γενικά έχουν ανταγωνιστικές τιμές, να κατακλύζουν τον κόσμο και τις χώρες της Δύσης συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Η Κίνα κυρίως αλλά και η Ινδία κατέκλυσαν τον κόσμο με τα προϊόντα τους, πράγμα το οποίο αναγκάζει τους Δυτικούς, προεξάρχοντος του κ. Trump, να προστατευτούν, προστατεύοντας τις εγχώριες βιομηχανίες από τον ανταγωνισμό των περισσότερων ανταγωνιστικών κινεζικών και ινδικών προϊόντων. Ο κ. Trump έδειξε αυτή τη πολιτική περισσότερο από άλλες παρόμοιες με τις ΗΠΑ χώρες και είναι ο εκπρόσωπος του “America First”, του προστατευτισμού και του απομονωτισμού. Ο Ινδός πρωθυπουργός κ. Μodi προσπάθησε να πάρει περισσότερους πελάτες για τη χώρα του και σε αντίθεση με τον κ. Τrump είναι θιασώτης της Συνθήκης του Παρισιού για την κλιματολογική αλλαγή. Επίσης μίλησε στο φόρουμ του Davos εναντίον της τρομοκρατίας. Ο Καναδός ομόλογος του κ. Trudeau μίλησε επίσης θερμά για την ισότητα των φύλων πράγμα που κατά εκείνον θα βοηθήσει την οικονομία των χωρών.
Αυτές τις μέρες στο Davos πάλλει η καρδιά της οικουμένης. Η γηραιά Ευρώπη αναγκάζει τον κόσμο κάθε χρόνο να συναντάται στη γηραιά Ηπειρο και όχι, όπως συνήθως, στις ΗΠΑ. Φέτος δε οι Αμερικανικές γιγαντιαίες εταιρείες του διαδικτύου (Google, Apple, Facebook, Amazon, Netflix) δεν φαίνεται να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο όπως άλλα χρόνια. Μάλιστα ευρίσκονται στη θέση των κατηγορουμένων σε θέματα όπως τα φορολογικά, την χρήση των προσωπικών δεδομένων, την εκμετάλλευση του περιεχομένου των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης και άλλους λόγους (βλ. Sylvie Kauffmann, “L’ honneur perdu des “Big Tech”, Le Monde, 25  Ιανουαρίου, 2018, σελ. 24). Θα αναμένουμε ίσως και άλλα σημαντικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συνάντηση του Davos.

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα