Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025

Το ΓΕ.Λ. Σούδας στη “µάχη” για καθαρές ακτές

Η Περιβαλλοντική Οµάδα του Γενικού Λυκείου Σούδας έχει ως θέµα την ρύπανση από πλαστικά και µικροπλαστικά των θαλασσίων οικοσυστηµάτων και ειδικά του κόλπου της Σούδας. ∆ράσεις της οµάδας είναι:

• ο καθαρισµός και η καταγραφή των πλαστικών απορριµάτων της παραλίας του Βλητέ της Σούδας σε συνεργασία µε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Ηρακλείου.

• πειράµατα ανίχνευσης µικροπλαστικών και ταξινόµησης πλαστικών σε προϊόντα καθηµερινής χρήσης και σε δείγµατα νερού και άµµου από την παραλία του Βλητέ στο εργαστήριο φυσικών επιστηµών του σχολείου.

• ο σχεδιασµός καµπάνιας από τους µαθητές για την τοποθέτηση κάδων θαλάσσιων απορριµάτων στο λιµάνι της Σούδας και την εισαγωγή του δήµου µας στο δίκτυο των ‘‘Mπλε ∆ήµων’’ σε συνεργασία µε την περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath

Η οµάδα αποτελείται από 30 µαθητές της Α Λυκείου και 3 καθηγητές : Αργυρώ Ζώη, Φυσικός, Βλαχάκη Κατερίνα Χηµικός και Φανούριος Τουρνάς Χηµικός.

Στις 19 Ιανουαρίου 2025 η οµάδα ξεκίνησε τον καθαρισµό της παραλίας του Βλητέ και συγκέντρωσε ένα συνταρακτικό αριθµό σκουπιδιών και µικροπλαστικών τα οποία σκοπεύει να µελετήσει στο εργαστήριο φυσικών επιστηµών του σχολείου. Ειδικότερα, οι περίπου 35 µαθητές και καθηγητές που έλαβαν µέρος σε αυτή τη δράση έδωσαν σηµείο συνάντησης στον Ναυταθλητικό Όµιλο Σούδας, όπου δηµοσιογράφοι της ΕΡΤ τους περίµεναν για να τους πάρουν συνέντευξη.

Πριν από τον καθαρισµό της παραλίας η κα. Μαρία Μαράκη, Φιλόλογος, πρώην διευθύντρια του Λυκείου και κάτοικος της Σούδας µας γνώρισε την ιστορία της περιοχής γύρω από το λιµάνι της Σούδας καθώς και τον πλούτο χλωρίδας και  πτηνών που φιλοξενεί ο υδροβιότοπος του ποταµού Μορώνη.

Έπειτα κατά  τον καθαρισµό της παραλίας, συλλέξαµε διάφορα σκουπίδια, κυρίως πλαστικά ποικίλων µορφών ( όπως πλαστικά µπουκάλια και καπάκια, υπολείµµατα από πλαστικές σακούλες κ.α.), αµέτρητες γόπες από τσιγάρα και διάφορα απορρίµµατα ( π.χ.  γυάλινα και αλουµινένια µπουκάλια και κουτάκια, δίχτυα, σακούλες από πατατάκια, σπασµένα τούβλα και έναν σιδερένιο σωλήνα ). Τα σκουπίδια καταγράφηκαν και ανέβηκαν στη βάση δεδοµένων του ευρωπαϊκού προγράµµατος Nautilos:

Data Portal

Εκτός από τα παραπάνω, οι συµµετέχοντες πήραν δείγµα από το θαλασσινό νερό για να το συµπεριλάβουν και αυτό στην µελέτη τους. Οι µαθητές, αφού ερευνήσουν  µε τη βοήθεια των καθηγητών τους τη σύσταση των µικροπλαστικών και του νερού που συγκέντρωσαν, θα καταλήξουν σε συµπέρασµα σχετικά µε τα επίπεδα τοξικότητας αυτών των υλικών και τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, πέρα από τον καθαρισµό της παραλίας, η Περιβαλλοντική Οµάδα θα πραγµατοποιήσει και άλλες δράσεις, όπως µία τριήµερη εκπαιδευτική εκδροµή στο Ηράκλειο και εκπαιδευτική επίσκεψη στο  Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Ηρακλείου.

Η περιβαλλοντική οµάδα του ΓΕΛ Σούδας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα