Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

To ΓΕ.Λ. Σούδας στο CERN

» Απολογισµός εκπαιδευτικής επίσκεψης οµάδας µαθητών της Β’ Τάξης

 

Η επίσκεψη διήρκησε 5 µέρες και συγκεκριµένα το διάστηµα 13–17 Ιανουαρίου 2024. Συµµετείχαν 18 µαθητές/τριες από τη Β’ τάξη ενώ συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν ο κ. Βιολάκης Στράτος, φυσικός MSc και ο κ. Αποστόλου Μάνθος, πληροφορικός MSc.

Η αρχή του ταξιδιού έγινε από το αεροδρόµιο των Χανίων το Σάβατο πρωί 13 Ιανουαρίου όπου ταξιδέψαµε µε αεροπλάνο µέχρι την Αθήνα και από εκεί µέχρι το Μιλάνο της Ιταλίας. Με την άφιξη µας στο αεροδρόµιο του Μιλάνο µας περίµενε λεωφορείο το οποίο µας µετέφερε στην πόλη του Μιλάνο όπου αποτέλεσε την αρχή του προγράµµατος της εκδροµής.

Περιήγηση στο Μιλάνο

Ξεκινήσαµε την περιήγηση από το κάστρο των Σφόρτσα, ένα από τα παλαιότερα χτίσµατα στην πόλη του Μιλάνο, χτισµένο πάνω στα χαλάσµατα παλιότερων οχυρώσεων, και σήµα κατατεθέν για την πόλη . Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον ∆ούκα του Μιλάνου, Φραγκίσκο Σφόρτσα και ήταν ένα από τα µεγαλύτερα φρούρια στην Ευρώπη.
Σε κοντινή απόσταση από το κάστρο, βρεθήκαµε µπροστά στον υποβλητικό καθεδρικό ναό Duomo ο οποίος αποτελεί ένα από το γνωστότερα αξιοθέατα παγκοσµίως. Είναι η µεγαλύτερη εκκλησία στην Ιταλία και η Τρίτη µεγαλύτερη στον κόσµο, αφιερωµένη στην γέννηση της Παναγίας ενώ χρειάστηκαν 600 χρόνια περίπου για να ολοκληρωθεί. Μετά την µεγάλη µας βόλτα στο εσωτερικού του ναού, η επίσκεψη στην οροφή του ανεβαίνοντας 250 σκαλοπάτια που έχει µια από τις καλύτερες θεές στο Μιλάνο, ήταν αναπόφευκτη. Τα µεγαλοπρεπή αγάλµατα που στολίζουν το εξωτερικό του ναού και που θαυµάσαµε από χαµηλά, από κοντά φαίνονται ακόµα πιο επιβλητικά.
∆ίπλα στο Duomo θαυµάσαµε το πενταόροφο κτίριο κόσµηµα, σε σχήµα Σταυρού µε τις στοές µε την γυάλινη οροφή. Είναι το παλαιότερο εµπορικό κέντρο στην Ιταλία, γνωστό και ως «Σαλόνι του Μιλάνο», η Galleria Vittorio Emmanuelle II. Χτίστηκε το 1867 σε αναγεννησιακό ρυθµό και συνέδεσε την Σκάλα του Μιλάνου µε την πλατεία Duomo.
Ακολουθώντας την γυάλινη οροφή της Galleria Vittorio Emmanuelle II βρεθήκαµε στην οµώνυµη πλατεία όπου βρίσκεται η διασηµότερη όπερα του κόσµου, η σκάλα του Μιλάνου. Σε µια πόλη µε αρχιτεκτονικά κοµψοτεχνήµατα, η εξωτερική όψη τη σκάλας του Μιλάνου δεν εντυπωσιάζει, το εσωτερικό της όµως αποκαθιστά την φήµη της. Κατασκευάστηκε το 1778, κατόπιν εντολής της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας και έκτοτε έχει φιλοξενήσει στην σκηνή της µερικά από τα µεγαλύτερα έργα.
Τελευταία στάση στο Μιλάνο ήταν στο µοναστήρι της Santa Maria Delle Grazie γνωστό για το µυστικό δείπνο του Leonardo Da Vinci. Η πασίγνωστη τοιχογραφία του ιδιοφυή καλλιτέχνη, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και έχοντας περάσει για πολλούς αιώνες εκτεθειµένη και στις 4 εποχές του ιταλικού βορά, µια ισπανική κατοχή και µια κατάκτηση από τον Ναπολέοντα, περιήλθε στα χέρια των µοναχών του, όταν µε βάση αυτό τον τοίχο έχτισαν την τραπεζαρία του µοναστηριού, προστατεύοντας το από την ολική καταστροφή.

Περιήγηση στο Κόµο

Το απόγευµα αναχωρήσαµε για το Κόµο, παλαιότερα γνωστό στα ελληνικά ως Κώµον, το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια της Λοµβαρδίας. Είναι η πρωτεύουσα και µεγαλύτερη πόλη της ιταλικής Επαρχίας του Κόµο. Εξαιτίας της εγγύτητάς του στη λίµνη Κόµο και στις Άλπεις, το Κόµο είναι δηµοφιλής τουριστικός προορισµός. Η πόλη διαθέτει πολυάριθµα έργα τέχνης, εκκλησίες, κήπους, θέατρα, πάρκα και παλάτια. Από αυτά ξεχωρίζουν, το Ντουόµο (Καθεδρικός), η βασιλική Σαντ’Αµπόντιο, η Βίλα Όλµο, το Τεάτρο Σοσιάλ, το Μπρολέττο (το µεσαιωνικό δηµαρχείο της πόλης) και η Κάζα ντελ Φάτσιο. Ένα πολύ όµορφο µέρος το οποίο επισκεφτήκαµε το βράδυ είναι οι δηµόσιοι κήποι µε το Τέµπιο Βολτιάνο, το µουσείο προς τιµήν του Alessandro Volta. Ο Volta εισήγαγε τις έννοιες του δυναµικού (τάσης) και της ηλεκτρικής χωρητικότητας. Εφηύρε τη βολταïκή στήλη (ηλεκτρική µπαταρία), το ηλεκτρόµετρο και το ευδιόµετρο.. Ο Μέγας Ναπολέων για να τον τιµήσει του απένειµε τον τίτλο του κόµη της Λοµβαρδίας, ενώ πολύ αργότερα, το 1881, η παγκόσµια επιστηµονική κοινότητα έδωσε προς τιµήν του το όνοµα βολτ στη µονάδα τάσης του ρεύµατος.

Περιήγηση στη Λουκέρνη

Το επόµενο πρωί Κυριακή 14 Ιανουαρίου επισκεφτήκαµε την πόλη της Λουκέρνης. Εκτείνεται κατά µήκος της λίµνης από το Altdorf που ο µύθος λέει ότι ο Γουλιέλµος Τέλλος σηµάδεψε το µήλο στο κεφάλι του γιου του. Ήταν από τις πρώτες πόλεις που αποτέλεσαν την ελβετική συνοµοσπονδία.  Το περισσότερο γνωστό αξιοθέατο της πόλης της Λουκέρνης είναι ίσως η παλιά ξύλινη σκεπαστή γέφυρα Kapellbrücke (Chapel Bridge) µε τον ξύλινο πύργο Wasserturm που βρίσκεται περίπου στη µέση. ∆ίπλα στην πλατεία Lowenplatz βρίσκεται ένα µικρό πάρκο που φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο άγαλµα, ή µάλλον σκάλισµα. Αναπαριστά ένα λιοντάρι που ψυχορραγεί και ονοµάζεται Löwendenkmal. Η ανάγλυφη παράσταση έχει γίνει προς τιµήν των Ελβετών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης στο Παρίσι. Ο γνωστός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν περιέγραψε το λιοντάρι της Λουκέρνης ως το πιο λυπηρό αλλά και συγκινητικό κοµµάτι βράχου στον κόσµο.

Περιήγηση στη Ζυρίχη

Το απόγευµα της Κυριακής επισκεφτήκαµε το εργοστάσιο σοκολάτας Lindt λίγο έξω από την Ζυρίχη όπου είχαµε την ευκαιρία να δούµε από κοντά τα στάδια παραγωγής της σοκολάτας και να δοκιµάσουµε διάφορες γεύσεις.
Αργότερα το ίδιο απόγευµα επισκεφτήκαµε τη Ζυρίχη όπου περπατήσαµε γύρω από την παλιά πόλη, το Lindenhof και το ναό του Αγίου Πέτρου. Το Lindenhof είναι µια όαση στο κέντρο της πόλης µε µια πολυτάραχη ιστορία και µε υπέροχη θέα στο ναό Grossmunster, στο δηµαρχείο, στο πανεπιστήµιο και στο Ελβετικό Οµοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Τον 4ο αιώνα υπήρχε εκεί ένα ρωµαϊκό φρούριο και τον 9ο αιώνα ο εγγονός του Καρλοµάγνου έχτισε µια βασιλική κατοικία. Μέχρι την πρώιµη σύγχρονη περίοδο, η πλατεία ήταν τόπος συνάντησης των κατοίκων της Ζυρίχης. Σήµερα είναι µια όαση γαλήνης και χαλάρωσης στο κέντρο της πόλης και τόπος συνάντησης παθιασµένων σκακιστών.

Περιήγηση στη Βέρνη

Την επόµενη ηµέρα το πρωί της ∆ευτέρας 15 Ιανουαρίου επισκεφτήκαµε την Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας. Εκεί περπατήσαµε στην παλιά πόλη που αποτελεί µνηµείο πολιτιστικής κληρονοµιάς της Unesco και επισκεφτήκαµε την οικία του Einstein, ένα διαµέρισµα στον δεύτερο όροφο που κατοικούνταν από τον Αϊνστάιν, τη σύζυγό του Mileva Marić και τον γιο τους Χανς Αϊνστάιν από το 1903 έως το 1905 και το οποίο σήµερα έχει µετατραπεί σε µουσείο. Στη Βέρνη είδαµε επίσης τον 23 µέτρων και 800 ετών πύργο του ρολογιού που είναι διακοσµηµένος µε ένα τεράστιο αστρονοµικό ρολόι όπως και το Stadttheater, την όπερα της πόλης.
Το µεσηµέρι αναχωρήσαµε για τη Γενεύη στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο στο οποίο διανυκτερεύσαµε τις τελευταίες δύο ηµέρες.

Περιήγηση στη Γενεύη

Το απόγευµα της ∆ευτέρας περιηγηθήκαµε στη πόλη της Γενεύης και στο ιστορικό κέντρο της. Αρχικά περπατήσαµε πλάι στη λίµνη και καταλήξαµε στο µεγάλο ρολόι λουλουδιών το οποίο µε µια ελαφρά κλίση για ευκολότερη προβολή, αλλάζει µε την εποχιακή ανθοφορία των φυτών του. Κατά µήκος της λίµνης θαυµάσαµε τους όµορφους κήπους από τριαντάφυλλα και οδηγηθήκαµε στο ψηλότερο σιντριβάνι της Ευρώπης (Jet d’Eau), ένα από τα πιο διάσηµα αξιοθέατα της πόλης. Είναι ορατό σε όλη την πόλη αφού 500 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο υψώνονται σε ύψος 140 µέτρα από την επιφάνεια της λίµνης. Συνεχίζοντας την περιήγηση κατευθυνθήκαµε στην παλιά πόλη όπου επισκεφτήκαµε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου ο οποίος χτίστηκε ως Ρωµαιοκαθολικός Καθεδρικός ναός, αλλά µετατράπηκε σε προτεσταντική εκκλησία κατά τη διάρκεια της µεταρρύθµισης από τον Ιωάννη Καλβίνο. Ανεβαίνοντας στο καµπαναριό του ναού είχαµε την ευκαιρία να θαυµάσουµε την πόλη και τη λίµνη από ψηλά.
Περπατώντας στην καρδιά της παλιάς πόλης της Γενεύης περάσαµε από την παλαιότερη πλατεία της την (Bourg-de-Four). Γοητευτική και ατµοσφαιρική αποτελούσε την αγορά της πόλης από τον 9ο αιώνα και µετά. Τον 16ο αιώνα, εξόριστοι Προτεστάντες βρήκαν εκεί καταφύγιο ενώ σήµερα τουρίστες και ντόπιοι απολαµβάνουν τον καλό καιρό στα καφέ και στα εστιατόρια του. Λίγα µέτρα παραπέρα περάσαµε µέσα από ένα όµορφο πάρκο όπου δεσπόζει το µνηµείο της µεταρρύθµισης (Reformation Wall), που ανεγέρθηκε το 1917 σε αναγνώριση της συµβολής της Γενεύης στην Προτεσταντική µεταρρύθµιση. Στη µέση του µνηµείου είναι οι φιγούρες των ηγετών αυτού του κινήµατος οι οποίες πλαισιώνονται από πολιτικούς που προώθησαν την µεταρρύθµιση της εκκλησίας.

Επίσκεψη στο CERN

Την επόµενη ηµέρα το πρωί της Τρίτης 16 Ιανουαρίου επισκεφτήκαµε το Ερευνητικό Κέντρο CERN. Το CERN (Eυρωπαϊκός Οργανισµός Πυρηνικής Έρευνας) βρίσκεται έξω από την Γενεύη σε απόσταση 9Κm και ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκά κράτη. Το ανθρώπινο δυναµικό του σήµερα είναι 2300 προσωπικό, 1400 υπότροφοι και µέλη καθώς και 12.500 επιστηµονικοί συνεργάτες. Αποστολή του CERN είναι η προώθηση της γνώσης για τον κόσµο γύρω µας, η αναζήτηση πληροφοριών για το πώς ήταν η ύλη στα πρώτα λεπτά της ύπαρξης του Σύµπαντος, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για επιταχυντές και ανιχνευτές, η πληροφορική, το Web και το GRID, η ιατρική διάγνωση και θεραπεία, η εκπαίδευση και κατάρτιση επιστηµόνων και µηχανικών. Οι ανιχνευτές ακριβείας, οι επιταχυντές και οι τεχνολογίες δεσµών βρίσκουν σπουδαίες ιατρικές εφαρµογές (διαγνωστικές και θεραπευτικές) στην ιατρική απεικόνιση (τοµογραφία SPECT, PET, MRI), στην αναίµακτη θεραπεία καρκίνου µε αδρόνια, στα ιατρικά ραδιοϊσότοπα για την διάγνωση και αντιµετώπιση ασθενειών και στη βραχυθεραπεία του καρκίνου.
Αρχικά περιηγηθήκαµε στο CERN Science Gateway, ένα εκθεσιακό χώρο στον οποίο οι µαθητές µας παρακολούθησαν χρησιµοποιώντας µέσα τελευταίας τεχνολογίας µια παρουσίαση της ιστορίας της έρευνας των στοιχειωδών σωµατιδίων και µία καταπληκτική οπτικοακουστική αναπαράσταση της δηµιουργίας του σύµπαντος. Το CERN Science Gateway είναι ένα µέρος το οποίο κάποιος έχει τη δυνατότητα να θαυµάσει τα επιτεύγµατα της επιστήµης µέσα από αυθεντικές, καινοτόµες και εµπνευσµένες διαδραστικές κατασκευές.
Εξωτερικά του χώρου της έκθεσης είναι τοποθετηµένο ένα γλυπτό από χάλυβα µήκους 37 µέτρων και µάζας 15 τόνων, το οποίο έχει το σχήµα µιας γιγαντιαίας κορδέλας και δίνει φόρο τιµής σε µεγάλες ανακαλύψεις της Φυσικής και των µαθηµατικών στο πέρασµα των αιώνων. Απέναντι από την είσοδο του κέντρου υπάρχει µια γιγάντια ξύλινη σφαίρα (The Globe) στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει µόνιµη έκθεση που αφορά τη φυσική υψηλών ενεργειών και την ιστορία των στοιχειωδών σωµατιδίων.
Στη συνέχεια µεταβήκαµε στο εστιατόριο του CERN όπου οι µαθητές γευµάτισαν δίπλα σε καθηγητές πανεπιστηµίου και σε ερευνητές ενώ είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν µαζί τους για το έργο που επιτελείται στο ερευνητικό κέντρο. Μετά το γεύµα, στον λίγο χρόνο που είχαν περπάτησαν στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου και περιηγήθηκαν σε ένα κτίριο στο οποίο βρίσκονται τα γραφεία των ερευνητών. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να συνοµιλήσουν µε ένα Έλληνα ερευνητή στον οποίο έθεσαν διάφορα ερωτήµατα σχετικά µε το αντικείµενο της έρευνας του και την ποιότητα ζωής στην Ελβετία.
Το απόγευµα της Τρίτης ξεκίνησε η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του CERN. Για το σκοπό αυτό συναντηθήκαµε µε ένα Έλληνα εργαζόµενο του CERN, ο οποίος µε την ειδικότητα του ηλεκτρονικού εργάζεται στο κέντρο τα τελευταία 30 χρόνια. Η αρχή έγινε όταν επισκεφτήκαµε τον επιταχυντή Synchrocyclotron ο οποίος κατασκευάστηκε το 1957 για να προσφέρει τις πρώτες δέσµες σωµατιδίων στα πειράµατα του CERN. Από το 1964 και µετά χρησιµοποιήθηκε στην πυρηνική φυσική, την αστροφυσική καθώς και στην ιατρική φυσική αφού αντικαταστάθηκε από ισχυρότερους επιταχυντές.
Επόµενη στάση στη ξενάγησή µας στο CERN ήταν οι εγκαταστάσεις του ανιχνευτή ALICE. O ανιχνευτής ALICE (A Large Ion Collider Experiment) είναι αφιερωµένος στη φυσική βαρέων ιόντων και έχει σχεδιαστεί για να µελετά τη φυσική της ύλης που αλληλεπιδρά έντονα σε ακραίες ενεργειακές πυκνότητες.
Οι συγκρούσεις στον LHC δηµιουργούν θερµοκρασίες πάνω από 100.000 φορές υψηλότερες από το κέντρο του Ήλιου. Για ένα µικρό χρονικό διάστηµα µερικών εβδοµάδων κάθε έτος ο µεγάλος επιταχυντής LHC παρέχει συγκρούσεις µεταξύ ιόντων µολύβδου, αναδηµιουργώντας στο εργαστήριο συνθήκες παρόµοιες µε εκείνες αµέσως µετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Ο ανιχνευτής ALICE ζυγίζει 10.000 τόνους, έχει µήκους 26 µέτρα, ύψος 16 µέτρα και πλάτος 16 µέτρα. Βρίσκεται σε ένα τεράστιο σπήλαιο 56 µέτρα κάτω από το έδαφος κοντά στο χωριό St Genis-Pouilly στη Γαλλία. Ο ALICE λειτουργεί υπό την εποπτεία 2000 επιστηµόνων από 174 ινστιτούτα φυσικής 40 διαφορετικών χωρών.
Τελευταία στάση της ξενάγησης στο CERN ήταν στο κέντρο ελέγχου των επιταχυντών CCC (CERN Control Center) το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2006. Αποτελείται από 39 κονσόλες επίβλεψης των οκτώ επιταχυντών του εργαστηρίου καθώς και της λειτουργίας των κρυογονικών και τεχνικών υποδοµών. Η συγκέντρωση όλων των κέντρων ελέγχου σε ένα είναι ένα σηµαντικό βήµα για την απόδοση του LHC. Όλες οι επιµέρους αίθουσες ελέγχου έχουν συγχωνευθεί σε ένα κέντρο το οποίο είναι επανδρωµένο 24 ώρες το 24ωρο κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους και ακόµη και σε περιόδους διακοπής λειτουργίας για την παρακολούθηση των τεχνικών υποδοµών. Κατά τη λειτουργία αιχµής µπορεί να υπάρχουν έως και 13 χειριστές που εργάζονται σε οποιαδήποτε βάρδια στο δωµάτιο, χωρίς να υπολογίζονται οι πολλοί ειδικοί που είναι υπεύθυνοι για να τους βοηθήσουν.
Αφήνοντας πίσω το CERN και πριν φτάσουµε στο ξενοδοχείο κάναµε µία στάση στην Γενεύη όπου επισκεφτήκαµε τοπικά καταστήµατα για αγορές αναµνηστικών και γευµατίσαµε σε εστιατόριο της περιοχής κοντά στο σιδηροδροµικό σταθµό.

Αποτίµηση Εκπαιδευτικής
 Επίσκεψης

Επιστρέψαµε γεµάτοι από εµπειρίες και γνώσεις και µε τους µαθητές/τριές µας ευχαριστηµένους µε την εκπλήρωση των προσδοκιών τους σε µεγάλο βαθµό αφού χαρακτηρίζουν ως αξέχαστη και µοναδική µέχρι τώρα την εµπειρία από αυτή την εκπαιδευτική εκδροµή. Αναφέρονται στη γνωριµία µε άλλες κουλτούρες, τη διαφορετικότητα του τοπίου φυσικού και αστικού. Επισηµαίνουν την ποιότητα ζωής που συνάντησαν στις πόλεις που επισκεφτήκαµε τις οποίες χαρακτηρίζουν ως πόλεις πρότυπα. Εστιάζουν στην άριστη οργάνωση που βίωσαν στο ερευνητικό κέντρο και στις γνώσεις και τα ερεθίσµατα για επιστηµονικό προσανατολισµό που αποκόµισαν. ∆εν παραλείπουν να σχολιάσουν το θετικό κλίµα συνεργασίας, συντροφικότητας, οµαδικότητας και κεφιού που αναπτύχθηκε µεταξύ των συµµετεχόντων µαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και της ορθής διαχείρισης ελαχίστων δύσκολων καταστάσεων που ανέκυψαν. ∆εν τους διαφεύγει βέβαια το ακριβό κόστος ζωής που συναντήσαµε στην Ελβετία.
Από την πλευρά των εκπαιδευτικών η εκπαιδευτική εκδροµή χαρακτηρίζεται επιτυχηµένη ως προς την εκπλήρωση των βασικών στόχων της . Όσον αφορά τη συµπεριφορά των µαθητών /τριών χαρακτηρίζεται ως άριστη από κάθε άποψη για τους παρακάτω λόγους:
συνέπεια στη τήρηση των χρόνων συνάντησης,
προσπάθεια υλοποίησης του προγραµµατισµένου πλαισίου δράσης στο ακέραιο,
ωριµότητα και υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια παραµονής στη ξενοδοχείο,
προσαρµοστικότητα και τήρηση κανόνων στη διάρκεια της χρήσης των µέσων µεταφοράς,
προσοχή κατά την ενηµέρωση στο ερευνητικό κέντρο,
ανεκτικότητα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που προέκυψαν,
θετικοί, συµµετοχικοί, ενεργητικοί δέκτες των επιστηµονικών δεδοµένων και πληροφοριών που προσέλαβαν σε µικρό χρονικό διάστηµα.
Ως εκπαιδευτικοί προσπαθούµε να βοηθάµε τους µαθητές ώστε να αγαπήσουν την γνώση και επιδιώκουµε να τους εµπνέουµε να θέτουν υψηλούς στόχους κυνηγώντας τα όνειρά τους. Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN προσφέρει στους µαθητές ποικίλα πνευµατικά, ηθικά και συναισθηµατικά οφέλη. Σε µια εποχή µεγάλης ηθικής κατάπτωσης και παρακµής σε πολλά επίπεδα που πολλές αξίες έχουν καταρρεύσει και πολλά έχουν αποµυθοποιηθεί είναι πολύ σηµαντικό να δείξουµε στους µαθητές ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσµος, αυτός της επιστήµης, της συνεργασίας, της προόδου και της εξέλιξης.
Θα θέλαµε δηµόσια να ευχαριστήσουµε πολύ το Εθνικό Ναυτιλιακό Πρακτορείο (https://www.nationalshippingagency.gr) για την ευγενική χορηγία που προσέφερε στο σχολείο µας η οποία αποδείχθηκε καθοριστική για την πραγµατοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης. Το Εθνικό Ναυτιλιακό Πρακτορείο είναι µία εταιρεία που προσφέρει κάθετα ολοκληρωµένες ναυτιλιακές υπηρεσίες, µε έδρα το λιµάνι της Σούδας Χανίων και δραστηριοποίηση σε όλα τα λιµάνια της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου. Οι υπηρεσίες περιλαµβάνουν ναυτιλιακή πρακτόρευση, υπηρεσίες ρυµουλκών και πλωτών µέσων όπως φορτηγίδων, σκάφη µεταφορών φορτίων και επιβατών, υπηρεσίες αντιρρύπανσης και πλωτών παρεµβυσµάτων πλοίων.
Επίσης ευχαριστούµε την εταιρεία καλλυντικών Aura Kritis (https://aurakritis.gr) για την ευγενική χορηγία που προσέφερε στο σχολείο µας.  Η δηµιουργός της εταιρείας µε έδρα στο ΒΙΟΠΑ Χανίων, χηµικός µε µεταπτυχιακή ειδίκευση στη Φαρµακευτική – Τεχνολογία Καλλυντικών, µεριµνά µε προσωπική φροντίδα και ζήλο για την παρασκευή κάθε προϊόντος, πάντα µε γνώµονα την προσφορά στην Υγεία.
Η οµάδα της εκπαιδευτικής επίσκεψης σας ευχαριστεί για το χρόνο και την προσοχή σας. Παραµένει στη διάθεσή σας για ό,τι σχετικό µε την εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελβετία και στο CERN.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί:
Βιολάκης Στράτος, Φυσικός MSc
Αποστόλου Μάνθος, Πληροφορικός MSc


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα