Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Το Γιούρογκρουπ του Covid-19

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη διάσκεψη του Γιούρογκρουπ μέσω skype, χωρίς να επικρατήσει η πρόταση της πλειοψηφίας για την έκδοση ευρωομολόγου αντιμετώπισης της κρίσεως λόγω της πανδημίας. Αρχικώς, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Βέλγιο, Σλοβακία και Λουξεμβούργο που αποτελούν το 57% του Π/Υ της Ευρωζώνης, που δεν έπρεπε ν’ αγνοηθούν, είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης. Οι χώρες αυτές στις οποίες προσετέθησαν Κύπρος και Μάλτα, θα δανείζονταν με χαμηλό κόστος για τη χρηματοδότηση των δαπανών αναστύλωσης της οικονομίας τους. Αυστρία και Φινλανδία ήσαν με την πλευρά της Μέρκελ, η οποία αντιδρούσε κάθετα στην έκδοση ευρωομολόγου.
Η Μέρκελ συνεχίζει να επηρεάζεται απ’ τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής Σόιμπλε ακολουθώντας τις προτροπές του. Λέγει ότι όσο θα είμαι Καγκελάριος ευρωομόλογο δεν θα εκδοθεί. Η άρνηση της Γερμανίας, Αυστρίας και Ολλανδίας οφείλεται στο ότι έχουν πλεονασματικές οικονομίες. Η Γερμανία φοβάται ότι αν ανοίξει τέτοιο κεφάλαιο, οι Νότιοι θα ζητούν συνέχεια έκδοση ευρωομολόγου για να καλύπτουν τα χρέη τους. Υπάρχουν δε πολλοί που υποστηρίζουν ότι και να αποφασισθεί η έκδοση ευρωομολόγου θα πάρει μήνες, ίσως περισσότερο από χρόνο, να ωριμάσει, ώστε ν’ αποδώσει στις χώρες που θα ‘χουν πληγεί, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Πάντως ο Τζουζέπε Κόντε, βγήκε στο “αντάρτικο” κατά του ληστρικού γερμανικού ιμπεριαλισμού, απειλώντας ακόμα και με αποχώρηση απ’ την Ε.Ε., κι ας είναι η Ιταλία το μεγαλύτερο θύμα του covid-19. Και ποιον έβαλαν να συγκρουσθεί με την πλειοψηφία; Τον Βόπκε Χέκστρα, υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας, το πολιτικό “ταλέντο της χρονιάς”, όπως τον χαρακτηρίζουν, τον καλύτερο”οικονόμο”, το νέο “κύριο όχι”, ο οποίος ακούστηκε να ομιλεί περί “σπάταλου Νότου”, έναντι του “φειδωλού Βορρά”, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Πάντως, έπαιξε καθοριστικό ρόλο πριν, όπως και μέσα στο Γιούρογκρουπ, ερχόμενος σε απ’ ευθείας σύγκρουση με τον Ιταλό ομόλογό του.
Η άρνηση Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας, οφείλεται στο ότι έχουν πλεονασματικές οικονομίες. Μακρόν, Κόντε και Σάντσεθ συμβιβαζόντουσαν να μην ονομασθεί ευρωομόλογο αλλά το πράγμα να πάρει μια άλλη μορφή βοήθειας σε συνδυασμό με προτάσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι. Ο ESΜ να διαθέσει το ποσόν που πρότεινε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Λάιεν για κάλυψη των αναγκών των κρατών – μελών για την καταπολέμηση της ανεργίας χωρίς μνημόνια και η Τράπεζα Αναπτύξεως αντί 25 δισεκ. ευρώ να διαθέσει 100 δισεκ. ευρώ.
Τελικώς, δεν υπήρξε λύση που θα ‘θελαν οι ένδεκα. Εγινε κάποιος συμβιβασμός, να διαθέσει ο ESM 540 δισεκ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν στα κράτη σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ τους για χρήση μόνο δαπανών υγείας. Οσον αφορά την έκδοση ευρωομολόγου μετατέθηκε σε βάθος χρόνου να μελετηθεί απ’ τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Αυτή η συμβιβαστική λύση έχει νικητές και ηττημένους. Σ’ αυτή τη φάση νικητής είναι η Γερμανία με τους συμμάχους της, που θεωρούν δεδομένο ότι αποτελούν το “σούπερ μάρκετ” για τους υπολοίπους της Ε.Ε. Η Γερμανία για τα αυτοκίνητα, τα υποβρύχια και τις ηλεκτρικές συσκευές και η Ολλανδία για τα τρόφιμα και τα υβρίδια των σπόρων. Αν ο κορωνοϊός βυθίσει τις οικονομίες τους κάτω απ’ το 10%, δεν θα τους σώσει τίποτα απ’ τον… αυτοχειριασμό!!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα