Ένα ιστορικό κτήριο της πόλης των Χανίων είναι το Γηροκομείο Χανίων, το οποίο βρισκόταν στο οικόπεδο που αγόρασε με τα χρήματα που περίσσεψαν από τη διαχείριση του επισιτισμού ο Γενικός Διοικητής Κρήτης Σ. Κροκιδάς το 1919 από τους κληρονόμους του επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Νικηφόρου Ζαχαριάδη. Αυτή την πληροφορία δίνει ο δημοσιογράφος του «Εσπερινού Ταχυδρόμου» στο φύλλο της 2/8/1939 μαζί με άλλα στοιχεία για την ιδιοκτησία του οικοπέδου και του κτηρίου, τα οποία έμαθε από τον ίδιο τον Κροκιδά όταν τον επισκέφθηκε μαζί με τον μακαρίτη Χαράλαμπο Φανδρίδη στο σπίτι του Κρούγκερ στη Χαλέπα όπου διέμενε, καθώς ο Κρούγκερ ήταν στο Γκέρλιτς (1917).
Το κτήριο ονομαζόταν ο Πύργος του Ζούνη και του Αληδάκη, δύο γενίτσαρους που ζούσαν στη Χαλέπα. Στη συνέχεια, στο χώρο αυτό στεγάστηκε το αγγλικό προξενείο με τον πρόξενο Σάντουιτς για να καταλήξει στα χέρια τοπικού μπέη. Όταν απεβίωσε ο μπέης η σύζυγός του το πούλησε στον επίσκοπο Νικηφόρο. Κατά την επανάσταση του 1896-1897 χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως στρατώνας, ενώ κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Το 1919 η κυβέρνηση Βενιζέλου μετά τις επίμονες παρεμβάσεις του Γενικού Διοικητή Κροκιδά και του αναπληρωτή του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη ενέκρινε τη χρήση των χρημάτων για κοινωφελή έργα στα Χανιά. Το Γηροκομείο τελικά λειτούργησε το 1930 επί Δημαρχίας Ιωάννη Μουντάκη και κυβέρνηση Βενιζέλου, ενώ μέρος των εξόδων για την επισκευή του κτηρίου και διαμόρφωση του χώρου δόθηκαν ως δωρεά από την Έλενα Βενιζέλου
Ο αρθρογράφος στη συνέχεια αναφέρει ότι το 1939 το Γηροκομείο είχε τριάντα ένα τροφίμους, δεκαεννέα άνδρες και δώδεκα γυναίκες, οι οποίοι είχαν διάφορες παθήσεις. Οι περισσότεροι ήταν κωφοί, ενώ έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον δημοσιογράφο μια τουρκόφωνη Μικρασιάτισσα, η οποία βάδιζε με την υποστήριξη καρεκλών. Το προσωπικό ήταν άψογο, ενώ η επιτυχημένη διαχείριση οφειλόταν στον Λακκιώτη Αντώνη Αδριάνη.
Το Γηροκομείο Χανίων αποτελεί ακόμα ένα διαχρονικό κοινωφελές έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου και της συζύγου του, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη για τον τόπου του.
Πηγή
Δημοτικό Γηροκομείο, https://www.chania.gr//dimos/nom-ghrokomeio/Nursing-home.html, 2/2/2022).
*Ο κ. Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης είναι ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισμολόγος