Σιγοκαίει το “Μακεδονικό” φιτίλι στις Πρέσπες, ώσπου ν’ ανάψει η φωτιά μέσα από τα επικοινωνιακά λάθη της Συμφωνίας. Σ’ αυτά τα λάθη βρίσκουν γόνιμο έδαφος όχι μόνο η κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά συλλογικότητες απ’ αυτές, που αυτοπροσδιορίζονται ως έχουσες “μακεδονική εθνική συνείδηση”, αλλά και ένα κόμμα σαν το “Ουράνιο Τόξο”, που εδρεύει και δραστηριοποιείται στη Φλώρινα Σλαβομακεδονικά “Vinozito”.
Εμπειροι διπλωμάτες λένε, ότι θα δοκιμαστεί η “Συμφωνία των Πρεσπών”, γιατί “αφήνει παράθυρα για αλυτρωτισμούς”. Αν και αυτοπροσδιοριζόμενοι απ’ το 1990, ως έχοντες “μακεδονική εθνική συνείδηση”, δεν εμφανίζονται ευθέως, να υποστηρίζουν αποσχιστικές θέσεις. Αρχικώς, υπήρξαν ως ένα μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, που δεν αναγνωριζόταν απ’ τις Δικαστικές αρχές της Φλώρινας με το σκεπτικό ότι τελούν υπό «εντολές Σλαβικών οργανώσεων και, ότι έχουν “μακεδονική” εθνική συνείδηση». Το εν λόγω Σωματείο μεταμορφώθηκε σε κόμμα τον Σεπτέμβριο 1995, που εγκαινίασαν τα γραφεία τους, δημιουργώντας διαμαρτυρίες στην πόλη της Φλώρινας. Τελικώς κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Νοέμβριο 1998 και 2015 όπου η Ελλάδα καταδικάστηκε επειδή δεν επέτρεπε το “συνεταιρίζεσθαι”! Ως “Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ουράνιο Τόξο” έλαβαν μέρος στις Ευρωεκλογές του 1999, πήραν 4.951 ψήφους, εκ των οποίων 1.195 στον νομό Φλώρινας.
Οσο θα περνά ο καιρός, όλο και θα εμφανίζεται μπερδεμένη η Συμφωνία των Πρεσπών, από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 απ’ όσους έμειναν στην Ελλάδα και κάποιοι απ’ αυτούς δεν αφομοιώθηκαν με τον Ελληνόφωνο πληθυσμό, ονόμασαν εαυτούς “Μακεδόνες”. Οταν ο Ανδρέας το 1982 άφησε ελεύθερη την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων κατά τη δικτατορία Μεταξά και τον Εμφύλιο, μιλούσε για εκείνους που ήσαν “Ελληνες το γένος”. Υπάρχει σκοπιμότητα καλά καμουφλαρισμένη.
Στην ιστοσελίδα του BBC μία συνέντευξη από το περασμένο Καλοκαίρι, που αφορούσε μια υποτιθέμενη «αόρατη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα», βγήκε στην επιφάνεια, οψίμως, προ ολίγων ημερών, αφού η Συμφωνία των Πρεσπών προχωρεί στην εφαρμογή των όρων της. Το Ρωσικό πρακτορείο Sputnik φιλοξένησε στη δική του ιστοσελίδα την πληροφορία του BBC και επιπλέον δηλώσεις του ιδρυτή του “Vinozito” (Ουράνιο Τόξο), ο οποίος λέει, ότι μιλάει τη “μακεδονική γλώσσα” και εκφράζει τη “μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα. Η ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος απ’ το BBC και η συνέχισή του από τον Sputnik δημιουργεί προβλήματα στο Υπ. Εξωτερικών, το οποίον διεμαρτυρήθη στην κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου μέσω του Ελληνα πρέσβη στο Λονδίνο. Το BBC ανασκεύασε.
Πάντως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια για αλυτρωτικές διεκδικήσεις, δεν επιτρέπει στους γείτονες, ν’ ανοίξουν θέμα “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα. Ομως η αναγνώριση από την Ελλάδα, ότι η γλώσσα των Σκοπιανών και η ταυτότητά τους είναι “μακεδονική”, δημιουργεί τις γκρίζες ζώνες, που τις χρησιμοποιούν εντός της χώρας μας, αυτοί που διαμορφώνουν εσωτερική εθνική συνείδηση και επιτρέπουν να ‘ρθει στο προσκήνιο η πιθανότητα αναγνώρισης “μακεδονικής μειονότητας”, αν και βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης δεν υπάρχουν στην Ελλάδα μειονότητες παρά μόνο θρησκευτικές, όπως η Μουσουλμανική.
Ενα πιθανό σενάριο είναι η αξιοποίηση του κεκτημένου της γλώσσας και της ταυτότητας μέσω εγκάθετων τρίτων καλοθελητών, να ανακινήσουν μειονοτικό, είτε για ίδιον συμφέρον, είτε λόγω συγκυριών συμφερόντων.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Αξιότιμε κύριε, η ουσία της αναλύσεως είναι οι τελευταίες τρεις σειρές του άρθρου σας.΄Οσοι έτυχε να μελετήσουν την εξέλιξη από του Εθνικού μας αυτού θέματος,ιδιαίτερα μετά το Β΄Π.Πόλεμο, έχουν διαπιστώσει ότι οι συγκυρίες (και η δική μας αδράνεια η αδυναμία 😉 δημιούργησαν αρνητικές εξελίξεις για την χώρα μας.΄Ετσι φτάσαμε από την εκγύκλιο του ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Στεττίνιους το 1944 ,η οποία έλεγε ότι ήταν casus belli για τους συμμάχους μας οποιαδήποτε συζήτηση περί “Μακεδονικού ζητήματος” ,να τίθεται,λίγο αργότερα, στο τραπέζι ως απειλή για “εκλογίκευση” των απαιτήσεων μας ,να τηρηθούν τα υποσχεθέντα για τις θυσίες και την προσφορά της πατρίδος μας στην νίκη κατά του φασισμού.” Η Ελλάς θα πρέπει να εκλογικεύσει τις απαιτήσεις της,προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη και με το άνοιγμα του μακεδονικού”.Βλέπετε ο Τίτο είχε μισοαποδράσει από τον “παράδεισο” του συμφώνου της Βαρσοβίας και έπρεπε να του γίνει το χατήρι για να μην επιστρέψει στας αγκάλας του Στάλιν.Αυτό που επισημαίνετε έχει γίνει ήδη στο παρελθόν και αφού δεν μάθαμε τίποτε από τις ” βρετανιές” στο κυπριακό που παρεισέφρησαν στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λοδίνου,ως εποικοδομητικές ασάφειες ,τις οποίες πληρώσαμε με αίμα ,ντροπή και εξευτελισμό,είμαστε άξιοι της μοίρας μας και συνυπεύθυνοι με αυτούς που επιλέγουμε να κρατήσουν το τιμόνι της χώρας και να καθορίσουν την ασφάλεια και το μέλλον της…..Με εκτίμηση