Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας στη Σμύρνη μέσα από το πρόγραμμα Erasmus

Στη Σμύρνη ταξίδεψαν καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας Χανίων από 5 /3 έως και 10/3 στο πλαίσιο της πέμπτης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus +’’ The more you know the better you improve ” , στο οποίο συμμετέχουν και η Iταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα 4 μαθήτριες συνοδευόμενες από τις καθηγήτριες Θεοδωρογλάκη Μαρία, Καλουδάκη Μαρία και την υπεύθυνη του προγράμματος και διευθύντρια του σχολείου Βουρεξάκη Ιωάννα έτυχαν θερμής φιλοξενίας από μαθητές και προσωπικό του σχολείου της χώρας υποδοχής. Η θεματική της συγκεκριμένης κινητικότητας ήταν η συμπερίληψη μέσα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ( inclusion through media ).

Η διοργανώτρια χώρα, Τουρκία, οργάνωσε δράσεις μέσα από τις οποίες οι μαθητές μπόρεσαν να δουν και να εκτιμήσουν την ομορφιά που υπάρχει στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική, στην ιστορία, στο περιβάλλον με απώτερο στόχο να καλλιεργηθούν συναισθηματικές δεξιότητες, φαντασία, αλλά και δημιουργικότητα.
Κατά την πρώτη ημέρα επισκεφθήκαμε το σχολείο όπου μας έγινε θερμή υποδοχή από τον Διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου. Οι εταίροι μας Τούρκοι είχαν οργανώσει μία εξαιρετική υποδοχή που περιλάμβανε παρουσιάσεις των χορών και των σχολείων των εταίρων, επίδειξη παραδοσιακών χορών, ανταλλαγή σημαιών, αθλητικές επιδείξεις και παραδοσιακά παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν τόσο μαθητές όσο και καθηγητές. Η πρώτη μέρα έκλεισε με ξενάγηση σε σημαντικά μνημεία και τοποθεσίες της Σμύρνης αλλά και επίσκεψη στο μεγαλύτερο παζάρι της Σμύρνης το Kemeraltı Çarşısı.
Η δεύτερη μέρα τις επίσκεψης μας στη Σμύρνη ξεκίνησε με τις εργασίες των μαθητών πάνω στη θεματική inclusion through media στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου όπου μείναμε . Η παρουσίαση των μαθητών του γυμνασίου μας πραγματικά ξεχώρισε με τον άρτιο σχεδιασμό της , την πρωτοτυπία της και την ευαισθησία με την οποία προσέγγισε το θέμα της κινητικότητας .

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε και περπατήσαμε στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης, μία περιοχή που ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες μας φόρτισε συγκινησιακά .Βέβαια, η Σμύρνη, σήμερα(τουρκικά: İzmir «Ιζμίρ»), είναι μία σύγχρονη μεγαλούπολη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα , με μεγαλόπρεπα κτίρια, ξενοδοχειακές μονάδες και σύγχρονες τουριστικές υποδομές.
Την τρίτη μέρα της διαμονής μας επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, όπου θαυμάσαμε τις πολύ καλά διατηρημένες αρχαιότητες αφού η Έφεσος είναι από τα σπουδαιότερα και διασημότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα της Τουρκίας και εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται για να γνωρίσουν από κοντά τα ερείπια αυτής της σπουδαίας πόλης.

Στη συνέχεια, πήγαμε σε ένα εργαστήριο κεραμικής όπου έγινε επίδειξη κατασκευής κεραμικών και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την κατοικία της Παναγίας, στην Έφεσο, μια μυστηριακή, υπέρλαμπρη μικροσκοπική μονή, μόλις έξι χιλιόμετρα μακριά από τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο της ξακουστής ελληνικής πόλης του παρελθόντος.
Στον χώρο αυτόν πιστεύεται ότι πέρασε τα τελευταία της χρόνια η Παρθένος, σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι που έχτισε ο Άγιος Ιωάννης. Ένα σπίτι που σήμερα αποτελεί μονή των καθολικών αλλά και των μουσουλμάνων, καθώς το Κοράνι αποδέχεται την αγιότητα του προσώπου της Παναγίας. Το μεσημέρι, μετά από ένα σύντομο γεύμα σε ένα τοπικό εστιατόριο, επισκεφτήκαμε το ιστορικό χωριό ελληνικό χωριό Κιρκιντζέ ,σημερινή ονομασία Şirince), ένα χωριό 600 περίπου κατοίκων στην επαρχία Σμύρνης στην Τουρκία, 8 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Σελτζούκ και επίσης 8 χιλιόμετρα από την Έφεσο.
Την τέταρτη μέρα βρεθήκαμε ξανά στο σχολείο υποδοχής. Εκεί ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου , όπου μαθητές και καθηγητές μας αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα και η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο δείπνο και την τελετή λήξης του προγράμματος στο χώρο του ξενοδοχείου. Εκεί ανταλλάξαμε δώρα και αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας με ιδιαίτερη συγκίνηση .
Την πέμπτη μέρα ήταν η μέρα της επιστροφής στην πόλη μας όπου στις «αποσκευές» των μαθητών και των καθηγητών «τρύπωσε» ένα συναίσθημα ικανοποίησης, ευγνωμοσύνης και χαράς για την εμπειρία που βίωσαν.


Από την άλλη πλευρά, ενδεικτικά των φιλόξενων συναισθημάτων και της ανθρωπιάς του τουρκικού λαού στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, είναι αυτά που μας είπαν και μας έδωσαν να διαβάσουμε σε ελληνική μετάφραση στο κινητό τους δύο πωλήτριες ενός φούρνου της Σμύρνης. Έγραψαν χαρακτηριστικά: “ Σας ευχαριστούμε πολύ που επισκεφτήκατε την πόλη μας και μας υποστηρίξετε πάνω στην καταστροφή μας”.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η παραπάνω εκπαιδευτική επίσκεψη αποτέλεσε μία εμπειρία πολύτιμη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές μπόρεσαν να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα ενός άλλου λαού. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες φιλίες, να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα μιας άλλης χώρας, να ανταλλάξουν απόψεις με τους συμμαθητές τους, να εργαστούν ομαδικά και συνεργατικά . Επιπρόσθετα, οι εμπειρίες που αποκόμισαν και οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί ήταν ανεκτίμητες μέσω της επαφής και της συνεργασίας με συναδέλφους τους άλλων χωρών, οι οποίοι βιώνουν παρόμοια προβλήματα και ανησυχίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα